Un investitor din Cetatea de Balta (judetul Alba) incearca sa reinfiinteze o ferma de porci la o distanta fata de cateva locuinte, mai mica decat prevad normele europene. Mai multe institutii publice i-au dat derogari si avize, insa Consiliul Local a decis sa blocheze extinderea unitatii.

In urma cu un an, proprietarul fermei a fost nevoit sa ucida aproape 1.000 de suine din cauza unei epidemii de pesta. Animalele au fost arse, iar resturile au fost ingropate in incinta unitatii.

SC "Speranta El" SRL incearca sa repopuleze o ferma de porci din Cetatea de Balta la un an dupa ce intregul efectiv de animale (aproape 1.000) a trebuit sa fie exterminat din cauza unei epidemii de pesta. Si acum, conditiile sunt in mare parte aceleasi: garduri-lipsa, caini liberi, spatii deschise.

Investitorul intentioneaza extinderea si modernizarea unitatii si a inceput repopularea, fiind aduse 30 de porcine. Animalele nu figureaza, insa, in evidentele firmei, ci au fost trecute pe persoana fizica, pentru a se evita "complicatiile" cu autoritatile.

Intentia acestuia a starnit nemultumirea unor vecini, in conditiile in care prima casa locuita se afla la aproximativ 160 de metri de ferma.

Primaria se opune extinderii fermei

Administratorul firmei, Nagy Dionisie, a obtinut mai multe avize din partea autoritatilor, printre care si de la Directia Sanitar-Veterinara si de la Directia de Sanatate Publica, iar Agentia pentru Protectia Mediului i-a transmis ca aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) nu necesita aviz de mediu.

Cei care nu au fost, insa, de acord cu extinderea fermei au fost reprezentantii Primariei Cetatea de Balta si ai Consiliului Local, care au respins avizarea PUD-ului trimis spre aprobare de SC "Speranta El" SRL.

Consilierii au invocat Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 536/1997, care prevede ca distanta minima de protectie sanitara, recomandata intre zonele protejate si o serie de o serie de unitati care produc discomfort este de de 500 de metri in cazul fermelor de porci cu pana la 2.000 de capete, cu conditia ca prin studiul de impact sa nu se fi stabilit alte distante.

Derogare fara masuratoare

In acest caz, Institutul de Sanatate Publica "Prof. Dr. Iuliu Moldovan" din Cluj-Napoca a realizat un studiu de impact care sustine acordarea avizului sanitar cu o derogare de 100 de metri. Astfel, distanta de protectie sa-nitara a fost restransa la minim 400 de metri.

Din masuratorile angajatilor Primariei a rezultat ca distantele de la ferma zootehnica si pana la princi-palele obiective sunt mai mici de 400 de metri. Astfel, pana la prima casa locuita de pe strada Gazului, distanta este de 165 de metri, iar pana la locuintele de pe strada Plopilor sunt 204 metri.

In plus, in acelasi ordin ministerial pentru platformele de depozitare a gunoiului porcin figureaza ca distanta minima este de 1.000 de metri, ori studiul de impact elaborat de institutul din Cluj nu prevede o derogare si pentru asa ceva. "Pentru aceste motive, Consiliul Local a respins in unanimitate PUD-ul, fara de care nu se poate continua constructia.

Intentia lor era sa faca un proiect de finantare europeana", a spus primarul comunei, Mihaila Cucui.

Neintelegeri transate in instanta

Neintelegerile dintre CL si investitor au ajuns in instanta de contencios-administrativ. Potrivit reprezentantilor Primariei Cetatea de Balta, avizele obtinute de "Speranta El" SRL si studiul de impact pleaca de la premisa ca distanta dintre ferma si zona protejata este de 400 de metri, in conditiile in care masuratorile aratasera cu totul altceva.

In plus, in nota de sedinta depusa la dosar de catre primar se precizeaza ca nici unul dintre avizele eliberate de autoritatile de profil (DSV, DSP) nu face referire la platformele pentru depozitarea gunoiului. Edilul a spus ca reglementarile europene vor fi si mai drastice decat cele romanesti.

"Este pacat sa investeasca bani aici si sa-i darame dupa aceea. Eu, va spun drept, m-am si crucit ca vor sa creasca tot porci dupa ce au patit anul trecut", a adaugat primarul Cucui.

In urma cu un an, proprietarul fermei a fost nevoit sa ucida aproape 1.000 de suine din cauza unei epidemii de pesta porcina. Edilul a mai spus ca resturile animalelor arse au fost ingropate in incinta fermei.

Mihaila Cucui a completat ca le-a propus reprezentantilor "Speranta El" sa isi mute ferma cu 500 de metri mai departe, unde nu ar deranja pe nimeni, oferindu-se sa le concesioneze terenul Primariei. Fiul patronului firmei a afirmat, insa, ca propunerea ar fi acceptabila numai in conditiile in care ar fi despagubiti pentru investitia facuta.

Deocamdata insa, autoritatile locale si reprezentantii fermei se judeca in instanta.