Reporter: In ultima editie a Capital Top 300 cei mai bogati romani, se preciza ca averea dumneavoastra se situeaza intre 10-12 milioane USD. Functia de presedinte a CJ Cluj a daunat afacerilor dumneavoastra sau, din contra, a fost un atuu pentru afacerile dumneavoastra?

Marius Nicoara: In mod cert a daunat afacerilor. Nu mai am timp deloc sa ma ocup de afaceri. La banca exista un consiliu de administratie, fostii mei parteneri se ocupa de afacerile mele.

Pentru excluderi

Rep: Credeti ca excluderile platformistilor din PNL au afectat imaginea partidului?

M.N.: In mod cert valurile pe care le-au facut au daunat imaginii partidului si asta nu de acum. De aceea accentuez. Nu excluderile au daunat imaginii partidului, ci intregul lor comportament pana la momentul excluderilor.

Sunt convins ca da, pentru ca nu odata li s-a aratat cartonasul galben, ca sa folosesc un termen sportiv, nu au vrut sa inteleaga ca partidul nu este de acord ca sa-ti faci capital politic din interiorul partidului lovind in propriul partid.

Mai mult la momentul la care au fost exclusi s-au facut niste monitorizari de presa in care s-a constatat ca ei nu aveau nici o iesire publica impotriva partidelor cu care noi ne batem pe esicherul politic.

Nu au criticat niciodata si nu au gasit nici un cusur partii de guvernare care este asumata de Partidul Conservator (PC), Partidul Democrat (PD) sau Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR). Nu au gasit nici un fel de eroare in abordarea unor strategii ale presedintelui. Dar in permanenta partea penelista era lovita de penelisti. La vremea respectiva PD l-a sanctionat pe Gusa.

La fel a procedat Partidul Social Democrat (PSD) fata de cei care le stricau imaginea. Un exemplu este Marian Vanghelie. La fel si in istorie s-a procedat si in interiorul PNL cand s-au incercat excluderi, as pomeni de Dinu Patriciu, asa incat este un lucru firesc ca cei care nu sunt alaturi de partid, cei care au convingerea ca nu sunt reprezentanti de partid sa fie sanctionati.

Rep: Credeti ca reintoarcerea platformistilor in PNL este o idee buna?

M.N.: Cred ca am fost primul presedinte de organizatie PNL din tara care a dat un comunicat de presa referitor la acest fapt. M-am sfatuit cu colegii mei din Transilvania si am propus organizarea unui congres extraordinar pentru a stopa toate speculatiile de pe marginea acestei chestiuni.

Am propus ca in cadrul congresului sa se faca intai o zi cu dezbaterea asupra statutului in care am pomenit de cateva modificari. Una din aceste modificari se referea chiar la posibilitatea ca cei care au activat in partid, care au avut o istorie buna in partid, dar au avut derapaje, au fost exclusi sau au plecat din proprie initiativa sa aiba dreptul sa se reintoarca sa candideze la congres.

S-a mai cerut ca in cadrul statutului sa se treaca la votul uninominal cum a fost inainte de venirea lui Stolojan, pentru ca Stolojan a fost cel care a implementat o metoda nedemocratica in partid, atunci cand a venit la conducerea partidului, si a impus intreaga echipa din jurul dansului.

Tariceanu a preluat aceasta metoda si a indulcit-o, facand ca jumatate din conducerea PNL sa fie alesi, iar cealalta jumatate sa fie numiti de echipa castigatoare.

Sigur ca pe acea lista numita de Tariceanu s-a demonstrat ca nu erau oamenii numiti de Tariceanu ci erau chiar oameni numiti de Stolojan, in marea lor majoritate, incepand cu Ionut Popescu, doctorul Mircea Cinteza si terminand chiar cu Gheorghe Flutur, au cam plecat odata cu Stolojan.

Ei nu au fost alesi de congres, asa cum de exemplu eu am fost ales de congres de peste 1200 de reprezentanti ai PNL. Ei nu au avut un vot, ei au fost numiti de viitorul presedinte. si voi cere ca pe viitor toti membrii din conducerea partidului sa fie votati prin vot direct.

Nu pentru anticipate

Rep.: Dumneavoastra considerati ca este oportuna convocarea de alegeri anticipate in primavara anului viitor?

M.N.: Nu cred ca alegerile anticipate sunt o solutie pentru Romania la momentul actual, dar ele pot sa aiba loc. Ar aduce o victorie a Aliantei D.A. si un confort parlamentar deosebit, dar nu cred ca ele pot fi declansate pentru ca extrem de multi parlamentari isi simt nesigure locurile si atunci nu vor vota pentru alegeri anticipate.

Rep. : Care este parerea dumneavoastra referitoare la iesirea de la guvernare a PC?

M.N. : Este o potiune a PC, care-si cauta identitatea si a simtit ca in cadrul unei coalitii guvernamentale, uitandu-se in sondaje a simtit, a constatat ca nu isi gaseste locul si o cadenta care sa duca spre 5% ca sa poata sa acceada in Parlament. Cred ca este o miscare politica a celor de la PC cu care de altfel pe tot parcursul guvernarii noi ne-am inteles bine de foarte multe ori.

