Dupa aproape doi ani de cereri, plangeri in instanta si dispute, membrii Composesoratului Mocira n-au reusit inca sa intre in posesia valorosului teren mostenit de la stramosi. Exista insa un precedent pentru un caz similar din Recea.

De mai bine de doi ani, reprezentantii Composesoratului Mocira sunt purtati pe drumuri pentru o „palma de pamant”! Cele circa 200 de persoane care fac parte din Composesorat sustin ca trebuie sa li se restituie o suprafata de aproape 70 de ha de pasune.

Insa, desi au depus numeroase cereri, au deschis actiuni in instanta si au trimis petitii cam tuturor autoritatilor statului, inca n-au reusit sa intre in posesia terenului.

Conducerea Composesoratului a spus ca: "ne-am cerut drepturile conform Legii 247/2005. Suntem la sfarsitul lui 2006 si inca nu suntem validati. Ei (comisia locala de fond funciar, n.red) au propus la validare numai o parte. Ne-au propus pentru validare 52,73 ha. Din 70 ha, aproape 8 ha ne-au spus ca nu le pot retroceda. Chiar si asa, ar fi circa 60 ha, nu 70.

De asemenea, mai este terenul de fotbal care este in domeniul public al comunei. Noi am spus ca lasam terenul de fotbal, dar sa fie al composesoratului, pentru ca am aflat ca daca renuntam, a doua zi se vinde concesiunea si se desfiinteaza echipa de fotbal. Noi vrem toata suprafata. Campul din zona Mocira are circa 70 ha. S-au facut niste case si bineinteles ca terenul acela nu-l poti lua.

Unele bucati de acolo s-au vandut, dar nu stiu cum s-a putut face asa ceva. Noi cerem acum restul”.

Hotarare cu cantec

Ba mai mult mult, se pare ca hotararea cu cantec nu le-a fost comunicata oamenilor, ci doar a fost afisata la sediul primariei. Asa ca, membrii composesoratului n-au putut depune contestatie in termenul stabilit de lege.

Totusi vor putea depune contestatia acum, deoarece hotararea nu era... datata: „avocatul ne-a spus ca trebuia sa facem contestatie pentru hotararea comisiei locale ca nu ne-a trecut intreaga suprafata pentru posesie. Composesoratul are personalitate juridica, dar n-am primit nicio corespondenta, cum ar fi normal sa se poarte intre persoanele juridice.

Ni s-a spus ca era suficient sa se afiseze la primarie. Nu exista nicio data pe hartii, dupa care sa putem sti care este termenul de 10 zile in care puteam depune contestatie. Dar o vom face pentru ca hartiile nu sunt datate. Am depus si o plangere in Contenciosul Administrativ pentru o concesiune facuta in 2003.

Primaria a dat o aprobare (nu hotarare de CL), dar timp de doi ani nu s-a construit nimic. Exista o lege care spune ca, daca timp de un an n-ai obtinut autorizatie, n-ai inceput constructia, concesiunea isi pierde valabilitatea. Pentru asta am mers in instanta. Am depus o plangere la Tribunal si de aproape 6 luni suntem in proces sa ne dea terenul”.

"Treaba corecta!”

Primarul din Recea, Octavian Pavel, pare cam idignat cand vine vorba de povestea retrocedarii din Mocira: „documentele au fost trimise si discutate in Comisia Judeteana, hotararea este redactata, dar pana nu o primesc nu pot sa-i pun in posesie. Este facuta pe suprafata la care si-a dat acordul si Composesoratul, pe 53,048 ha.

Cum spun ca vor toata suprafata? Eu va arat documentul in original, cand s-a discutat in comisia locala de fond funciar. Este cu stampila si semnatura presedintelui composesoratului, pentru ca in luna mai, traia respectivul om. Cine i-a oprit sa nu vina la sedinta? De ce sa-i instiintez? Daca erau interesati, veneau.

Eu am fost presedinte la composesoratul acesta, demersurile s-au facut toate si exista documente.

Da, ei revendica 69 ha, s-au validat 53. Dar mai este un titlu de proprietate pe 8,36 ha pe Composesorat Mocira si mai este Anexa 31 la Legea 247 de 7,58 ha, cuprinzand persoanele juridice indreptatite sa li se acorde despagubiri pentru reconstiturea dreptului de proprietate, semnata de Agentia Domeniului Statului si Oficiul Judetean de Cadastru.

In concluzie, vor primi suprafata care e libera, 61 ha in natura si 7,58 la despagubiri, dupa ce primim hotararea Comisiei Judetene”.

Intr-o situatie similara s-a aflat si Composesoratul Recea, ba mai mult, acolo par sa fi existat si niste plangeri penale. Insa, spre deosebire de cei din Mocira, recenii si-au rezolvat in final problema. Asa ca, membrii Coposesoratului din Mocira iau in calcul si varianta depunerii unei plangeri penale.

Insa primarul spune ca: "daca vor sa deschida proces, daca vor sa depuna plangeri penale, daca vor sa mearga-n spatiu sau daca vor sa faca orice, nu ma deranjeaza. Nu e doar dreptul lor, ci si al meu, ca si tata e membru composesor si toata lumea urmareste treaba corecta. Ca-s alte treburi si ambitii din partea unora dintre ei, e altceva.

Dar ganditi-va daca esti director de banca, esti compatibil cu o functie de vicepresedinte la un composesorat?”.

"Baiul” e ca, daca tot vorbim de incompatibilitati, ne putem intreba si daca functia de primar a fost compatibila cu cea de presedinte de composesorat. Nu?