Are 28 de ani, varsta la care visele incep sa se concretizeze. A visat sa aiba o viata frumoasa si sa se casatoreasca anul acesta cu cel pe care il iubeste de ani de zile. Dar de doi ani totul se spulbera in jurul ei. Viitorul frumos a ramas undeva in urma si viata de zi cu zi s-a concentrat in jurul dorintei de supravietuire.

Diagnosticata cu esteosarcom condroblastic, o forma a cancerului osos, a fost supusa unor interventii chirurgicale. Dar cancerul a recidivat in metastaza de osteosarcom la picior si metastaza pulmonara. Singura ei sansa de a invinge boala este un tratament la o clinica din Belgrad. Pentru asta insa are nevoie de ajutorul nostru.

Un gest de noblete in prag de Craciun ar fi cadoul perfect pentru o fata care viseaza la viata.

Ramona Aldea poarta in gesturile si in privirea ei o mare tristete. Are doar 28 de ani dar deja de doi ani poarta cu ea povara unei boli cumplite. Atunci cand incepea sa se gandeasca la viitorul ei, la intemeierea unei familii, la copii si la cariera, ca intr-un joc de domino, totul s-a prabusit in jurul ei.Vis cu vis.

Absolventa a Liceului Economic din Targu Mures, Ramona a lucrat in contabilitate, apoi pentru a-si construi o cariera a hotarat sa se inscrie la facultate la sectia Management si contabilitate. Dupa primul an insa a trebuit sa renunte din cauza unor dureri la nivelul tibiei piciorului stang.

"In octombrie 2004 dupa prelevarea probelor de tesut pentru biopsie am fost diagnosticata cu osteosarcom condroblastic. A urmat o perioada de chin si nesiguranta, doua operatii la Targu Mures, tratamente cu citostatice, o operatie de inlaturare a tibiei efectuata la Timisoara.

Pentru ca medicii imi dadeau 90 la suta sanse de supravietuire, dupa terminarea tratamentului cu citostatice, am reusit cu greu sa strangem 4.000 de euro necesari achizitionarii unei proteze modulare, inlocuitoare a tibiei, pentru a ma putea pune din nou pe picioare. In septembrie 2005, dupa alte luni de tratamente de recuperare, mi-am reluat seviciul si planurile de viitor.

A fost o perioada foarte frumoasa in care am indraznit cu prietenul meu sa ne facem din nou planuri de viitor. Acum nu mai am curaj sa ma gandesc decat la ziua de maine. Pentru ca s-a dovedit ca nu am invins boala. Cancerul s-a intors mai agresiv", ne-a spus timid, cu voce stinsa, Ramona.

Sperante

In august 2006, Ramona a simtit niste mici umflaturi pe genunchiul piciorului stang dar le-a asociat cu dezvoltarea mai ciudata a muschiului destul de atrofiat in urma interventiilor chirurgicale. A mers la medic doar cand durerile au reaparut. A urmat o noua biopsie si un nou diagnostic: metastaza la os. Cand i s-a spus ca amputatia este singura solutie viabila a avut un soc.

Din nefericire nu a fost ultimul, pentru ca medicii i-au recomandat si un examen tomografic. "Metastaza pulmonara. Doua cuvinte care fac sa dispara toate celelalte. Celulele tumorii circula prin sange si limfa si ajung in plamani. Cancerul osos comunica direct cu plamanii. Din nefericire a fost si cazul meu. Dl. profesor Constantin Copotoiu mi-a recomandat un tratament la o clinica din Belgrad, garantandu-mi ca acolo plamanii mi se vor vindeca. Nu insa si metastaza de osteosarcom. Piciorul stang va trebui amputat. Dar vindecarea plamanilor imi va oferi posibilitatea sa imi continui viata.

Va fi extrem de greu, dar consider ca aceasta lupta merita dusa, poate voi iesi invingatoare din nou", ne-a spus Ramona.

In perioada in care i s-a propus tratamentul la Belgrad, Ramona a citit intr-o revista un material despre acel loc, "Nova -Vita - o noua adresa in lupta impotriva cancerului", in care apareau cazurile multor fosti bolnavi, azi oameni sanatosi. Increzatoare in sansa care i se oferea Ramona a luat legatura cu cei de la clinica si se poate prezenta oricand are banii necesari.

5000 de euro in contul clinicii pentru inceperea tratamentului si alti 5000 pentru intreg ciclul de internari si tratamente. Prietenii ei din tara, un prieten plecat in America, fostii colegi de scoala, colegii de servici, familia, au pus mana de la mana, banut langa banut si i-au dat Ramonei cei 5.000 de euro necesari internarii. Tratamentul il pot incepe cand am banii.

Prietenii mei mi-au redat increderea si deja am depus pasaportul pentru viza la Consulatul Iugoslaviei din Timisoara. Am ezitat foarte mult si m-am hotarat foarte greu sa-mi fac publica viata si sa cer ajutorul si intelegerea celor care ma pot ajuta. Am invatat sa traiesc cu durerea si ii fac fata.

Dar imi doresc sa vina ziua in care impreuna cu prietenul meu sa putem sa ne reluam planurile de viitor. Doresc sa am un viitor", a soptit Ramona printre lacrimi.

Putem ajuta

Sta in puterea noastra ca Ramona sa ajunga in acel loc in care se poate vindeca. E mult 5.000 de euro? Probabil. Dar si noi suntem multi. Si uniti la greu. Ramona ne-a dat permisiunea de a-i face public numarul de telefon, pentru cei care doresc sa o ajute, dar pentru care mersul la banca este dificil.

La 0745-072760, raspunde Ramona.

Iar R060BRDE270SV158131 02700 este contul deschis la BRD. Ramona va incepe tratamentul la Belgrad in prag de Craciun. Se spune ca si noi suntem mai buni si mai darnici in aceasta perioada. Si ce mai frumos si mai inaltator decat sa dai de Craciun un cadou celui care are cel mai mare nevoie de el?