Fostul comandant al Politiei Cluj, colonelul in rezerva Grigore Blaga, a lansat un atac fara precedent la adresa celor care controleaza Politia Romana. El acuza blocarea a zeci de investigatii care ar deranja grupuri de interese.

Fostul sef al IPJ a afirmat ca detine informatii legate de blocarea, in ultimii ani, a peste 40 de investigatii care priveau cazuri de coruptie ori infractiuni economice. "De aceea Politia Cluj nu a reusit sa prinda nici un singur mare corupt in toti acesti ani", a spus colonelul Blaga.

Potrivit sursei citate, aceste investigatii au fost blocate inainte de a incepe. Ele nici macar nu au fost inregistrate, desi ofiterii care s-au ocupat de cazuri aveau indicii legate de comiterea unor fapte penale.

Totodata, Grigore Blaga este de parere ca Politia este institutia cea mai putin reformata si ca toate promovarile sunt facute in continuare in baza sistemului de pile pe care il au unii dintre cei care activeaza in domeniu.

Fostul comandant a dat, fara sa ofere vreun nume, exemplul unui politist clujean ce a sustinut recent un examen la Bucuresti. Acestea a plecat cu doua zile inainte de data examenului, cu doua masini care transportau 500 de litri de tuica.

De asemenea, Grigore Blaga a afirmat ca un alt politist incaseaza, de 13 ani, douazeci la suta din profitul incasat de presedintele unui important grup de firme din orasul Cluj-Napoca.

Cariere fulminante pentru fostii subofiteri

De asemenea, fostul comandant al Politiei Cluj a mai amintit faptul ca in acest domeniu exista influente politice. El a dat exemplul chestorului in rezerva Teodor Pop Puscas, un alt fost comandant al Politiei Cluj, care a devenit membru al conducerii filialei PSD.

Mai mult, Grigore Blaga s-a declarat nedumerit si de avansarea rapida in cariera a actualilor sefi ai Politiei, care au reusit sa acumuleze si o avere frumoasa. De pilda, in anul 1990 actualul sef al IPJ, comisarul Ioan Pacurar, era un simplu sofer cu gradul de plutonier. Ulterior, el a fost trecut in corpul ofiterilor, cu gradul de sublocotenent, in cadrul biroului Politiei Rutiere.

Dupa mai multi ani, Pacurar a ajuns seful Biroului, iar apoi a devenit seful Politiei Cluj. Grigore Blaga a adaugat ca acesta si-a construit o casa in satul natal, Apahida, in anul 1993. Locuinta are doua nivele si piscina. Ea a fost cedata fostei sotii a comandantului IPJ.

Cu toate acestea, Ioan Pacurar nu a ramas sarac. El si-a ridicat o vila in cartierul Buna Ziua si o casa de vacanta pe malul lacului din satul Campenesti. Grigore Blaga a mai spus ca fostul sau subordonat si-a cumparat intr-un singur an, 1994, trei masini fabricate in strainatate, una pentru el, alta pentru sotie si cea de-a treia pentru fiul sau.

In prezent, seful IPJ se afla in conflict si cu unele dintre rudele sale. Neintelegerile au pornit de la niste parcele de teren cu o mare valoare de piata din Apahida, folosite acum de tatal acestuia.

Totodata, Blaga este surprins si de cariera actualului adjunct al Politiei Cluj, comisarul Marcel Bontidean. Acesta era tot subofiter in anul 1990 si lucra in cadrul biroului care se ocupa de furturile din buzunare. Ulterior, el a fost promovat in corpul ofiterilor si trimis la Serviciul Judiciar.

Urmatorul pas in cariera lui Bontidean a fost numirea la conducerea biroului de Politie din campusul studentesc Hasdeu. Ulterior, el a devenit seful sectiei de Politie din Manastur, iar in cele din urma a castigat concursul pentru ocuparea functiei de comandant al Politiei din Cluj-Napoca, in anul 2003. Anul trecut, el a renuntat la acest post pentru a deveni adjunctul sefului IPJ.