Liviu Man a depus, la sfarsitul saptamanii trecute, un memoriu la Comisia pentru mijloace de informare in masa, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii si la Comisia pentru Drepturile Omului, din Camera Deputatilor si din Senat, solicitand audierea sa in regim de urgenta si demararea unei anchete parlamentare independente.

De asemenea, au fost sesizate Guvernul, Presedintia, si alte institutii ale statului, ONG-uri si mass-media. Va prezentam o parte din motivele invocate de Liviu Man in memoriul inaintat institutiilor statului.

Manifest

“Sunt ziarist de peste 16 ani. Am lucrat si am pus bazele mai multor publicatii. in virtutea profesiei de ziarist am ajuns sa constitui un element incomod pentru anumite grupuri mafiote de interese locale si nationale.

In acest context, la un anumit nivel al complicitatilor intervenite intre unii subiecti ai materialelor jurnalistice (oameni de afaceri dubiosi-politicieni verosi-anchetatori corupti), s-a ajuns la concluzia ca, prin fabricarea unui dosar penal conducerii acestui grup de presa, se vor obtine cele mai spectaculoase efecte si se va reusi eliminarea de pe piata media a Trustului Gazeta pe care il conduc.

Astfel s-a ajuns la declansarea urmaririi penale si la arestarea mea si a cinci colegi pentru constituirea unui "grup infractional organizat si santaj in forma continuanta". De asemenea, organele de cercetare penala au dispus cercetarea altor doi angajati ai Trustului si a sotiei mele in stare de libertate.

Mai mult, s-a dispus punerea sub sechestru a bunurilor personale si ale firmelor editoare, ceea ce a avut efectul scontat: bulversarea activitatii generale, intimidarea angajatilor, decimarea colectivelor redactionale si aducerea celor 10 publicatii ale grupului la un pas de faliment.

In acest caz, eu si colegii mei suntem victimele unui complot pus la cale de seful DIICOT Cluj, comisarul sef Toma Rus, si de doi procurori cu care Toma Rus se afla intr-o relatie de prietenie foarte stransa. Precizez ca Toma Rus a facut obiectul mai multor anchete jurnalistice demarate de ziaristii publicatiilor Trustului Gazeta.

Lucrez in presa de peste 16 ani si am peste 240 de angajati. Consider ca asistam la o farsa pusa la cale si pentru ca am deranjat foarte multi oameni bogati si puternici. Am avut peste 400 de procese de calomnie si insulta, dintre care 388 le-am castigat. Este un fapt demonstrat.

Intrucat calomnia si insulta au fost dezincriminate, acum, in disperare de cauza, o parte dintre aceste persoane, cu care am avut foarte multe procese, sustine ca i-as fi santajat!

Consider ca asistam la un atac la libertatea presei, intrucat demersul organelor de cercetare urmareste in mod vadit inchiderea publicatiilor Trustului de presa pe care il conduc.

Cum altfel poate fi explicata punerea sub sechestru a tuturor conturilor societatilor care editeaza patru dintre publicatiile Trustului? Va invederez faptul ca, prin indisponibilizarea conturilor societatilor editoare, devine imposibila plata salariilor si onorarea clauzelor contractuale asumate de catre societati.

Arestarea mea si a colegilor mei s-a facut prin incalcarea mai multor proceduri legale. Exceptiile invocate de aparatorii mei in momentul recursului si la prelungirea mandatului de arestare nu au fost luate in considerare de catre judecatori, cu unele mici exceptii.

Asa-zisele “probe” acuzatoare de la dosar, de care se prevaleaza procurorii, sunt in fapt simple declaratii luate, in mare masura, sub presiune de la unele persoane care au facut obiectul mai multor materiale jurnalistice publicate in paginile ziarelor pe care le conduc, dar si de la persoane de buna credinta cu care am avut sau avem relatii contractuale de publicitate (incheiate in conformitate cu toate prevederile legale) si carora li s-a cerut explicit sau li s-a sugerat sa declare ca au fost santajate sa incheie contracte de publicitate cu publicatiile Trustului Gazeta. in caz contrar, persoanele au fost amenintate ca le “vor fi verificate” afacerile pe care le conduc.

