Dupa mai bine de o jumatate de ora, timp in care nervii mai multor soferi au cedat, oamenii au fost induplecati sa elibereze soseaua, insa doar o data cu sosirea prefectului de Cluj, Alin Tise, care i-a asigurat ca, incepind cu 15 ianuarie 2007, situatia lor va fi rezolvata.

Glasul pamintului

Rabdarea oamenilor a ajuns la capat ieri dimineata, cind locuitorii comunei Feleac au luat cu asalt primaria localitatii.

A fost pentru a treia oara cind satenii au venit nemultumiti in fata autoritatilor, in speranta ca vor primi o data concreta la care isi vor putea recupera terenurile nationalizate in anii ’70, terenuri pe care functioneaza in prezent si Statiunea de Cercetare Pomicola Cluj. Demersurile oamenilor au inceput acum mai bine de 16 ani.

"Ne cerem drepturile din livada, deoarece bunicii nostri au avut proprietati aici. Dinsii (n.a., autoritatile locale) ne poarta de ani buni cu vorba. S-au depus toate actele, unele dintre ele au fost chiar pierdute pe la institutii si pina acum nimic nu s-a rezolvat“, afirma Aurel Simon, satean din Feleac.

"De 16 ani, parintii nostri au fost aminati cu retrocedarea terenurilor, dar paminturile stau acolo si asteapta“, marturiseste un alt locuitor al comunei.

Nemultumirea oamenilor este mult mai mare, dat fiind faptul ca, din lipsa de teren, acestia au pierdut multe finantari si nu au avut acces la programele guvernamentale. „Avem oameni care au vrut sa investeasca in ferme de melci, cu programul «Ferma», sau in depozite de mobila, dar din cauza ca nu au avut paminturile au pierdut aceste finantari“, a mentionat si I. Persa.

Pamintul, mai presus de viata

La mitingul de ieri a sosit si viceprimarul Clujului, Boros Janos, care a incercat sa le explice oamenilor motivul pentru care nu au fost inca improprietariti. Potrivit acestuia, „ridicarile topografice care s-au facut nu au fost in regula“. „Sint foarte multe inexactitati si nu am putut inca sa punem oamenii in posesie“, a declarat Boros Janos.

Nemultumiti de raspunsul autoritatilor, oamenii au decis sa blocheze drumul european E60, spre surprinderea soferilor prinsi in trafic.

"Pentru pamint ne dam si viata!“, au scandat oamenii in timp ce ocupau mijlocului soselei. Cu toate ca, potrivit lui Aurel Simon, „am fost amenintati de politisti ca ni se vor intocmi dosare penale daca vom bloca drumul“, oamenii au fost de neclintit in sustinerea demersului lor.

"Sa-l sune pe Becali sa le dea pamint, numai sa elibereze o data soseaua“, striga un sofer iritat de felul in care politistii sositi la fata locului au gestionat intreaga situatie.

Promisiunea salvatoare

Cei peste 100 de manifestanti nu s-au lasat induplecati nici la sosirea inspectorului sef adjunct din cadrul IPJ Cluj, Marcel Bontidean, care a incercat sa aplaneze conflictul si sa elibereze soseaua.

Abia la aparitia prefectului judetului Cluj, Alin Tise, oamenii au fost dispusi sa inceteze protestul si sa reia discutiile. Prefectul i-a asigurat ca, incepind din 15 ianuarie 2007, vor incepe sa-si primeasca inapoi terenurile si le-a promis oamenilor ca se va interesa atent de felul in care se va derula procesul.

Putin mai impacati cu ideea, dar neuitind de lunga lor asteptare, locuitorii comunei Feleac au marturisit la finalul discutiilor ca „sintem in stare sa ne dam foc sau sa intram in greva foamei, daca trebuie, pentru pamintul pentru care parintii nostri si-au dat viata“.