Mesaje de solidaritate

De pe scena amplasata in fata statuii Sfintului Gheorghe, doi folkisti cita „Sarga ruja“ („Trandafirul galben“), o cunoscuta piesa in limba maghiara. Participantii la miting se incalzesc care cum pot, dansind pe loc pe acordurile muzicii din difuzoare.

Bannerele au fost deja inaltate, in limbile romana si maghiara, cerindu-se ba demisia rectorului UBB, Nicolae Bocsan, ba libertate in folosirea limbii, ba reinfiintarea universitatii de stat cu predare in limba maghiara „Bolyai“.

Manifestantii au cerut conducerii UBB reprimirea lectorilor Hantz Peter si Kovacs Lehel in rindul profesorilor. Presedintele Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal, Soos Sandor, unul dintre organizatori, a declarat ca manifestarea s-a dorit a fi una de sprijin al celor doi.

„Decizia Senatului universitatii i-a revoltat pe oameni si unul din scopurile mitingului este ca cei doi lectori sa fie reprimiti la UBB. Apoi mai dorim ca cererile profesorilor sa fie auzite, nu numai in vorbe, ci sa se si faca ce cer“, a afirmat Soos.

Potrivit acestuia, organizatorii mitingului asteapta din partea conducerii UBB reorganizarea universitatii si reinfiintarea universitatii de stat cu predare in limba maghiara „Bolyai“, prin crearea, in prima faza, a trei facultati maghiare.

In discursul sau, vicepresedintele CIB Hantz Peter a criticat „criptocomunismul“ de la UBB si s-a declarat convins ca reprezentantii UBB vor ceda in cele din urma si vor aproba demersurile Comitetului de Initiativa „Bolyai“.

Au mai fost citite mesaje de solidaritate, din partea singurului roman, profesorul Aurel Codoban, de la Facultatea de Istorie si Filosofie, a unor parlamentari UDMR, europarlamentari din Ungaria, Germania si Spania, dar si din partea partidelor din Ungaria. Manifestarea s-a incheiat printr-un protest in tacere a participantilor, timp de 2 minute, in fata Universitatii „Babes-Bolyai“.

Actiuni similare au avut loc joi la Miercurea Ciuc, Sfintu Gheorghe si Gheorgheni, in timp ce miercuri acestea s-au desfasurat in Ungaria, la Budapesta si Eger.

Linia romana a UBB, de partea lui Bocsan

Responsabilii liniei romane de studiu de la UBB au remis ieri un comunicat de sustinere a pozitiei rectorului Nicolae Bocsan de excludere a lui Hantz Peter si Kovacs Lehel.

Reluind afirmatia acestuia ca „cei doi nu sint la prima abatere“, semnatarii sustin ca lectorii „au raspindit in mod continuu minciuni despre institutie si despre tara“, „au proferat calificative injurioase la adresa profesorilor UBB.

PNG a tulburat mitingul

Buna desfasurare a mitingului a fost tulburata de un grup de membri ai PNG, in frunte cu liderul filialei, Ionut Tene. Acestia au strigat ca nu vor separatism si ca sustin deciziile UBB. „Sa nu se loveasca cu ciocanul in zidurile universitatii. Sa nu ne fie rusine ca invatam impreuna“, a spus Tene.

Jandarmii au intervenit de urgenta si i-au urcat pe turbulenti intr-o duba, pentru a impiedica izbucnirea unui conflict. La urcarea in masina, Tene a strigat: „Traiasca UBB!“.