Potrivit anchetatorilor, Adrian Iancu este cercetat penal pentru acordarea de autorizatii de construire pentru imobile cu un regim de inaltime mai mare decat cea legala, incalcandu-se astfel Planul Urbanistic General (PUG).

Procurorii DNA verifica legatura care ar putea exista intre pozitia lui Iancu, eliberarea de autorizatii si eventuale beneficii pe care acesta le-ar fi avut direct sau prin interpusi. Iancu este cercetat deocamdata pentru abuz in serviciu, care datorita functiei sale publice este o infractiune asimilata faptelor de coruptie.

Autorizatii in aer

In dosarul DNA se fac referiri la acordarea de autorizatii de construire in perimetrul Aeroportului International Cluj-Napoca, autorizatii date fara avizul obligatoriu al Autoritatii Aeronautice Civile Romane. Autorizatiile acordate de Iancu ar incalca si Codul Aerian, adoptat sub forma de lege, si un Ordin al Ministerului Transporturilor care stabileste ca ministerul acorda un alt aviz special.

David Ciceo, directorului Aeroportului International Cluj-Napoca, a confirmat in exclusivitate pentru ZIUA de Cluj ca in zona de servitute a aeroportului au fost acordate autorizatii de construire. Ciceo spune ca a cerut Consiliului Judetean si Primariei Cluj-Napoca sa faca un control si sa stabilieasca modul in care au fost acordate respectivele autorizatii.

Reteaua arhitectilor

Informatiile pe care procurorii le analizeaza vorbesc despre o retea de arhitecti care obtineau in mod preferential autorizatii de construire din partea Comisiei conduse de Adrian Iancu si a Serviciului Urbanism din Primarie.

Contactat telefonic, tatal lui Iancu, a carui casa este vecina cu cea a fostului arhitect-sef, ne-a declarat ca nu ne poate face legatura cu fiul sau si ca de obicei nu obisnuieste sa-l deranjeze. Pe telefonul fix al familiei arhitectului Iancu nu a raspuns nimeni in cursul dupa-amiezii de ieri.

Boc: Nu avem nimic oficial

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat sambata intr-o emisiune TV ca nu are cunostinta de faptul ca fostul arhitect-sef al orasului, Adrian Iancu, este cercetat de DNA. Daca organele de ancheta ne vor solicita documente si informatii, vom pune la dispozitie tot ce este nevoie pentru desfasurarea anchetei, a explicat Boc.

De asemenea, si purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, ne-a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu a fost instiintata oficial de acest subiect. Nu avem nimic oficial. Adrian Iancu si-a dat demisia din motive personale si de sanatate, a completat Boian.

Din ispravile fostului arhitect-sef

Fostul arhitect al orasului, Adrian Iancu, a fost protagonistul mai multor anchete publicate de ZIUA de Cluj. Proiectantii preferati ai lui Iancu sunt Simion Chichisan - Chibo SRL, Adrian Zeno Borda - BAU SRL, Bogart Construct - Mircea Petrina, Serban Tiganas - Dico&Tiganas SRL si Claudiu Botea - Arhimar SRL.

4 mai 2005 - Constructii aprobate de Iancu «omoara» spatii verzi O hotarare de Consiliu Local privind realizarea unui ansamblu de locuinte in zona Parcului Rozelor a starnit nemultumirea reprezentantilor Ordinului Arhitectilor din Romania. Acestia au semnalat ca arhitectul-sef semneaza derogari de la PUG in detrimentul intereselor publice.

24 iunie 2005 - Subtilitati «politehnice» la Primaria Cluj Adrian Iancu s-a folosit de statutul sau pentru a-i inlesni Universitatii Tehnice din Cluj, unde este profesor, procedura de a deveni proprietara unui teren public.

14 iulie 2005 - Cutremurul Diego Belio La subsolul cladirii ce adaposteste Casa Casatoriilor din Cluj, o firma a intentionat sa deschida un club de noapte, desi cladirea este monument istoric si aparusera fisuri in pereti. Proiectul a fost realizat de arhitectul Adrian Borda si a primit girul lui Iancu.

7 iulie 2005 - Arhitectul Clujului, suspectat de sabotaj Iancu incearca sa saboteze extinderea aeroportului, au sustinut reprezentantii Consiliului Judetean. CJ a cerut un control pentru a demonstra ca mai multe imobile din zona aeroportului au fost construite ilegal.

2 noiembrie 2005 - Planwerk intra la Boc pe usa lui Iancu Societatea Planwerk ce a realizat proiectul de reamenajare a Bulevardului Eroilor ii are ca asociati pe Adrian Borda si Serban Tiganas, prieteni buni si colegi de la Universitatea Tehnica cu Iancu. 5 aprilie 2006 - Adrian, arhitectul-minune Iancu a detinut pana in 2004 societatea Arhimobil SRL, dupa care a trecut-o pe numele sotiei.

In perioada cat a fost arhitectul orasului, cifra de afaceri a firmei a crescut de noua ori. 13 aprilie 2006 - Speculantii arhitectului Iancu Este vorba de societatea Coratim care construieste doua ansambluri rezidentiale proiectate, unul de societatea lui Serban Tiganas si celalalt de societatea lui Simion Chichisan.

Constructiile nu respecta normele in constructii si regimul de inaltime din zona, asa cum am aratat si in 11 iulie 2006 in articolul Coratim ii sfideaza pe clujeni 20 iunie 2006 - «Cartelul» Chibo Datele oficiale ale Primariei referitoare la aprobarile de Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) arata, in mod clar, care sunt acele firme agreate, care obtin in mod repetat si cu usurinta avizele de construire: Chibo SRL, Bogart Construct, Dico&Tiganas, BAU SRL si Arhimar SRL.