Rudele mai bogate ale burgului de pe Cibin au ridicat stacheta pentru sibieni. Guvernul Marelui Ducat a pus la dispozitia organizatorilor un buget de 30 de milioane de euro, la care se adauga 15 milioane, venind de la bugetul orasului Luxemburg si diferiti sponsori.

In ultimele zile, 700 de cerbi din metal, de culoare albastra (simbolul CCE 2007), inalti de 1,70 metri, au fost "plantati" in toata regiunea, inclusiv la intrarile in Luxemburg si orasele Marii Regiuni, precum Metz si Thionville (Franta), Arlon (Belgia), Trier si Sarrebruck (Germania).

2007 intra in istorie

La ceremonia oficiala de deschidere, au participat familia ducala luxemburgheza, primul ministru Jean-Claude Juncker, parlamentari europeni, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai regiunilor participante si zeci de ministri europeni din domeniul culturii.

Premierul luxemburghez a calificat aceasta initiativa drept "o adevarata provocare" pentru cele patru tari implicate si autoritatile si institutiile participante, si care va permite apropierea cetatenilor din regiunile respective, pentru a intari sentimentul lor de apartenenta comuna la Europa.

Totodata, Juncker a evocat importanta anului 2007 pentru Romania si Bulgaria, care marcheaza intrarea lor in Uniunea Europeana. Guy Dockendorf, presedintele Asociatiei „Luxemburg si Marea Regiune, Capitala Culturala Europeana 2007", a multumit politicienilor ca au acceptat sa lase organizarea evenimentelor "pe mina nepoliticienilor", dar si autoritatilor romane, implicate in acest amplu proiect de cooperare culturala.

Legaturi strinse

La rindul sau, primarul orasului Sibiu a dat asigurari ca, desi din punct de vedere geografic, Sibiu si Luxemburg se afla la distanta de 1.200 km, ele sint apropiate prin acest proiect. „Pentru fiecare cetatean din Luxemburg exista un cetatean la Sibiu care ii stringe mina pentru 2007 si speram sa avem cit mai multe momente de colaborare comuna", a spus Johannis.

"Sintem increzatori ca, in acest context favorabil si onorant, Sibiul si Romania se vor infatisa in lumina pe care o merita - un spatiu viu, integrat civilizatiei si culturii europene prin nenumarate legaturi istorice si de vietuire", a aratat in discursul sau si comisarul guvernamental Sergiu Nistor.

Program transfrontalier

Originalitatea programului Luxemburg - Capitala Culturala Europeana consta in faptul ca antreneaza zonele limitrofe Marelui Ducat, tara care numara 450.000 de locuitori. Este vorba de proiecte culturale din Sarr si Renania-Palatinata (vestul Germaniei), Lorena (nord-estul Frantei) si provincia Luxemburg (sudul Belgiei). In total, peste 11 milioane de locuitori.

Vor fi prezentate peste 500 de proiecte, din care 130 sint transfrontaliere, grupate in jurul a cinci teme: "Migratia" (Marele Ducat), "Cultura si patrimoniul industrial" (Sarr), "Mari personalitati europene" (Renania-Palatinata), "Cultura si memorie" (Lorena) si "Expresia modernitatii" (Belgia).

Acestea nu includ cele 26 de proiecte comune, romano-luxemburgheze.

Intilniri de lucru

Din delegatia sibienilor a facut parte si Corneliu Bucur, directorul general al Complexului National Muzeal ASTRA. El a vizitat Muzeul de Istorie si Arta, Biblioteca Nationala si Arhivele Nationale din Marele Ducat. De asemenea, Bucur s-a intilnit cu reprezentantii institutiilor partenere, pentru a stabili directii de colaborare, si a programat intilniri cu Anne Schiltz, coordonatoarea relatiilor de colaborare Sibiu - Luxemburg, Danielle Wagner, directoarea Muzeului de Istorie al orasului Luxemburg, si cu un specialist in domeniul civilizatiei medievale de la Universitatea din Luxemburg.