De la sfarsitul lunii trecute, Consiliile Judetene din judetele Bihor, Cluj, Salaj, Bistrita Nasaud, Satu Mare si Maramures (Regiunea de Dezvoltare N-V) sunt partenere in situatii de urgenta.

Acestea urmeaza sa puna in practica un proiect a carui scop principal este “achizitionarea de echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat”.

Colaborarea trebuie sa aiba ca si rezultat imbunatatirea organizarii interventiilor in situatii de urgenta. Pentru aceasta, va fi creata si dotata o baza regionala si vor fi imbunatatite cele publice profesionale si voluntare.

Proiectul are o contributie semnificativa la realizarea obiectivului Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala si a Planului de Dezvoltare 2007-2013. Va fi inaintat spre finantare prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013, domeniul prioritar fiind “dezvoltarea infrastructurii pentru siguranta publica si situatii de urgenta”.

Post aderare

Asocierea celor sase Consilii Judetene s-a nascut dintr-o necesitate. A fost impusa pentru ca judetele sunt, din punct de vedere legal, autoritatile eligibile pentru accesarea proiectului.

Proiectul este cu atat mai oportun cu cat este nevoie de pregatirea si maturizarea din punct de vedere tehnic, a proiectelor finantate prin POR 2007-2013 (in scopul accesarii fondurilor structurale post aderare).

Distributia surselor pentru finantarea in cadrul POR este urmatoarea: 85% - contributia Comunitatii Europene, 13% contributie nationala (circa 12 milioane de euro) si 2% - contributii locale (bugetul local).

Responsabilitati

Judetul Cluj este autoritatea care coordoneaza intregul proiect. Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj au obligatia sa actioneze in numele tuturor judetelor din Regiunea de Dezvoltare N-V, in calitate de solicitant al finantarii proiectului, de coordonator al tuturor activitatilor pentru punerea in aplicare a acestuia si in calitate de ordonator principal de credite.

De asemenea, ei trebuie sa intocmeasca documentatia pentru proiect, sa obtina autorizatiile si aprobarile pentru promovarea si derularea investitiei, sa includa investitia aferenta proiectului in Planul de investitii al judetului, sa scoata in evidenta importanta sociala.

Consiliul Judetean Cluj este obligat sa deschida un cont aferent proiectului, in care sa fie depuse sumele pentru asigurarea cofinantarii din partea fiecarei autoritati locale participante. Celelalte judete asociate trebuie sa sprijine intocmirea documentatiei, sa includa investitia aferenta proiectului in Planul de investitii al judetului si sa vireze, la termen, cofinantarea stabilita.

“In primul rand, acest acord de parteneriat contribuie la dezvoltarea Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, din care face parte si judetul Bihor”, declara Tont.

“In al doilea rand, pentru ca, deocamdata, suntem doar in faza acordului de principiu, iar proiectul urmeaza sa fie intocmit, prin documentatia depusa de fiecare judet in parte, nu stim exact ce va primi Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta «Crisana». Este important sa se completeze dotarea inspectoratului cu echipamentele specifice de care are nevoie.

Poate ca vor primi o masina de salvare, poate mai multe autospeciale sau chiar un elicopter. Trebuie sa profitam de acest proiect, in cadrul caruia contributia baneasca locala este de doar 2%” - Gheorghe Tont, directorul Directiei Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean Bihor.