De asemenea, au fost anchetati angajati ai ziarelor noastre, sub amenintarea ca vor fi pusi sub invinuire (pentru tainuirea “adevarului” sau din alte considerente, dandu-se ca exemplu cazul persoanelor deja puse sub invinuire sau inculpare).

Consider ca mi s-a incalcat de la bun inceput dreptul la aparare, intrucat urmarirea penala impotriva mea si a colegilor mei s-a dispus in data de 5 decembrie 2005 si nu ni s-a adus acest aspect la cunostinta, asa cum prevede legea.

Asta in ciuda faptului ca am depus o cerere scrisa la Parchetului Cluj in urma cu aproximativ 4 luni, in care solicitam sa ni se spuna daca facem obiectul vreunui dosar penal. Raspunsul, venit din partea procurorului Molnar, a fost negativ.

Sotia mea, Milena Man, medic primar de profesie, a fost pusa sub invinuire in acelasi dosar. Precizez faptul ca sotia mea, mama a doi copii, care acum au ramas doar in grija ei, nu are nicio legatura cu ziarele si nu a desfasurat vreodata vreo activitate tangentiala sau directa in cadrul acestor publicatii.

Consider ca punerea ei sub invinuire este cauzata de faptul ca procurorii intentioneaza sa ma determine sa ma autodenunt, dar si de faptul ca este singura persoana care incearca sa sustina aparitia ziarelor, dupa arestarea mea.

Autoritatile au incalcat prezumtia de nevinovatie, drept fundamental prevazut de art. 6 par. 2 din CEDO, potrivit careia orice persoana acuzata de savarsirea unei infractiuni este prezumata nevinovata pana cand vinovatia ei va fi legal stabilita. Astfel, in acest dosar, am fost din prima zi (30 octombrie) perceput de autoritati ca persoana vinovata.

Acest aspect s-a incercat sa se induca (si s-a reusit pe alocuri) si presei. Astfel, am fost “plimbat” prin fata camerelor de filmare si a fotografilor cu catusele la maini, intr-un spectacol bine regizat de procurori si de DIICOT Cluj.

Curtea Europeana a decis ca orice informare a publicului cu privire la anchetele penale in curs trebuie sa se faca discret si mai ales cu toata rezerva impusa de respectarea prezumtiei de nevinovatie. in ciuda acestei practici europene, in dosarul in care sunt inculpat, procurorii au procedat la “scurgeri de informatii” care sa creeze impresia vinovatiei mele.

Mai mult, consider ca, in acest caz, presa a fost manipulata de organele de cercetare penala, indeosebi segmentul de presa concurent publicatiilor Trustului Gazeta” - LIVIU MAN.

Cu Milena ce aveti?

Milena Man, sotia lui Liviu Man, a fost oficial pusa sub invinuire, la sfarsitul saptamanii trecute. Ea este acuzata de aderare la grup infractional si santaj in forma continuata. Milena are interdictia de a parasi localitatea si de a intra in contact direct sau indirect cu ceilalti invinuiti sau inculpati, in urmatoarele 30 de zile. Milena Man este medic, mama a doi copii minori.

Angajatii redactiilor Trustului GAZETA o intalneau pe Milena in medie de doua ori pe an, cu ocazia unor evenimente publice si aproape niciodata in redactiile ziarelor. in aceste conditii, Milena nu a avut vreo legatura cu ziarele conduse de sotul ei. Probabil ca nu a vazut vreodata in viata ei vreun contract de publicitate. Sigur nu stie ce-s alea cartare, tiraj, plan de ziar, comanda tipar ...

Liviu, Milena...cine mai urmeaza.... E greu sa gasesti vreo explicatie logica la punerea sub invinuire a Milenei Man, care inainte de a fi sotie, e mama a doi copii. Familia Man sta intr-o casa dobandita in urma vanzarii casei parintilor Milenei, dupa decesul acestora. Casa in care sta o familie cu doi copii.

Mai au un apartament cumparat in urma vanzarii unui apartament care a apartinut tatalui lui Liviu Man. S-a pus sechestru pe ambele bunuri, dobandite, asa cum se poate demonstra, pe cai absolut legale. inchiderea ziarelor e, probabil, un scop deja de la sine inteles. Conturi blocate, calculatoare confiscate, angajati speriati si alungati... Doamne ajuta!