Politia Timis a deschis "cutia Pandorei" in afacerile imobiliare din zona de nord a judetului, unde tranzactiile cu terenuri au cunoscut o adevarata explozie in ultimii trei-patru ani. Fostul primar PSD al comunei Sanandrei, Gheorghe Duma (63 ani), este acuzat ca a aprobat un schimb ilegal de terenuri, tranzactie din care Consiliul Local ar fi fost prejudiciat cu 3 milioane de euro.

In acelasi dosar mai sunt anchetati consilierul local (PNL) Viorel Hapenciuc (42 ani) si fosta secretara a Primariei, Rodica Chisiu (55 ani), impotriva lor fiind inceputa deja ur-marirea penala pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit politistilor, in perioada 1999-2005, cei trei au dispus, semnat si aprobat, fara indeplinirea conditiilor legale, schimbul unei suprafete de teren de 129 de hectare, proprietatea Primariei Sanandrei, in favoarea unei persoane fizice, care detinea in zona 35 de hectare intr-un perimetru cu potential economic mai slab.

Anchetatorii sustin ca derularea "afacerii" a inceput in 1999, cand la Primaria Sanandrei (localitate situata la circa 13 de kilometri de capitala Banatului, spre Arad) s-a prezentat un barbat a carui identitate nu a fost oficial dezvaluita, care s-a legitimat ca fiind angajat al unei importante companii de leasing auto din Timisoara.

El a propus Primariei un schimb de terenuri in nume personal. "Asa a inceput tavalugul tranzactiilor. Primaria si-a dat acordul, iar in final au avut loc trei tranzactii succesive", a precizat unul dintre politisti.

Sub pretextul ca ar dori sa cons-truiasca un obiectiv industrial care sa absoarba forta de munca din zona, partenerul de afaceri al administratiei locale din Sanandrei a primit 129 de hectare de teren la sosea, unde metrul patrat se tranzactioneaza cu circa 20 de euro, oferind la schimb numai 35 de hectare de teren, pozitionat intr-o zona mai inalta (de deal) a comunei, cu un potential economic mult inferior celui primit de la alesi.

"Pentru ca tranzactia sa poata fi incheiata, a urmat un lant de ilegalitati", mai sustin anchetatorii.

Prejudiciul, echivalent cu bugetul comunei pe 5 ani

La aproape sapte ani de la "tunul" imobiliar de la Sanandrei, politistii au descins in zona si au demarat cercetari. Cat despre promisul obiectiv industrial, nici vorba sa fi "rasarit" ceva asemanator pe acel teren.

Ca zona este extrem de atractiva din punct de vedere imobiliar o dovedeste si faptul ca, nu mai departe de anul trecut, cunoscutul speculant de terenuri Neculai Miron a incercat sa transfere o mie de hectare din judetul Arad in Timis, la Sanandrei.

Afacerea a cazut doar gratie faptului ca primarul comunei, Dorel Ioan Demea (PD), a sesizat la timp ingineriile sprijinite chiar din interiorul institutiei.

"Noroc ca am depistat la timp complicitatea fostei secretare a Primariei, Rodica Chisiu (implicata si in schimbul celor 129 de hectare de teren - n.r.) cu cei ce vroiau sa puna mana pe o mie de hectare transferate de la Arad, ca altfel pierdeam procesul. De altfel, in 2005 am si dat-o afara", a declarat primarul.

Referindu-se la "tunul" imobiliar al predecesorului sau, Dorel Demea a spus ca va incerca sa recupereze acel teren, intrucat a facut obiectul unei tranzactii iegale care a pagubit comuna cu o suma echivalenta cu bugetul local pe cinci ani. "Am aflat doar zilele acestea despre acest schimb de terenuri si am demarat deja procedurile pentru recuperare.

Sunt convins ca cel care a obtinut terenul la schimb avea informatii din partea Consiliului Judetean Timis, ca acolo urmeaza sa se construiasca un obiectiv important", a adaugat edilul. El a lasat sa se inteleaga ca persoana care a solicitat terenul, Mihai David, stia inca de pe atunci de perspectiva construirii in zona, la Covaci, a deponeului ecologic al judetului.

Acest obiectiv nu s-a mai construit insa, din cauza opozitiei fatise a satenilor, "alimentati" si sustinuti de liberalii timiseni, dintre care unii detin proprietati luxoase in zona.

Pe de alta parte, fostul primar al comunei, Gheorghe Duma, sustine ca "e vorba de o neconcordanta". "Nu mi s-a adus oficial nici o acuzatie. Am fost chemat la politie si am dat o declaratie despre acest schimb de terenuri si mi s-a spus ca voi fi chemat si la Parchet. Probabil ca e o scapare in acte, o neconcordanta intre suprafete", a mai afirmat acesta.