- Domnule presedinte, iesirea de la guvernare a PC vine in momentul oportun? Sau trebuia provocata imediat dupa ce presedintele Basescu a asociat PC cu o "solutie imorala"?

- Nu are nicio legatura. In momentul acela, Traian Basescu a cerut imperativ Partidului Conservator sa intre la guvernare, ulterior a gasit situatia ca fiind imorala. Exista, atunci, o criza puternica, nu se putea forma un Guvern, iar acest lucru trebuia facut. PC a spus, la vremea respectiva, adica acum doi ani, ca va ramane la guvernare pana cand Romania va intra in Uniunea Europeana.

Lucrul acesta s-a petrecut. In vara, PC a luat o hotarare prin care biroul politic era imputernicit sa decida iesirea de la Guvernare daca nu se indeplineau de catre partenerii de coalitie anumite conditii.

Iar aceste conditii erau legate de acceptarea unor proiecte de legi la care PC tinea foarte tare: reducerea TVA pentru alimente, neimpozitarea profitului reinvestit si confiscarea averilor dobandite ilicit. Acestea au picat unul dupa altul in Parlament si atunci am decis plecarea de la guvernare.

- Care este urmatoarea miscare a PC?

- Ramanerea in opozitie. Dar, din cate stiu eu, vom sustine proiectele importante pentru tara, in Parlament. Mai departe, mi-e foarte greu sa spun acum cum va evolua Partidul Conservator.

- La nivel national, cu cine s-ar putea alia? Cu PSD, cu care a mai fost in tovarasie; cu PNL, care a ramas extrem de vlaguit dupa ce l-a secatuit PD? Dar in Prahova?

- Aliante la nivel national se pot face si cu PNL, si cu PSD, pentru eventualele alegeri, dar e prematur de discutat. In Prahova, nu se pune problema ca trebuie sa ne aliem, pentru ca aliantele se fac la nivel central.

- Putem discuta despre alegeri anticipate?

- Eu, personal, cred ca nu, si pot sa si argumentez de ce. Situatia actuala este convenabila aproape tuturor partidelor si nu vad de ce si-ar dori o schimbare majora.

- Cinstit: cum vedeti soarta conservatorilor?

- Eu sper ca Partidul Conservator sa poata creste, sa poata deveni un partid pe picioarele lui si sa poata avea acces in Parlament, la alegerile generale din 2008, pe forte proprii. Noi o sa avem, probabil in mai 2007, alegerile pentru posturile de europarlamentari si acela va fi, in mod clar, un test, pentru ca, probabil, vom merge singuri. Acolo vom vedea cam cum stau lucrurile.

- Directorii pe care-i are PC la descentralizate trebuie sa-si dea demisia. Cati aveti si unde?

- In Prahova, sunt putini. Sunt deja profesionisti, nu sunt membri de partid. Au fost sustinuti de noi si s-ar putea ca ei sa fie preluati de PNL sau PD, care raman sa sustina Guvernul, in teritoriu, in continuare. In mod normal, daca PNL si PD nu doresc sa le ofere sprijin, probabil ca vor trebui sa faca un pas...

Oricum, ei sunt specialisti, au dat niste concursuri, mi-e greu sa spun daca se vor produce schimbari acum. Sunt la OPC, la invatamant - pozitia a doua, cred ca si la DSP. Nici nu stiu foarte bine, ca sa va spun drept. Eu am mers pe varianta de a recomanda oameni profesionisti si nu membri de partid.

Banuiesc ca, in felul acesta, ei vor putea sa-si continue activitatea, pentru ca nu au venit la sedinte de partid, nu au cotizat. Noi am incercat sa-i lasam sa-si faca o cariera profesionala.