Versuri pentru colegi

Doua banci de lemn ramase pustii, cu doua candele pilpiind in sala de clasa de la „Doispe B“. Au fost 32, au mai ramas 30. Iacob Cristea si Alex Sofian, colegi de clasa la Colegiul Tehnic din Turda, au decedat duminica dimineata, intr-un cumplit accident rutier. O alta banca, de la Grupul Scolar de Resurse Naturale si Servicii, la fel de pustie.

O sala de clasa rece, elevi cuminti, mai tacuti ca oricind, fosti colegi de-ai lui Flaviu Moncea, al treilea tinar decedat in acelasi accident. Forfota anevoioasa din clasa lasa sa se vada fete tinere abatute. Un grup de baieti compun o poezie in amintirea fostilor lor colegi. „O s-o punem pe site, sa o vada toata lumea“, comenteaza unul dintre elevi.

Voiau sa fie ingineri

Iacob Cristea, de 18 ani, si Alex Sofian, de 19 ani, erau elevi in clasa a XII-a B, la profilul mecatronica. „Au intrat amindoi cu medii de peste 9 si si-au mentinut notele ridicate. Doreau sa se indrepte spre o facultate cu profil tehnic“, spune diriginta clasei, profesoara Ancuta Coldis. „Iacob vroia sa aiba firma lui de transport.

Era un coleg foarte bun“, isi aduc aminte colegii. Au pus mina de la mina si au strins o suma de bani pentru a ajuta familiile colegilor lor. „Pacat de viata lor frumoasa“, exclama, cu regret, directorul scolii, Dumitru Mateescu, spunind ca masa de dupa inmormintare va fi organizata chiar in incinta scolii, in cursul zilei de azi.

Despre Flaviu Moncea, diriginta acestuia spune ca era un copil retras, dar cuminte. „Avea mai multe absente, dar asta fiindca muncea in constructii, pentru a se descurca financiar“, spune Maria Calniceanu. „Ii placea sa joace fotbal si era cel mai inrait fan stelist pe care l-am cunoscut“, mentioneaza despre Flaviu fostul lui coleg de banca.

Precedent

La numai citeva zile de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, tragediile pe soselele din Romania continua sa se petreaca. Despre educatia rutiera din scoli, profesorii spun ca se face. Totusi, unul dintre elevii din Turda a condus noaptea, Iacob Cristea, in afara localitatii, in conditii meteorologice precare, fara a avea permis de conducere.

Mai mult, cunoscutii lui spun ca nu este prima data cind a facut asta. „Nu de mult timp, am vorbit cu ei despre regulile de circulatie, a venit si un politist sa le explice. Majoritatea din clasa au permis de conducere si chiar vin cu masinile la scoala.

Din pacate, Cristea nu avea, iar colegul lui, chiar daca avea permis, nu a condus pentru ca bause inainte“, explica diriginta clasei a XII-a B de la Colegiul Tehnic din Turda. Directoarea-adjuncta de la scoala la care studia Flaviu Moncea spune ca, in urma cu un an, un alt elev de-al lor a murit, in conditii similare, in urma unui accident rutier.

Priveghi la capatiiul tinerilor

Cei trei elevi au decedat duminica dimineata, la intrarea in judetul Mures, dupa ce Dacia in care se aflau si pe care au luat-o fara stirea parintilor a intrat sub un TIR care circula regulamentar. Trupurile tinerilor au fost aduse acasa, la Turda, inca de alaltaieri seara si depuse la Capela din cartierul Oprisani.

Colegii, alaturi de profesori si rude, au privegheat incontinuu la capatiiul sicrielor, urmind ca azi sa fie condusi pe ultimul drum.

In urma anchetei demarate de Serviciul Politiei Rutiere (SPR) Mures, s-a ajuns la concluzia ca principalele cauze ce au dus la producerea accidentului au fost nepriceperea la volan, ceata care obtura vizibilitatea, dar si masina aflata intr-o stare avansata de uzare. „De 15 ani nu am avut un accident atit de grav, in care sa fie implicate persoane din judetul nostru.

Ultimul cu atitea victime a fost in 2003“, ne-a declarat comisarul-sef Viorel Cazan, seful SPR Mures.