Insa la ei este o alta problema, de imagine si cred ca aceasta este motivatia acestei retrageri.

Rep.: Credeti ca guvernul mionoritar va avea o viata lunga?

M.N.: Sunt convins ca guvernul minoritar va avea o viata lunga pentru ca in istoria post-decembrista a Romaniei nu este pentru prima data cand se guverneaza de catre un guvern minoritar. S-a intamplat si pe vremea PSD si nu au fost alegeri anticipate. Am convingerea ca guvernul Tariceanu va putea sa duca mandatul pana la sfarsit.

Clasa politica romaneasca, in momente delicate s-a dovedit a fi una extrem de matura pentru ca sa duca tara inainte, iata si un moment de criza cum a fost cel de la inceputul saptamanii trecute cand PC a iesit de la guvernare. Intraga clasa politica a constientizat ca Romania trebuie sa aiba un buget, ca Romania trebuie sa fie guvernata si dusa inainte.

Stadion peste trei ani

Rep.: Sorin Apostu a declarat ca in maxim trei ani Clujul va avea un stadion si o filarmonica, cat de realiste sunt afirmaiile directorului din Primaria Cluj-Napoca?

M.N.: Da, este posibil ca in trei an, poate trei ani si jumatate, asta va depinde de vreme si de constructori, pentru ca sunt constructii exterioare, dar e un termen rezonabil in care probabil Clujul va avea atat Filarmonica cat si stadion.

Rep.: In ce masura va colabora CJ Cluj si Primaria Cluj Napoca pentru realizarea acestor proiecte?

M.N.: Exact in acceasi masura in care am colaborat si pana acum. Este o colaborare destul de stransa intre CJ Cluj si Primaria Cluj- Napoca. Am avut o legatura stransa cu toate primariile din judet. Noi ajutam toate primariile din judet sa obtina fonduri, sa cofinantam, sa participam la proiectari indiferent ca e vorba de drumuri, poduri, din localitati sau din zonele limitrofe localitatilor

Rep.: Care este proiectul administratiei locale in ceea ce priveste stadionul Ion Moina. De ce avem doua proiecte in ceea ce priveste stadionul? Cine este de fapt proprietarul si /sau administratorul stadionului Putem vorbi de o disputa PD - PNL in ceea ce priveste stadionul?

M.N.: Practic nu sunt doua proiecte. Este unul singur care se intinde pe mai multi ani. Acest proiect cuprinde toata zona bazinului Somesului, nu doar zona actuala a stadionului “Ion Moinea”. Atat CL cat si CJ au format cate o comisie care se va ocupa de soarta stadionului. Au termen pana in 2 februarie sa definitiveze proietul pentru stadion.

Dupa ce vor finaliza proiectul se va da atat o hotarare de CJ cat si una de CL si se vor incepe lucrarile, cel mai probabil din toamna acestui an. Sursele de finatare se vor obtine din parteneriate si din fonduri guvernamentale.

Model pentru toata tara

Rep.: Este Alianta DA afectata de disputele Stolojan - Tariceanu?

M.N.: Eu cred ca nu. Cred ca cei din PD incet, incet se vor lamuri ca acel argument care se folosea la un moemnt dat, ca cei care au semnat Alianta la vremea respectiva din partea PNL nu mai sunt in PNL nu este valabil. Sigur, trebuie sa spunem ca nici domnul Basescu care a semnat protocolul din partea PD nu mai face parte din PD.

Cei care semneaza un contract nu semneaza in nume personal, ci il semneaza ca reprezentanti temporari, pentru ca toti suntem trecatori, ai unor formatiuni politice, firme sau administratii publice.

Rep.: Pentru alegerile europene PNL si PD vor candida pe liste comune. De ce?

M.N.: Aceasta este o decizie care urmeaza sa se ia. Eu cred ca oricare din variante este buna si sunt convins ca aceasta decizie se va lua undeva pe sfarsitul lunii decembrie sau inceputul lunii ianuarie.

Rep.: Urmeaza iarna, o perioada dificila pentru orice partid aflat la putere. O perioada in care Puterea pierde teren. Cum intentioneaza PNL sa contracareze aceasta situatie.

M.N.: PNL Cluj cred ca va iesi bine din iarna la fel ca si PD, pentru ca alegatorii nostrii au vazut ca impreuna cu democratii, respectiv Alianta pe care am facut-o aici la Cluj a functionat bine si as putea sa spun linistit ca am facut in mare masura pasi importanti pentru a duce la bun sfarsit proiectele pe care le-am promis in campania electorala.

Unele proiecte le-am terminat, altele sunt in curs de finalizare, dar dintre toate cele pe care le-am promis cred ca am atins in acesti doi ani toate punctele. Am demarat toate proiectele, poate ca imi scapa unul, dar in principiu am atins toate punctele din agenda stabilita in campanie.

Facand o retrospectiva, referindu-ma la durmuri, apa in Campia Transilvaniei, la Filarmonica, proiecte la spitale la mall-uri, la parcuri, iata, toate au fost abordate si se aflla pe diverse etape de finalizare.

