Politia-si sterge propriile urme. Paranoia Secretomaniei. Ce este si ce nu este SECRET DE SERVICIU si STRICT SECRET in viziunea IPJ Maramures (I) Intr-un dosar civil s-au depus documente STRICT SECRETE.

E bine cunoscut faptul ca Politia este, prin insasi esenta ei, in absolut orice stat de drept, principalul pazitor al societatii. Cei adunati sub acest simbol sunt cei care si vegheaza la aplicarea legilor statului, dar si la siguranta cetatenilor. E deja de domeniul firescului sa vezi un politist amendand sau arestand pe cineva.

A intrat si tine de normalitate sa vezi un politist cercetand ceva. Dar, parca nu mai tine deloc de normalitate sa afli ca si politistii se cearta-ntre ei, ca si ei se judeca intre ei. Desi, vorba ceea, si ei sunt oameni. Chiar daca nu sunt deloc cei care suntin ca nu sunt asa ceva. Adica n-au... suflet, ca nu i-au „iertat” cand i-au prins. In timp ce, pe altii, subliniem noi, CHIAR II IARTA.

Portret de aparator al legii

Sub ochii vasnicilor nostri politisti - unii dintre ei inca MILITISTI, adica un soi de hibrid intre fostul militian si politistul cerut de democratie - viata ni se scurge incet si sigur. Mentalitatile invechite se regasesc si astazi in gesturile si faptele unora. Pe cele noi n-au cum sa le mai asimilize.

Sunt ca si imuni la schimbare, n-o digera, nu inteleg cum e sa fii suplu si politicos, cum e sa stii limbi straine si sa nu mai dai in nimeni cu bastonul de cauciuc. E socant sa-i vezi mirandu-se ca si altii au drepturi. Pana intr-o vreme numai EI aveau drepturi!

Astfel de oameni apara Legea si in mijlocul nostru. Inca! Ii recunosti usor: sunt ingamfati, au burti „regulamentare”, masini de lux si vile somptuoase. Banii, de unde provin? Stati linistiti! Fiecare din ei au cate-un soi de „matusa Tamara”! Ei justifica tot. Pana la ultima centima! Sunt „curati” ca lacrima, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase.

Sunt linistiti, cine sa-i controleze pe ei? ca nici cei care-i „controleaza” nu prea au chip de ingeri! Si, in plus, o mana cam o spala mereu pe cealalta!

Cand te iei de Cate unul dintre acestia sar Toti pe tine. Te cauta pana-n si-n fund, dau cu pietre in tine, te hartuiesc, te provoaca, te acuza, te... Cui sa-i reclami atunci? Ca tot la Ei ajungi! Si - logic nu?! - n-ai cum avea dreptate tu, ca muritor de rand ce esti. Sunt o apa si-un pamant, adeseori!

S-a spart gheata: un colonel acuza... Coloneii

Daca asa stau lucrurile cand cineva „din exterior” are proasta inspiratie sau inconstienta sa se ia de vreunul dintre cei care se regasesc in descrierea de mai sus, cu totul altfel stau lucrurile cand cineva „din interior” ataca.

E si cazul fostului colonel Emil Bote, exSef Serviciu in cadrul IPJ Maramures. Acesta, pentru a i se face dreptate a fost nevoit sa deschida proces Ministerului Administratiei si Internelor si Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures.

Procesul a fost intentat direct la Curtea de Apel Cluj, iar dosarul cauzei a avut nr. 13473/RG/2004. Acesta, dupa patru termene de jucedata, a fost trimis, „spre competenta solutionare” Tribunalului Maramures. Ca sa se poata judeca aici, emil Bote a fost nevoit sa renunte la absolut toate capetele de acuzare care vizau direct ministerul.

La Tribunalul Maramures dosarul a avut nr. 3464/2005 si... Ce s-a intamplat va vom spune, ca doara de-aia ne-am apucat!

O data ajuns inapoi la Curtea de Apel Cluj, dosarul a avut nr. 3671/33/2006.

Dar, ca sa existe un fir logic, o sa ne intoarcem putintel in timp.

Ce reclama Colonelul?!

La data de 23 ianuarie 1998 col. Emil Bote a intocmit un Raport catre seful de-atunci al Inspectoratului Judetean de Politie, col. Vasile Muresan.

Citam din raportul cu pricina: "avand in vedere decizia medicala nr. 974/3 din 19.12.1997, prin care am fost declarat „apt limitat pe timp de pace si de razboi”, precum si faptul ca starea sanatatii nu-mi permite continuarea activitatii, in baza art. 85, alin. 1, lit. C din Legea 80/1995, coroborat cu art. 15, lit.B din Decretul 214/1977 solicit trecerea in rezerva si intocmirea dosarului de pensionare.”

Raportul a fost APROBAT personal de catre col. Vasile Muresan. Un amanunt extrem de important si demn de retinut!

