„A murit asa cum probabil si-a dorit. A avut o moarte frumoasa”. Ultimele cuvinte adresate de prieteni amicului Dorin Bogdan. Moartea salvamontistului a lasat in urma multa durere. Zeci de salvamontisti din intreaga tara au fost ieri alaturi de familia colegului lor, pentru a-si lua ramas bun de la unul dintre cei mai experimentati salvatori montani din judetul nostru.

Orice cuvant de lauda e vorba in vant acum. Dorin Bogdan nu mai e si nimeni nu poate schimba acest lucru. Ieri, toata suflarea salvamontistilor romani a venit la Sibiu pentru a-si lua ramas bun de la Dorin. Despartirea a fost crunta, presarata de lacrimi si amintiri. Amintiri in care colegul lor Dorin era inca printre ei. Nicolae Mustea nici nu putea vorbi de durere.

Ochii ii erau inrositi de lacrimi iar pe fata se citea disperarea. Sambata urcase impreuna cu Dorin pe creasta, dar s-a intors din drum pentru un accident minor. S-a intors si acasa iar Dorin nu.

Din toata tara

La inmormantare au venit salvamontisti din Zarnesti, Busteni, Predeal, Sinaia, Hunedoara, Petrosani, Camplul Lung si Arges. Au venit in costume de salvamontisti, desi misiunea lor de ieri nu s-a petrecut la munte. De aceasta data n-au putut salva o viata ci s-au resemnat in a fi alaturi de familia lui Dorin. Nu au purtat un accidentat pe umeri ci sicriul in care se odihnea Dorin.

„E greu sa spun acum ce fel de om era. Iubea foarte mult muntele. Asa este viata de salvator montan, cand pleci in misiune nu stii daca te mai intorci”, spune Andrei Buta, de la Salvamont Sibiu. „Am venit cu colegii in semn de solidaritate. Pe Dorin il stiu de multi ani si ne-a durut vestea. Era un om blajin si cumsecade, il stiam de 30 de ani.

Oricum, se pare ca cei buni nu au noroc”, spune Ioan Pivoda, seful Serviciului Salvamont Zarnesti. „Prin analogie este ca si cand pierzi un om din familie, aceeasi situatie este si la noi. E o tragedie ce s-a intamplat in familia salvatorilor montani. Acum la Sibiu, anul trecut la Arges”, spune Mircea Opris, presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania.

Sibieni alaturi

Chiar si oamenii simpli au participat la inmormantare. Au varsat rauri de lacrimi la mormantul lui Dorin. „Sunt un om de munte si am colindat muntii mult. Ii cunosc bine pe salvamontisti, iar ceea ce s-a intamplat este o mare pierdere. A fi voluntar si a-ti da viata pentru cineva este ceva supraomenesc.

El a avut o moarte frumoasa iar pentru faptele sale sigur este acolo sus, undeva intr-un loc frumos”, spune Valeria Marcu.

Gabriela ROMAN