Mai mult de jumatate dintre femeile din Romania nu folosesc nici o metoda contraceptiva, potrivit unui studiu realizat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala. Principalele motive invocate sunt faptul ca "nu au voie" sau ca vor sa aiba un copil.

Prezervativul si pilula

Cele mai cunoscute metode de contraceptie si cele mai des folosite sunt in egala masura prezervativele si pilulele contraceptive. Ele sunt urmate de sterilet si metodele naturale de contraceptie, precum metoda calendarului. Femeile prefera sa foloseasca metode naturale deoarce acestea nu au efecte secundare si, in plus, sunt mai practice si usor de folosit.

Desi sunt nesigure, metodele naturale raman in topul preferintelor. In Romania, rata avorturilor ramane la un nivel ridicat comparativ cu statele din vestul Europei, mai ales la femeile sub 20 de ani. Nivelul actual de folosire al metodelor contraceptive este insa dublu fata de cel inregistrat acum 15 ani.

Varsta anuleaza contraceptia

Tinerele cu varste intre 15 si 19 ani prefera ca metoda contraceptiva pilulele, in vreme ce romancele intre 20 si 24 de ani folosesc mai des prezervativul. Cele mai mult dintre femeile care au intre 25 si 34 de ani folosesc contraceptive orale - 51 la suta, iar la grupa de varsta 35 - 44 de ani predomina utilizarea steriletului - 40 la suta.

Dupa 45 de ani, deja 25 la suta dintre femei nu mai folosesc nimic sau cel mult metode naturale. Potrivit aceluiasi studiu, principala sursa de informare despre contraceptie este medicul, locul secund fiind adjudecat de mass media. Cercetarile au fost facute pe un esantion reprezentativ de 1.035 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani.

Alarma la avorturi

In primul semestru al acestui an, nu mai putin de 650 de sibience s-au hotarat sa interupa o sarcina. Mai mult de jumatate dintre acestea sunt din mediul urban. Dintre cele 650 de femei, 120 au varste intre 15 si 19 ani. Cele mai mult intreruperi de sarcina au fost facute insa de sibiencele cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani.

In primele 8 luni ale acestui an, in tot judetul s-au nascut mai mult de 2800 de copii, majoritatea la maternitatea din Sibiu. Aici au fost adusi pe lume aproape 2000 de copii.

Anca MARIN