Preconizata privatizare a societatii "CupruMin" SA Abrud (judetul Alba), care administreaza exploatarea miniera de la Rosia Poieni, ridica mari semne de intrebare cu privire la soarta celor 758 de angajati.

Subprefectul Clement Negrut a declarat, ieri, ca a reusit sa evite aparitia unei situatii critice cu privire la functionarea la parametrii optimi a unitatii, care prezinta permanent un risc ridicat cu privire la poluarea mediului.

Potrivit reprezentantului Prefecturii, 720 din cei 758 angajati ai companiei din Abrud, care si-au depus cererile de preaviz, au fost convinsi sa si le retraga cel putin pana la 8 ianuarie 2007. "Plecarea acestora ar fi lasat descoperita mai ales activitatea de la iazul de decantare de la Valea Sesii, a carui nesupraveghere ar putea duce la deversari necontrolate", a precizat Clement Negrut.

Subprefectul a mai spus ca privatizarea societatii se va incheia pana la 31 decembrie 2006, iar 400 de oameni din cei 758 vor fi reangajati. El a completat ca actuala situatie a fost determinata de dezinformarea angajatilor in legatura cu plata salariilor compensatorii despre care credeau ca nu se mai acorda de anul viitor. "In realitate acestea se acorda pana la 31 decembrie 2007.

"Totodata, cei 400 de oameni care vor fi reangajati in cadrul companiei vor beneficia in continuare de salarii compensatorii", a mai afirmat Negrut.

Exploatarea miniera de la Rosia Poieni, una dintre cele mai mari din Europa in domeniul exploatarii cuprului, va fi preluata, foarte probabil, de un consortiu format din trei societati comerciale - "Cuprom" SA Bucuresti, "Energo Mineral" SA Baia Mare si "Ipronef" SA Bucuresti - avand actionari firme inregistrate in paradisuri fiscale din Cipru si Insulele Virgine.

"Cuprom" SA are ca si actionari 6 societati inregistrate in Cipru. Administratorii societatii sunt, conform Oficiului Registrul Comertului, trei persoane fizice din Bucuresti: Horia Schiopu Simu, Horia Pitulea si Costea Mircea Ionut, ultimul fiind cumnatul presedintelui PSD, Mircea Geoana.

Primii doi sunt actionari si la "Energo Mineral" SA Baia Mare, insa detin doar cate o singura actiune, la fel ca alte doua persoane fizice tot din Bucuresti: Calangiu Razan Florin si Stroe Mircea.

Pachetul de 99,992 la suta din actiunile "Energo Mineral" Baia Mare este detinut de un offshore din Insulele Virgine - "Energo Mineral Trading" LTD. Actionariatul acestor doua firme spune totul despre transparenta cu care isi desfasoara activitatea, dar si unde va ajunge profitul obtinut de pe urma exploatarii zacamintelor de cupru din Apuseni.

Procedura de preluare a "CupruMin" SA se va derula, initial, sub forma unei asocieri intre consortiul mentionat si statul roman pe o perioada de 3 ani, timp in care investitorul s-ar obliga sa realizeze investitii de 155 de milioane de euro. Dupa aceasta perioada consortiul ar urma sa devina proprietarul exploatarii miniere.