Recenta decizie a Partidului Conservator de a iesi de la guvernare nu pare a-i afecta pe membrii din teritoriu care detin diverse functii la institutiile descentralizate sau la firmele din subordinea diverselor ministere. La unison, liderii locali au declarat ca nu au motive sa-si retraga oamenii din structurile statului si ca doresc sa continue colaborarea cu Alianta "D.A.".

Este totusi greu de crezut ca valul schimbarii, pornit de la Bucuresti, nu-i va afecta pe conservatorii "marunti", chiar daca, prin politica duplicitara cu care s-a consacrat deja, partidul lui Voiculescu incearca sa ramana la putere macar in structurile teritoriale.

Conservatorii din Alba nu vor sa renunte la ciolan

Conducerea filialei Alba a PC nu pare dispusa sa renunte la functiile pe care le detine in administratia publica locala, respectiv la conducerea unor societati subordonate Ministerului Economiei. Intr-un comunicat de presa, presedintele organizatiei, deputatul Nicolae Popa, sustine ca PC Alba doreste continuarea relatiilor de colaborare cu PNL si PD.

"Biroul Executiv al PC Alba se va intruni in regim de urgenta vineri, 8 decembrie, pentru a lua in discutie situatia nou-creata si va analiza cu maxima responsabilitate continuarea bunelor relatii de colaborare politica in plan judetean cu PNL si PD.

Vom sustine in continuare atat in plan judetean, cat si in plan local demersurile pentru finalizarea unor proiecte de necesitate atat pentru cetateni cat si pentru comunitatile locale", se arata in comunicatul de presa semnat de Popa.

Mesajul indica faptul ca liderul conservator nu ar prea dori sa renunte la "cascavalul" Puterii. De fapt, Nicolae Popa este unul dintre cei care nu au dorit, pana in ultimul moment, iesirea de la guvernare, decizia finala fiind luata din cauza problemelor lui Codrut Seres la Ministerul Economiei.

In Alba, Partidul Conservator detine cateva functii importante, mai ales in cadrul societatilor subordonate Ministerului Economiei si Comertului. Este vorba, in primul rand, despre postul de director general al societatii "UM Cugir" SA, ocupat de consilierul judetean Toader

Ulise, si de cel de director general al SC "Cupru Min" SA Abrud, unde este in functie un alt consilier judetean PC, Sorin Vatajelu.

Functia de director al exploatarii miniere din Abrud va deveni in perspectiva mai putin importanta, avand in vedere ca pana la sfarsitul acestui an se preconizeaza privatizarea societatii.

PC mai are posturile de director al "Electrica" Alba, unde l-a mentinut in functie pe fostul membru PSD, Ioan Perju. O situatie similara se inregistreaza la conducerea Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, unde seful numit in perioada mandatului PSD - Ioan Plesa - a fost "reciclat" de conservatori.

Un alt post detinut de PC este in cadrul Inspectoratului in Constructii, unde consilierul Ioan Abrudeanu ocupa o functie de director adjunct. Este posibil ca Abrudeanu si Plesa sa ramana in functii mai ales ca acestia sunt si functionari publici, lucru care face destul de dificila o eventuala schimbare din functie.

Celelalte posturi detinute de conservatori sunt "la mana" viitorului ministru al Economiei, care ar putea decide sa le ofere unor oameni de incredere ai partidului din care face parte. Exista, insa, si posibilitatea plecarii acestora din PC si trecerea la formatiunea care isi va aconta ministerul.

Directorii din Arad raman in functii

Si la Arad, cei doi directori propusi de PC la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca si, respectiv, la Administratia Financiara a municipiului (AFM) resedinta de judet au declarat ca nu renunta la functiile pe care le ocupa.

"In afara faptului ca am sustinut un concurs pentru a ocupa functia, mi-am facut datoria si mi-o voi face la fel si de acum inainte", a declarat directorul AJOFM, Stefan Octavian Pascu.

De asemenea, adjunctul AFM, Lucian Stana, a spus ca este functionar public si a sustinut un concurs in urma caruia a fost numit.

Membrii PC din Hunedoara pot sa-si pastreze scaunele

De asemenea, membrii Partidului Conservator (PC) din Hunedoara care ocupa functii de conducere in directiile ce apartin de diferite ministere pot ramane in posturile pe care le ocupa in prezent. Aceasta, dupa ce conducerea filialei conservatorilor a anuntat ca nu le va cere sa demisioneze.

"Nu le vom cere sa demisioneze din functiile de conducere ale institutiilor deconcentrate de la nivel judetean. Ei pot decide ceea ce vor sa faca in viitor", a afirmat presedintele PC Hunedoara, Petru Marginean.

La nivel judetean, conservatorii detin functiile de adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, comisar-sef al Garzii de Mediu, seful Inspectoratului in Constructii, seful Garzii Financiare si postul de inspector scolar general adjunct.

Liderul judetean al PC ramane vicepresedinte al CJ Sibiu

Liderul filialei sibiene a PC, Iosif Moldovan, isi va pastra si el functia de vicepresedinte al CJ, chiar daca partidul din care face parte a iesit de la guvernare. "Nu se pune problema sa fiu schimbat sau sa plec din aceasta functie. Nu ma gandesc nici sa plec din partid", a spus acesta.

Fost aliat al PSD, Moldovan a ajuns vicepresedinte al CJ Sibiu in 2000. Liderul local al conservatorilor si-a pastrat functia ravnita de PD, dupa ce si-a parasit fostii parteneri in 2004, anuntand ca va sustine Alianta "D.A.".

De mentionat ca PC are un singur parlamentar de Sibiu, pe senatorul Ilie Stoica.

Membrii PC care detin functii in judet nu vor demisiona

Liderul conservatorilor bihoreni, Octavian Bara, considera ca membrii PC care ocupa functii de conducere in mai multe directii nu isi vor da demisia din functii, "decat daca li se va cere de catre alte partide". El a afirmat ca la conducerea institutiilor deconcentrate sunt oameni pregatiti, care si-au asumat raspunderile, si nu ar fi nici momentul pentru schimbarea acestora.

La nivel judetean, PC detine functiile de director la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bihor, director adjunct al Inspectoratului Teritorial al Muncii, directorul economic al Autoritatii de Sanatate Publica, director executiv adjunct la Casa de Asigurari de Sanatate.