Apoi, toate bune si frumoase, Emil Bote s-a pensionat. A stat linistit acasuca pana mai in zilele noastre. In acestea, cand a inceput recalcularea pensiilor, col.(r) Emil Bote a aflat, cu stupoare, de la Casa Judeteana de Pensii Maramures ca el n-a iesit la pensie cu... functia de Sef Serviciu si Sef de Cabinet al Sefului IPJ Maramures.

Prin urmare, nu putea beneficia de alte anumite drepturi, respectiv de o recalculare in care sa se tina cont de solda, grad si functia avuta in momentul pensionarii..

Contrariat, Emil Bote s-a adresat in scris IPJ Maramures, cerand explicatii. A aflat atunci, abia din adresa nr. 4246/21.04.2005/Nesecret/Ex. nr.1 (?!) ca ar fi fost „sanctionat cu retrogradarea din functie”, respectiv din cea de sef serviciu in cea de ofiter specialist I la Serviciul Paza si Ordine Publica, in baza Legii 80/1995, privind Statutul cadrelor militare, care „prevede sanctiunea disciplinara care a fost aplicata”...

"Ordinul sefului inspectoratului a fost emis cu data de 31.12.1997, urmand ca in termen de 30 de zile sa va fie adus la cunostinta”.

Coreect! Nimeni nu sustine ca Emil Bote va fi fiind vreun sfant, ca nu se prea poate ca el sa fi si fost cu adevarat pedepsit, penalizat sau retrogradat! Daaar, abia de la aceasta adresa incolo de impute treaba!

Col(r) Emil Bote ce face? In baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, respectiv prevederile Legii nr. 182/2002 privind informatiile clasificate, HG 781/2002, HG 585/2002 si OUG nr 16/2005 cere sa i se puna si lui la dispozitie respectivul Ordin. Dat, va reamintim, in data de 31.12.1997.

Vaaai! Cand toata lumea se pregatea in draci sa faca revelionul, cui ii vine sa creada ca la IPJ MM col. Vasile Muresan asta facea?!

Raspunsul a venit. Citam din actualul adjunct al IPJ MM, comisar sef Ioan Cupsa: „nu va putem elibera copii dupa materialul de cercetare si raportul nr. S/79682 din 03.11.1997, intrucat caracterul acestor documente este SECRET DE SERVICIU”.

Buun! Ce ceruse Bote? Sa i se puna la dispozitie un raport care privea propria sa persoana, unul care cica ar fi stat la baza schimbarii/pedepsirii/retrogradarii sale din functie. Ce i s-a spus? Ca e Secret de Serviciu!

Dosar cu documente Strict Secrete!

Negasind intelegere, dupa cum v-am creionat deja filmul povestii, Emil Bote a deschis proces dupa proces. Aici, cand IPJ MM a trebuit sa se apere, la dosarul cauzei au aparut, intre altele si doua documente, in fapt doua copii dupa statele de plata aferente lunilor decembrie 1997 si ianuarie 1998.

Retinem faptul ca actele care-ar fi stat la baza masurilor luate impotriva lui Emil Bote sunt Secrete pentru acesta, iar cele cu caracter STRICT SECRET nu! Mare e gradina Ta, Doamne!

Mai aratam faptul ca la acea data clasificarea documentelor avea urmatoarea ierarhie: secrete de serviciu, secrete, strict secrete, strict secrete de importanta deosebita. Politia opera numai cu primele trei categorii. Or, aici intervine ABUZUL: includerea unui stat de salarii in categoria „STRICT SECRETE” devine impus de continutul acestuia.

(?!) Culmea, aceste date nu beneficiaza de nici o protectie si sunt facute publice la... proces! La polul opus, alte hartii, cotate la un rang inferior de protectie, NU SUNT FACUTE PUBLICE!

Ce-o sa va spunem daca nu ne salta baietii!

Daca nu ne salta pe noi, ca sa nu va mai putem spune VOUA nimic, pentru ca se va putea invoca - vedeti cazurile ziaristilor de la Focsani si Hunedoara! - taman caracterul SECRET al acelor biete state de plata (?!), fapt altfel socant, o sa va demonstram absolut toate eforturile disperate ale celor din fruntea IPJ MM si ale celor de la Directia Generala Reglementari Juridice si Contencios din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor de a sterge absolut toate urmele. de ce sa faca acest lucru? Probabil pntru a acoperi HAOSUL care exista prin hartiile acestor institutii. Adica acolo unde nici un muritor de rand nu razbate. De ce? Pentru ca LE E FRICA! Pentru ca in Romania FRICA este inca in sufletele tuturor. iar intimidarile se poarta.

Vedeti si cazurile politistilor arestati pentru MITA, a altora pentru furt de petrol, altii pentru falsificari de permise, altii pentru santaj ordinar, ca la Ploiesti!

Daca nu patim nimic, va vom prezenta pe larg documentele devenite publice, documentele contradictorii ale celor care sunt platiti - SECRET! - ca sa aplice DREPT Legea. Daca nu, ramane tot cum am stabilit! Sa traiti bine si sa fiti iubiti! Poate ca vom scapa si vom si reveni!