Numerosii investitori care au colindat judetul la inceputul anului pentru a construi terenuri de golf au aflat ca romanii sunt prea legati de teren pentru a il vinde. Investitorii din Gura Raului ar putea merge la Sura Mare pentru a amenaja in cele din urma teren de golf.

Sa construiesti un teren mare de golf nu este lucru usor, in judetul Sibiu. Trebuie sa convingi oameni care au mostenit terenul agricol de la strabuni, sa renunte la legatura cu glia. In acest moment sunt sigure doua semi-esecuri, pe sectorul investitiilor in golf in Sibiu.

Mai intai, un investitor german a purtat discutii prelungite cu autoritatile si localnicii din Cartisoara, pentru a amenaja terneul de golf. Discutiile au picat, iar germanul a cautat teren, printr-un intermediar, in zona Arpasu. Pentru moment, nu sunt semnale ca reprezentantul in Romania al investitorului german ar fi reusit sa cumpere sau sa concesioneze terenul mult dorit.

De asemenea, la Gura Raului au descins cu mult timp in urma, un grup de investitori, dornici sa amenajeze un teren de golf de 24 de hectare, in care sa cheltuiasca 2,6 mil. de dolari. Investitorii au prezentat proiectul autoritatilor si, mai mult, au inceput sa cumpere din terenurile din zona.

Primaria din Gura Raului nu le poate pune la dispozitie, potrivit declaratiilor pirmarului Ioan Dutu, decat 15 hectare. Investitorii trebuie sa convinga localnicii sa le vanda parcelele de teren, pentru a putea ajunge la suprafata totala de 24 de hectare. Usor de zis, greu de facut, dupa cum arata primarul din localitate.

„Din cate am inteles, in ultimele discutii purtate cu ei, acestia au cumparat o parte din terenuri. Dar locuitoriid in Gura Raului sunt oameni mai aparte. Ei nu ar renunta la pamantul primit de la strabuni. Investitorilor le este foarte greu sa ii convinga pe localnici sa le cedeze din terenuri”, spune Ioan Dutu.

Cu ochii spre Sura Mare

In aceste conditii, investitorii se pare ca s-au orientat catzre alta zona, spre Sura Mare, unde achizitia sau concesionarea de terenuri cu mare suprafata nu ar fi mare problema.

Primarul din Sura Mare, Nicolae Avram, confirma faptul ca un grup de investitori din Austria au vizitat zona, insa in vara. „Au fost pe aici, au vazut zona, au spus ca vor sa faca teren de golf, dar dupa aceea, nu au mai dat nici un semn”, arata primarul. Acesta precizeaza ca la Sura Mare nu ar fi problema identificarea unui teren de 24 de hectare, cat au nevoie investitorii in golf.

„Depinde de compozitia solului, de care ei au nevoie, depinde de zona. Dar, oricum, pe raza localitatii exista suficient teren. Oricum nu mai avem asa multe animale si anumite zone de pasunat vrem sa le valorificam mai bine”, precizeaza Nicolae Avram.

Pe de alta parte, primaruld in Gura Raului spera in continuare ca investitorii vor face terenul de golf la el in localitate. „Proiectul acesta este pe sufletul nostru, cum s-ar spune. Noi vrem sa stimulam investitiile mai ales pe zona turismului si a petrecerii timpului liber. Vrem sa valorificam traditia din zona si sa atragem turistii.

Speram ca investitorii sa nu renunte la proiect si sa gaseasca intelegere la locuitorii comunei”, sustine Ioan Dutu.

Milioane de euro in afaceri imobiliare?

Investitii anuntate in terenuri de golf, in judetul Sibiu,au fost evaluate la aproape 10 milioane de euro. Suprafetele care ar urma sa fie concesionate sau vandute catre investtitori ar putea fi de 230 de hectare. In afara investitiilor localizate initial in Gura Raului si Cartisoara, interes pentru dezvoltarea unui teren de golf mai exista la Cisnadie.

Interesul crescut al investitorilor pentru constructia unor terenuri de golf a adus si suspiciuni din partea anumitor reprezentanti ai administratiei publice. Suspiciunile sunt legate de sansele de reusita ale unor astfel de proiecte gigant, la Sibiu.

Motivele sunt simple: Sibiul abia daca are trei luni de vara adevarata, iar pozitia geografica face ca ploile si vanturile puternice sa faca imposibila practicarea sportului golf. Scenariul care prinde contur, in aceste conditii, arata posibilitatea ca achizitionarea sau concesionarea terenurilor pentru golf se va transforma intr-o afacere imobiliara.

Laurentiu PARNICA