Programul-minune

„Am deschis computerul si am vazut ca nu ma pot conecta la Internet. La un moment dat, computerul mi-a atras atentia ca IP-ul meu intra in conflict cu altul de pe retea“, spune Alina Roman, una dintre persoanele ce au fost „furate“ in acest fel.

Practic, IP-ul (n.a., Internet Protocol, in limba engleza - adresa unica repartizata universal, cu ajutorul caruia te conectezi la Internet)

poate fi furat foarte usor. Conditia este sa fii conectat la o retea, iar cu ajutorul unui program, IP Scanner, de o marime nu mai mare de un mega si care poate fi „downloadat“ de pe Internet, poti sa vezi toate IP-urile din reteaua respectiva.

Daca programul este indeajuns de performant, poti sa vizualizezi chiar IP-urile care sint libere si care nu - IP liber inseamna ca ori nu este pornit computerul respectivului client, ori nu este dat in folosinta.

Il recuperezi daca-l furi si tu

Pentru a-ti recupera IP-ul si, practic, accesul la Internet, solutia este sa-l furi la rindul tau. „Am fost sfatuita sa-l fur inapoi. Asta inseamna ca ar trebui sa scanez reteaua si sa-l identific pe cel care imi foloseste IP-ul“, spune Alina Roman, care are un abonament de 350.000 de lei la o retea de cartier din Cluj-Napoca.

„Cum exista mai multe tipuri de abonament, de 12, 15, 25 de euro etc., care se diferentiaza prin viteza de «download» si prin pret, se intimpla de multe ori ca cei cu abonament mai mic sa fure IP-ul altui client al retelei, cu abonament mai mare, care merge mult mai rapid“, ne-a explicat Gabriel Nan, specialist IT.

Solutia care vine din partea distribuitorilor de Internet este protectia, insa pe buzunarul abonatului. „Metodele de protectie variaza de la client la client.

Orice abonat care navigheaza pe Internet si are aplicatii de baze de date trebuie sa isi ia anumite masuri de protectie, care variaza de la pret la pret, in functie de performanta“, ne-a declarat Doru Plescan, director regional RDS.

Explicatia Politiei

„In principiu, exista niste MAC-uri (n.a., un cod) specifice fiecarui tip de placa de retea. Responsabilitatea este a providerului de Internet, care ar trebui sa verifice daca MAC-ul corespunde cu IP-ul folosit“, ne-a explicat Raluca Seucan, purta-toare de cuvint a Inspectoratului de Politie Judetean Cluj.

„Din pacate, insa, multi dintre ei fac aceste controale sporadic“, a conchis Seucan.