Investitorii englezi de la "Advanced Handling Ltd", compania privata britanica ce a preluat, in septembrie 2004, pachetul majoritar de actiuni la societatea "Hidrosib" SA Sibiu, intentioneaza sa procedeze la o majorare de capital in luna ianuarie.

Efectele acesteia, printr-o emisiune de 1.707.773 actiuni, cu o valoare nominala de 2,5 lei noi, urmaresc compensarea creantelor firmei catre actionarul sau majoritar, in contul unor imprumuturi de peste 4,2 milioane de lei noi, acordate in ultimii doi ani de investitorul britanic pentru acoperirea unor datorii catre bugetul de stat sau pentru acoperirea cheltuielilor de functionare a "Hidrosib".

Dezbaterile asupra acestei intentii de majorare de capital sunt programate pentru data de 17/18 ianuarie, la sediul societatii din Sibiu. La intalnire au fost invitati sa participe, proportional cu procentul de capital pe care il detin, si ceilalti actionari ai societatii, respectiv Statul Roman, prin AVAS, sau salariatii "Hidrosib" ce detin actiuni ale companiei.

Privatizata in stilul Musetescu

"Hidrosib" SA este una dintre companiile care au dat mari batai de cap autoritatilor locale din cauza problemelor sociale aparute intre con-ducerea firmei si reprezentantii sin-dicatului. Pana in septembrie 2004 acestia au intrat deseori in greva din cauza conditiilor proaste de lucru si salarizare pe care erau obligati sa le suporte in cadrul firmei.

Compania, cea mai veche firma de productie a echipamentelor hidraulice si pneumatice din tara, a fost, in 2001, victima unei operatiuni esuata de privatizare, orchestrata de fostul presedinte PSD al APAPS (actuala Agentie de Valorificare a Activelor Statului), Ovidiu Musetescu.

Societatea a fost preluata la momentul respectiv de o firma "de apartament", controlata de stabi din SNCFR si Ministerul Transporturilor, ale caror afaceri dubioase au inglodat "Hidrosib" in datorii de peste 100 de miliarde lei vechi (la valoarea din 2004), au lasat muncitorii fara comenzi de lucru si fara salarii.

Din septembrie 2001 pana in septembrie 2004, sindicalistii au protestat deseori din cauza neplatii salariilor, ba chiar au reusit sa obtina vanzarea unor active ale companiei pentru acoperirea valorii sumelor restante, intr-o perioada in care firma era "hartuita" financiar din toate partile.

Controalele efectuate de APAPS sub presiunea sindicalistilor si a unui incarcat an electoral au dus la anu-larea contractului initial de privatizare cu firma stabilor SNCFR, "Vibroprod" SRL, dupa ce controlorii APAPS au constatat ca aceasta nu achitase decat o singura transa din sumele prevazute in contractul de privatizare incheiat in 2001.

Salvata de la faliment

Practic, desi "Vibroprod" SRL Sibiu derulase contracte de zeci de miliarde de lei prin intermediul "Hidrosib", statul nu pierduse niciodata controlul asupra procentului de aproape 95 la suta din capitalul companiei, pentru ca transferul de actiuni catre aceasta firma nu fusese realizat.

APAPS a reluat procedurile de privatizare "Hidrosib" la mijlocul anului 2004, dupa negocieri serioase purtate cu reprezentantii "Advanced Handling Ltd", un partener al companiei.

In septembrie 2004, investitorii englezi au cumparat pachetul de aproape 95 la suta din capitalul societatii ce fusese detinut pana la acel moment de APAPS.

Englezii au auditat financiar compania sibiana, au stabilit o strategie de iesire din criza, au achitat da-toriile acesteia catre stat, au dat de lucru angajatilor si au asigurat functionarea firmei.

Echipa manageriala actuala este compusa in majoritate din profesionisti romani ce ocupa pozitii-cheie in domeniile financiar, vanzari, tehnic sau asigurarea calitatii.