Adevaratii nobili

“Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala (Definitie adoptata de Consiliul National al voluntariatului, iunie 2002), “Orice actiune intreprinsa de o persoana fara a se gandi la recompense financiare (Tracker).

“Orice munca prestata relativ fara constrangere de o persoana cu intentia de a ajuta si fara a urmari un castig financiar imediat”(Scheier). “Munca benevola, neremunerata, prestata de o persoana in scopul ajutorarii unor alte persoane (care nu fac parte din propria familie si nu sunt rude sau prieteni apropiati) sau unor institutii “(FDSC).

“Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalti fara a se gandi la recompense financiare” (Manover). Vorbim despre oameni de langa noi, care isi rup din timp, din bugete si din viata pentru a ajuta, benevol pe cei mai putin daruiti de soarta. Aceasta actiune a fost o premiera in Bistrita si s-a bucurat de succes in randul structurilor asociative participante.

Evenimentul a fost dedicat celor care au adus o contributie importanta societatii prin oferirea timpului lor ca voluntar si menita sa aduca multumiri voluntarilor, sa stimuleze o mai mare constientizare a contributiei acestora si sa promoveze conceptul si practica de voluntariat.

15 pe pietonal

Cinsprezece organizatii non-profit si-au promovat imaginea pe Pietonalul din Centrul Vechi al orasului.

Asociatia Granicerilor Transilvani, Asociatia Protectia Consumatorului, Liga Drepturilor impotriva Coruptiei si Abuzurilor din Romania, CeTin, ProAdo, Asociatia “Lacrima”, Cercetasii Bistritei, SECS, Fundatia Progress, Clubul “Rotaract”, Tasuleasa Social, ProFamilia, Asociatia “Inocentii”, Serviciul Maltez din Romania si Uniunea Democrata a Tinerilor Maghiari au imbiat trecatorii cu ceai cald si cozonac. In cadrul actiunii au fost premiati cei mai activi voluntari ai anului 2006 (propusi de fiecare organizatie in parte). S-au impartit pliante si s-au proiectat filme despre fiecare ONG participant si actiunile desfasurate de acestea. La actiune au participat peste 70 persoane (reprezentanti ONG, voluntari, reprezentanti ai autoritatilor locale), iar beneficiari au fost in jur de 200 persoane (trecatori, prieteni voluntari, elevi de la unitatile de invatamant).

Cine intinde o mana de ajutor

Viata sexuala. SECS - “Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala este o organizatie neguvernamentala, apolitica romaneasca, care militeaza pentru promovarea si respectarea accesului liber al fiecarei persoane, pe baza propriei decizii informate, la educatie pentru sanatate si servicii complexe, integrate si de calitate in domeniul sanatatii reproducerii umane.

Prin viziunea sa SECS urmareste ca toti tinerii sa aiba acces la educatie sexuala, consiliere si servicii prietenoase de sanatatea reproducerii.

Implicare civica

ROTARACT - Rotaract este un program international al Rotary dedicat tinerilor care doresc sa se implice activ in viata comunitatii din care fac parte. A fost infiintat in 1968 de catre Rotary International, o asociatie de cluburi ale caror membri sunt lideri profesionisti ai domeniului in care activeaza, ghidati in activitatile lor de mottoul “A servi mai presus de sine”. Rotaract inseamna Rotary in actiune.

Organizatia are ca scop dezvoltarea abilitatilor profesionale si de lideri, accentuarea importantei acordate respectului drepturilor celorlalti, bazata pe recunoasterea importantei fiecarui individ, recunoasterea demnitatii si valorii tuturor ocupatiilor folositoare ca si oportunitati de a servi comunitatii, promovarea standardelor etice ca o calitate si o responsabilitate vocationala a liderilor contributia la cunoasterea si intelegerea nevoilor, problemelor si oportunitatilor in comunitate si in intreaga lume.

Societatea voluntarilor

Asociatia "TasULEASA SOCIAL” este o organizatie non-profit, cu sediul in municipiul Bistrita, infiintata in luna ianuarie a anului 2001.

Misiunea asociatiei este aceea de a intari capacitatea de autodezvoltare a comunitatilor dezavantajate, prin sprijinirea acestora in depasirea problemelor de ordin economic si social, prin stimularea implicarii membrilor comunitatii in gasirea de solutii viabile, care sa corespunda nevoilor comunitare.

Scopul asociatiei este de a ajuta persoanele fizice (in special pe cele cu venituri reduse si minorii proveniti din familii dezorganizate sau sarace) sa beneficieze de o educatie corespunzatoare si de venituri pentru pregatirea profesionala.

Copiii, cea mai valoroasa resursa a comunitatii

Fundatia “INOCENTI” Bistrita a desfasurat in ultimii ani o activitate extrem de prolifica in judet pe un domeniu neexplorat pana acum. Este vorba de interventia timpurie in cazul copiilor mici (0-3 ani) cu dizabilitati, intarzieri in dezvoltare cognitiva si motorie.

Scopul proiectului este reducerea riscului abandonului matern in cazul copiilor cu dizabilitati si recuperarea cognitiva si motorie. Fundatia sustine integrarea sociala a copiilor si ofera suport familiilor, actioneaza pentru reducerea numarului abandonurilor acestor copii si pentru reducerea perioadei de spitalizare in sectiile de pediatrie.