Cel care a declansat ostilitatile, aratand ca in PSD nu se poate vorbi inca despre armonia si unitatea atat de des invocate la Congres, a fost senatorul Sorin Oprescu, liderul organizatiei Bucuresti.

Oprescu, unul dintre cei trei candidati initiali la functia de presedinte al PSD, alaturi de Antonie Iorgovan (care s-a si retras in favoarea liderului organizatiei Bucuresti) si de Mircea Geoana (presedintele in exercitiu al partidului), si-a inceput discursul sau de candidatura atacand explicit candidatii clujeni ai PSD.

Trebuia sa-l denumesc si eu pe Iliescu «produs expirat» si eram acum vicepresedinte cu comunicarea al partidului, a aclamat Oprescu, facand referire la Vasile Dncu, strategul PSD, care l-a numit astfel pe fostul presedinte in preajma Congresului PSD din 2005.

Trebuie sa-i etichetez pe toti cei care nu sunt de acord cu mine «nemernici» si as fi fost acum lider regional la Cluj si vicepresedinte al partidului, a continuat, in acelasi ton, liderul PSD Bucuresti, referindu-se de aceasta data la liderul «Grupului de la Cluj», Ioan Rus, care a folosit acest termen intr-un discurs din acest an.

Loser de profesie

Daca, in tot discursul sau, Oprescu s-a referit o singura data la mentorul sau, Ion Iliescu, exprimandu-si regretul ca a fost indepartat la Congresul din 2005, liderul PSD Bucuresti l-a pomenit, insa, de trei ori pe Dincu. A doua oara a fost huiduit de o parte dintre participantii la Congres.

Puteti sa fluierati, aveti acest drept. Domnul Dincu se considera locomotiva partidului, dar el impinge vagoanele in triaj a aclamat de la tribuna Sorin Oprescu.

Dincu nu I-a raspuns in plen, insa a declarat, pentru Ziua de Cluj, ca Oprescu a gresit strategia in momentul in care s-a inscris in lupta pentru sefia PSD, fara nici un fel de proiect, incercand doar sa diabolizeze grupul de la Cluj, perceput unanim ca principalul sustinator al principiilor de reforma.

Este o greseala strategica, de fapt tipica pentru loser-ul Oprescu, care a pierdut toate alegerile la care a participat. In plus, a vazut ca nu-l sustine nici organizatia din care face parte, a precizat senatorul clujean.

Opozantii regionalizarii PSD

Una dintre cele mai criticate idei ale Grupului de la Cluj de catre reprezentantii conservatorilor social-democrati a fost cea a regionalizarii partidului. Primul care a luat pozitie in acest sens a fost chiar fostul lider, Ion Iliescu, devenit, ieri, presedinte de onoare al PSD. El a acuzat introducerea in noul statut a opt functii de vicepresedinte regional.

Nu vad ratiunea celor opt functii de vicepresedinte regional in partid. Vicepresedintele ar trebui sa aiba atributii nationale si nu regionale, a apreciat Iliescu. Mai dur a fost in acest sens un alt discipol al fostului lider de la Cotroceni, senatorul Antonie Iorgovan.

Desi retras din cursa pentru sefia partidului in favoarea lui Oprescu, Iorgovan nu s-a ferit nici el sa-i atace in acest punct pe reprezentantii Grupului de la Cluj. Prin acesti vicepresedinti regionali se deschide calea federalizarii partidului, a tunat de la tribuna cel supranumit parintele Constitutiei.

El a apreciat ca aceasta idee da apa la moara tocmai separatistilor maghiari din Tinutul secuiesc. Congresul nu a acceptat ideile lui Iliescu si Iorgovan, adoptand noul statut cu modificarile impuse de clujeni.

Scenarii deturnate

Tensiunile acumulate in interiorul PSD, o parte rabufnind la Congresul de ieri, au fost prezente mai ales pe holurile de la Romexpo, unde s-a dat o veritabila batalie de lobby. Protagonistii principali au fost, si de aceasta data, reprezentantii unor organizatii moldave si din Bucuresti.

In holuri circulau biletele cu persoanele care trebuiau eliminate din listele pentru vot. Printre numele deranjante figurau cele ale liderilor Grupului de la Cluj. Exista organizatii care au primit astfel de indicatii de vot, insa, in 2006, nu mai poate fi asa usor manipulata constiinta oamenilor, a comentat Vasile Dincu incidentul biletelelor otravite.

Dincu a facut si o apreciere a pregatirii organizatiilor bucurestene pentru Congres, precizand ca unul dintre contracandidatii sai pentru functia de vicepresedinte pe domeniul de strategie a fost Adriana Antipa. Bucurestiul s-a mobilizat impotriva noastra cu toate energiile. Mie mi-au adus sa candidez cu Muzeul Antipa.

Ma astept data viitoare sa-mi aduca sa candidez impotriva aeroportului Baneasa ori a pietei Matache, a declarat Dincu. Tarziu aseara, dupa numaratoarea voturilor, Mircea Geoana a fost reales in presedinte al partidului, functia de secretar general revenindu-i lui Titus Corlatean. Ioan Rus si Vasile Dincu sunt, de ieri, vicepresedinti ai PSD.