Sute de soferi au platit amenzi usturatoare, iar alte citeva zeci au ramas fara permise, pentru ca au ignorat prevederile noului cod rutier. Rata de promovabilitate la proba teoretica pentru obtinerea permisului a scazut.Noul cod rutier le da batai serioase de cap atit soferilor, cit si celor care se pregatesc sa devina soferi.

De vineri, de cind a intrat in vigoare noul cod rutier, zeci de soferi care nu s-au interesat despre noile prevederi au ramas fara permis de conducere, iar alte citeva sute s-au ales cu amenzi grase. Nici cei care se pregatesc pentru obtinerea permisului de conducere nu stau cu mult mai bine la capitolul cunostinte. In primele trei zile de examinari, la proba teoretica au promovat mai putini elevi decit inainte de intrarea in vigoare a noului cod rutier.

Multe abateri

Soferii sibieni nu sint prea atenti la prevederile noului cod rutier. Cel putin asa arata situatia amenzilor si permiselor ridicate de vineri, de la intrarea in vigoare a noilor reglementari. In aceasta perioada au fost constatate 9 infractiuni de circulatie si 23 de soferi au ramas fara permise, dintre care, din cauza alcoolului - 5, pentru o perioada de 90 zile, pentru neacordare de prioritate - 10 si depasire neregulamentara - 3, pentru o perioada de 60 zile, pentru viteza - 1, pentru o perioada de 90 zile, iar pentru nerespectarea culorii rosii - 2, pe o perioada de 30 zile.

De asemenea, au fost aplicate 290 de sanctiuni contraventionale, dintre care 38 pentru viteza, 56 pentru neportul centurii. Au fost sanctionati si 8 biciclisti, 40 de pietoni si 6 carutasi. Tot in aceasta perioada s-au inregistrat 110 tamponari.

Au avut loc si doua accidente rutiere soldate cu un ranit grav si unul usor. Toti soferii vinovati au primit puncte amenda si puncte de penalizare. Un punct amenda valoreaza 33 Ron.

Invatacei neconstinciosi

Soferii surprinsi in flagrant de politisti nu sint singurii care nu s-au pus la curent cu prevederile noului cod rutier. Nici invataceii care se pregatesc sa obtina permisul de conducere nu au invatat suficient. "De trei zile, de cind am inceput examinarile dupa intrarea in vigoare a noului cod rutier, am constatat ca procentul de promovabilitate la proba teoretica este usor mai scazut decit inainte.

Elevii nu au invatat suficient noile prevederi, in conditiile in care testele de la proba teoretica cuprind intrebari din noul cod. In rest, proba practica se desfasoara exact ca si inainte", spune comisarul Nicolae Neghina, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise Vehicule din cadrul Prefecturii Sibiu.

Bilant negru

De la inceputul anului, in judetul Sibiu, s-au produs 137 de accidente rutiere grave, in urma carora au decedat 63 persoane si 110 au fost ranite grav. Cauzele producerii accidentelor sint aceleasi: nerespectarea regulilor de circulatie de catre pietoni, din vina carora s-au produs 32 accidente, soldate cu 14 morti si 18 raniti grav, viteza si neadaptarea acesteia la conditiile de drum, datorita careia s-au produs 26 accidente, soldate cu 17 morti si 20 de raniti grav si depasirea neregulamentara, care a dus la producerea a 14 accidente soldate cu 10 moti si 12 raniti grav.

Cele mai multe evenimente rutiere cu consecinte grave s-au produs in zilele de simbata.