Pe la Biroul de Carte Funciara (BCF) Cluj au trecut, in cursul diminetii de ieri, aproximativ 250 de persoane. Majoritatea oamenilor spun ca sunt purtati zile in sir pe drumuri fara nici un rezultat. Daca cerem informatii, suntem purtati de la un ghiseu la altul.

Daca vrem sa consultam cartile funciare, nu ni se ia in considerare taxa pe care am platit-o, spre exemplu, cu o zi in urma si suntem, din nou, trimisi la casierie, ori sa consultam programul, au declarat oamenii. Ei sunt revoltati de faptul ca sunt amanati de angajatii de la BCF Cluj pe motiv ca acestia ar fi foarte ocupati, dar, in realitate, de luni bune, cererile lor nu sunt solutionate. La ora 1

00, aceeasi situatie. Cozi la ghiseul 6, unde se consulta cartile funciare. Oameni suparati si nervosi. Multi sunt la capatul rabdarii si nu vor nici macar sa-si exprime nemultumirea. Lasa-ne, sefule, ca, daca spunem, tot nu rezolvam nimic si iarasi o sa fim purtati pe drumuri, s-a scuzat un cetatean. Altii prefera sa fumeze o tigara pe hol, fiind deja obisnuiti cu locul.

In martie am depus documentatia la Oficiul de cadastru pentru intabularea unui apartament de pe strada Primaverii. De atunci, tot umblu. Luni, am venit din nou si mi s-a spus ca nu se mai gaseste cererea pentru eliberarea extrasului de carte funciara. Azi dimineata, aceeasi situatie, mi-au zis sa revin pe dupa-amiaza, cand functionarii nu sunt asa de ocupati, a declarat Vasile Grad. Cu toate acestea, desi programul este pana la 1

30, ghiseul 6 a fost inchis in jurul orei trei. Acum, cred ca sunt din nou ocupati, a adaugat Grad. El a fost aprobat de alti cetateni care stateau in fata usii incuiate. M-au trimis sa platesc taxa pentru consultarea cartii funciare. De la casierie mi s-a spus ca degeaba platesc, ca oricum nu o sa mai apuc sa intru astazi. E ora trei si au incuiat deja usa, s-a plans Olga Ciucur.

Conducerea BCF, mucles

Dupa insistente, batai in usa si urlete in casierie, oamenilor li s-a permis accesul in cadrul giseului nr. 6. Florin Simon, referent in cadrul BCF, a declarat ca asa a primit dispozitii, sa incuie usa, deoarece in incinta biroului sunt si asa foarte multi oameni. Nu putem sa lucram asa.

Oricum, pana la trei si jumatate nu vor ajunge toti cei dinauntru si daca nu o sa le permitem sa se uite, se vor supara si vor striga la noi, a adaugat referentul. Seful interimar al BCF Cluj, Claudia Cucuian, a refuzat sa comenteze situatia. Ea a fost detasata la Cluj pe o perioada de sase luni, de la Salaj, unde a detinut aceeasi functie.

Conducerea Agentiei Nationale de Cadastru a apelat la aceasta solutie intrucat Monica Crisan, cea care a detinut de la inceputul anului interimatul, a fost respinsa de doua ori la concursul pentru ocuparea postului.

Am primit ordin de sus sa nu dau nici o informatie, a afirmat Cucuian, refuzand sa precizeze daca situatia pe care a gasit-o la biroul clujean este atat de neagra pe cat o reclama oamenii.

Sef surprins

Proaspat intoarsa de la Bucuresti, Leontina Kovacs, sefa Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Cluj, s-a aratat surprinsa de problemele de la BCF. La sfarsitul lunii noiembrie am avut din nou Comisie de Disciplina si a mai fost disponibilizat un angajat. Acesta blocase 150 de cereri de cateva luni.

De obicei, cand acest lucru se intampla, se fac publice si presupusele noastre probleme, a explicat Kovacs. Ea a recunoscut, insa, ca, intr-adevar, lucrurile merg mai greu deoarece angajatii din cadrul biroului trebuie sa faca fata la 500-600 de cereri pe zi, cu 40% mai mult decat in 200

De la inceputul anului, am avut tot felul de probleme, dar incercam sa ne punem pe picioare. S-a informatizat registrul general de intrari cu numerele cadastrale si se lucreaza in paralel si in cartile funciare. De asemenea, se lucreaza si la informatizarea cartilor funciare.

Mai mult, vom amenaja, la sediul central, o noua locatie pentru cartea funciara, in asa fel incat oamenii sa nu mai fie purtati, de la anul, pe drumuri, a afirmat sefa OCPI. Ea a adaugat ca, dupa suplimentarea primita in vara, de sapte posturi, in perioada urmatoare se vor organiza concursuri pentru inca 13 posturi in cadrul BCF Cluj.

Conducerea de la Bucuresti a luat chiar masuri suplimentare pentru biroul nostru. De o luna, vin cate trei persoane din alt judet si lucreaza la noi pentru fluidizarea activitatii, sustine Kovacs. Pe de alta parte, ea este de parere ca tranzactiile cu terenuri sau imobile sunt blocate din cauza ca cetatenii nu sunt interesati de consfintirea dreptului de proprietate.

Vin la noi sa se inscrie in cartea funciara in momentul in care vor sa vanda terenul sau casa, ori cand sunt interesati de o ipoteca, a conchis sefa OCPI.

Birou monitorizat de prefect

CF Cluj a intrat in vizorul prefectului Alin Tise inca de la inceputul anului. El a primit reclamatii, a facut controale si primeste informari periodice privind activitatea de la nivelul OCPI Cluj. Ultimele noutati expuse vizau identificarea unui grup de angajati care elibereaza carti funciare preferential, contra unor cadouri sau sume de bani, insa Tise nu a reusit sa probeze acuzatiile.

Ce este CF-ul

Cartea funciara este un registru public, care cuprinde evidenta juridica integrala si exacta a imobilelor, proprietatea persoanelor fizice si juridice din aceeasi localitate. Acest document dovedeste faptul ca o persoana a dobandit sau si-a constituit cu buna credinta un drept real imobiliar.

In cartea funciara se inscrie orice drept de proprietate care se constituie, se transmite, se modifica, sau, dupa caz, se sting si se radiaza in urma unor acte juridice.