Rep.: Functioneaza colaborarea dintre PD si PNL precum in toamna lui 2004? Daca s-a schimbat, de ce ?

M.N.: Functioneaza la fel de bine. Asta nu inseamna ca nu am avut puncte de vedere diferite cu Emil Boc sau cu colegii din PD vis-a-vis de abordarea unor subiecte, dar asta nu inseamna ca ne-am certat. si intr-o casnicie se mai intampla sa ai dispute cu nevasta, cu copiii, dar asta nu inseamna ca se distruge casnicia. Am gasit solutii pana la urma si mergem mai departe.

Nu inseamna ca de acum inainte nu vom mai avea discutii contradictorii, dar stand la masa alegem pana la urma o solutie la care subscriem impreuna, cele doua partide.

Rep.: Care este colaborarea PD - PNL la nivel local si cum se manifesta ea?

M.N.: Este foarte buna. Ce spuneam inainte se referea in principal la colaborarea de la nivel local.

La nivel national, tot asa, pana la urma au existat divergente, au existat opinii diferite, dar pana la urma am ajuns la compromisuri pentru ca, repet, noi ne-am angajat in fata electoratului sa ducem la bun sfarsit anumite proiecte nationale care au fost demarate si unele reusite cum ar fi integraea, cresterea economica, iata doua din succesele pe care le-am promis, iata doua din succesele pe care le-am promis.

Sigur, au existat si divergente. Pe plan national criticile care s-au adus de catre unii membrii ai partidelor noastre catre partidul celalalt din Alianta au fost uneori mai puternice, mai stridente, dar este de remarcat ca pozitiile oficiale a partidelor nu reprezentau intodeauna vocile acelea critice.

Deci au existat foarte multe persoane care faceau anumite iesiri spectaculoase pe micile ecrane si care faceau deliciul presei si a cititorilor, dar pozitiile oficiale ale partidelor au fost in permanenta ponderate si s-a gasit calea de mijloc pentru a duce inainte Romania, ceea ce s-a si intamplat.

Alianta functioneaza mai bine la Cluj pentru ca nu au existat asemenea voci din Alianta care sa-i critice pe componentii acestei din Cluj, pentru ca aici am avut intradevar o colaborare foarte stransa si am colaborat bine atat in Consiliul Local cat si in cel judetean.

La nivelul conducerii celor doua partide am avut si sansa de a-l avea ca partener de dialog pe Emil Boc care este totusi un lider national, un om intelept cu care am putut face o multime de proiecte impreuna. In mod cert toate organizatiile PNL si PD din tara trebuie sa ia exemplul de la Cluj.

Trebuie sa lase orgoliile deoparte pentru ca in cele mai multe puncte daca exista divergente mai importante ele sunt in primul rand generate de orgolii.

Raman la Cluj

Rep.: Care este situatia de la lucrarile de la centura ocolitoare si de la autostrada? Cand se vor plimba clujenii pe autostrada si cand pe centura.

M.N.: Autostrada inainteaza, cred eu, intr-un ritm satisfacator vis-a-vis de faptul ca a fost oprita, din nefericire, aproape un an, inainteaza intr-un ritm destul de bun, nu la parametrii pe care i-am dori. Motivul este ca forta de munca a migrat, din pacate si Bechtel are o problema mare cu angajarile.

Guvernul Tariceanu a asigurat mai multi bani decat poate Bechtel sa foloseasca acum, dar sunt optimist pentru primavara anului care vine cand se va reintra in forta in lucrari ca vom vedea rezultate spectaculoase. Pe partea de centuri s-au primit finantari initiale, s-au terminat proiecte si iata au inceput lucrarile la cele doua centuri.

Centura de la depoul de tramvaie catre Apahida care va face ca prin Sanicoara sa nu mai circule masinile grele si centura care pleaca din Valcele catre Sanicoara. Doua lucrari care au demarat deja si care sunt pe linie dreapta. O lucrare se va incheia in 14 luni, cealata intre 18 si 20 de luni.

Pe cand ne vom termina mandatele, Emil Boc de primar, eu de presedinte al CJ, sper ca aceste centuri sa fie realizate. Sigur, depinde mult si de finantare, nu sunt ieftine. In Cluj mai exista proiecte de inele ocolitoare, care acum se definitiveaza si acestea sunt importante.

Aceste lucrari nu vor fi finalizate pe sfarsitul mandatului, dar sunt convins ca ele vor fi in asa fel pornite incat nu vor putea fi stopate si vor ajuta la decongestionarea traficului din municpiul Cluj-Napoca.

Rep.: Veti candida la Primarie?

M.N.: Nu mi-am facut inca planul pentru 2008, unde si cum voi candida. In mod cert voi candida la nivelul judetului Cluj, nu ma voi duce catre Parlamentul Romaniei.

Rep.: V-a sustine PD si PNL un singur candidat la Primaria clujeana?

M.N.: Dorinta mea e sa sustinem un singur candidat. Chiar daca la momentul alegerilor nu va exista Alinata Dreptate si Adevar, dorinta mea e sa sustinem un singur candidat.