Blaga a imputat Politiei lipsa de profesionalism, coruptia la nivel inalt, existenta unor grupuri de interese, avansarile pe pile si, nu in ultimul rind, imbogatirea peste noapte a unor politisti, care primesc onorarii de la diferiti afaceristi in schimbul protectiei. El l-a acuzat dur pe actualul sef al IPJ Cluj, comisarul Ioan Pacurar.

Afaceri si sponsorizari

Grigore Blaga, cel care a condus Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj pina acum 7 ani, a condamnat dur Politia clujeana, intr-o conferinta organizata la sediul Ligii de Aparare a Drepturilor Omului (LADO) Cluj. El considera ca actuala conducere a IPJ Cluj nu este preocupata de lupta impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale, directii prioritare in programul de guvernare actual.

Apoi, politistii au fost acuzati de faptul ca au afaceri proprii ori le administreaza prin intermediul rudelor. „In afaceri se da mita. Este evident ca asta fac si politistii“, sustine colonelul (r).

Nu in ultimul rind, Blaga a vorbit de sponsorizarile "grase“ pe care le accepta Politia clujeana, pentru diferite evenimente, „megachefuri“, constructii ori investitii: „S-a inceput un obicei la nivelul Politiei de a accepta sponsorizari. Este echivalentul unui cec in alb, un fel de imunitate acordata celui care sponsorizeaza“.

Exemplele concrete au lipsit din discursul lui Grigore Blaga, care a sustinut ca stie ce inseamna o cercetare pentru care ai nevoie de dovezi, iar el nu are competenta sa demareze o ancheta ampla.

Politia, un SRL

"Politia este cea mai nerestructurata institutie a statului“, mai crede Blaga, care sustine ca aceasta s-a transformat intr-un SRL. „Exista grupuri de interese care au transformat Politia intr-un fel de SRL in care se vrea pastrarea influentei asupra politistilor, pentru obtinerea unor avantaje personale. De exemplu, exista un politist, inca activ, care de 12-13 ani ia 20% din profitul unui om de afaceri care are mai multe firme. Pentru banii acestia, politistul ii tine spatele“, a acuzat fostul sef al IPJ Cluj.

Mai mult, el crede ca exista coruptie si la nivelul unor structuri de control al politistilor, dind exemplul celor de la „Doi si-un sfert“, care „s-au transformat intr-un aparator al celor din politie care incalca legea“.

Atac dur la Pacurar

Despre actualul sef al IPJ Cluj, comisarul Ioan Pacurar, fostul lui superior spune ca nu stie cum a reusit sa avanseze in functie si sa dobindeasca o avere de invidiat. „A fost plutonier-sofer la Serviciul de Circulatie, apoi sublocotenent, in ’91. In 2000, a ajuns sef de birou la Politia Rutiera si, de un an si ceva, a ajuns sef la IPJ.

Ce pregatire poate avea acesta pentru a conduce o institutie atit de complexa?!“. Acelasi Blaga a facut referire la vilele, masinile si terenurile lui Pacurar, pe care nu si le-ar permite dintr-un simplu salariu: „Si-a cumparat trei masini straine, are vila in Cluj, casa in Apahida, inca una in Cimpenesti. Nu pot sa spun ca le-a dobindit ilegal, dar este cel putin suspect.

Clujenii sa judece singuri. Cunosc cel putin trei politisti din Cluj care sint milionari in valuta“.

Ioan Pacurar: "Blaga e un dictator“

"Blaga se comporta ca un dictator cu angajatii lui. Le spunea: «Mars afara!». Acum lucrurile s-au schimbat, exista o politica de management pe care dinsul (n.r., Blaga) nu o intelege“, a spus, in replica, comisarul Ioan Pacurar.

"Nu am vrut sa fiu omul lui de casa, sluga lui, pe vremea cind ii eram subordonat, asta probabil il deranjeaza“, a completat seful IPJ, care spune ca Blaga l-a verificat personal in ceea ce priveste banii de provenienta pentru construirea casei din Apahida.

Pacurar a raspuns ieri evaziv la intrebarile privind averea sa si la cele ce faceau referire la salariul pe care il are, spunind doar ca este „mare“. „Am rate la banca pina in 2013, eu sint deschis sa se faca verificari la averea pe care o detin, iar la Cimpenesti nu am casa“, a spus, transant, comisarul.

"In ceea ce priveste sponsorizarile, acestea sint verificate si aprobate de Inspectoratul General al Politiei Romane“, a completat acesta. Cit despre celelalte acuze, Ioan Pacurar spune ca rezultatele Politiei clujene vorbesc de la sine despre imbunatatirea situatiei, iar daca intr-adevar Blaga cunoaste exemple concrete de politisti corupti, sa-i reclame la organele competente.

LADO va sesiza DNA

Ana Ludusan, presedinta LADO, sustine ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a se face cercetari in legatura cu ceea ce sustine Grigore Blaga: „Avem si noi sesizari, mai ales pe cercetare penala, cele mai multe din penitenciare, in speta cel de la Gherla.

Nu numai detinutii se pling, insa, de faptul ca dosarele penale sint prost instrumentate, ci si comandantul inchisorii (n.r., comandantul Petru Roman).“