Sunt doar oameni pentru care viata e o continua lupta desfasurata pe marginea prapastiei. Dorin Bogdan era unul dintre ei. Si-a riscat viata pentru binele altora, dar in ciuda idealului sau, a lasat in urma durere si tristete. Lacrimi au curs suvoaie din ochii celor apropiati si vor mai curge mult timp de acum inainte.

Dorin Bogdan, salvamontistul care a murit sambata la Balea a dat o lectie de curaj pana in ultima clipa a vietii lui.

Pentru o pereche de schiuri

Viata sa n-a fost intotdeauna o prioritate, ci si-a pus semenii pe primul loc. Dorin a murit incercand sa recupereze o pereche de schiuri. Ironie sau nu, riscurile sunt cap de lista in fisa postului unui salvamontist, insa pregatirea si experienta anuleaza in mare parte pericolul.

Stai pe baricade, patrulezi in creierii muntilor, in cele mai periculoase zone si te straduiesti mereu sa treci peste marile incercari la care te supun primejdiile muntilor. Dorin Bogdan a fost unul dintre cei mai experimentati salvamontisti sibieni. Si-a creat o cariera de succes, bazata pe mult curaj si riscuri extreme.

A avut ghinion, a alunecat pe pojghita de gheata si nimic nu l-a mai putut salva din calea destinului. A lasat in urma familia indurerata, un fiu de 17 ani si o intreaga echipa de colegi ce i-au fost si prieteni intristati. Curg inca lacrimi si nimeni nu poate intelege de ce Dorin a trebuit sa plece.

Lacrimi si durere

Salvamontistii sibieni povestesc printre lacrimi, franturi din timpul petrecut alaturi de Dorin. La cateva minute se opresc si isi cer scuze ca nu pot duce la bun sfarsit dialogul. „Era unul dintre cei mai experimentati dintre noi si facea absolut totul pentru a salva vieti.

De peste 20 de ani este salvamontist si facea acest lucru ca si voluntar pentru ca era o placere pentru el, asa cum este pentru toti. Mie nu imi era doar coleg, imi era prieten, un prieten devotat”, spune Ioan Nistor, salvamontist. Ar mai fi vrut poate sa insire multe momente frumoase pe care le-au petrecut impreuna. Durerea si lacrimile din ochi insa nu l-au lasat.

Aceeasi durere este si in sufletele celorlalti colegi. Colegi cu care a Dorin a intrat coborat in prapastii, s-a riscat de nenumarate ori, pentru cu viata turistului sa fie salvata. „ Eu il cunosc de 13 ani de cand sunt si eu la Salvamont. Dorin era deja acolo. Am fost de serviciu de vreo 2 ori cu el, odata imi amintesc, era de revelion si eram la Negoiu.

Era un om deosebit de vesel, de ajutor, gata mereu sa riste oricat si nu spunea niciodata nu se poate. Este o ironie ce s-a intamplat, dar iata ca acum se dovedeste. Suntem si noi oameni, nu suntem zmei asa cum ar crede altii, intram in locurile cele mai periculoase, in prapastii si trebuie sa ii aducem in viata pe turisti”, spune Teodor Tulpan.

Zeci de salvamontisti sibieni, dar si din alte orase din tara vor veni astazi la Sibiu pentru a asista la slujba de inmormantare ce va avea loc la ora 12.