ZIUA de Cluj a aflat ca, inca de acum un an, numele arhitectului Iancu era nominalizat intr-un dosar deschis de Directia Generala Anticoruptie (DGA), dosar care a inaintat foarte greu si al carui numar de inregistrare a fost schimbat cel putin o data tocmai din aceasta cauza.

Romulus Roman, seful DGA Cluj, nu a putut confirma informatia in cursul zilei de ieri. In dosarul DNA insa, cercetarile se bazeaza pe declaratiile unor arhitecti, ale unor persoane prejudiciate de autorizatiile emise de Directia de urbanism condusa de Iancu, dar si pe note informative facute de organele de informatii.

Procurorii verifica mai multe cazuri concrete in care au fost date autorizatii de construire nejustificate sau, in unele cazuri, verifica lipsa acestor documente, un caz fiind cel al unui imobil construit pe strada Negoiu. Alte proiecte imobiliare verificate sunt in zona Baci si Borhanci, realizate de omul de afaceri Radu Repede si proiectate de firma Bogart Construct.

Numele lui Mircea Petrina, prorectorul Universitatii Tehnice, patron al Bogart, si al fiului sau Bogdan apar in dosarul DNA. In ultimul an, societatea Bogart Construct a devenit liderul serviciilor de proiectare si arhitectura din Cluj, desi acum cativa ani era total necunoscuta, iar cifrele de afaceri ale societatii erau nesemnificative.

Bogart a castigat anul acesta licitatia de proiectare a pietelor organizata de Primarie. Nu doresc sa comentez informatiile, a declarat Petrina reporterilor ZIUA. Alt grup de arhitecti ale caror nume apar in dosar sunt legate tot de societatea Bogart, unul fiind Mircea Bojescu, impreuna cu asociatul sau, Calin Susa.

Bojescu nu a raspuns in cursul zilei de ieri apelurilor telefonice. Surse judiciare sustin ca Bojescu, dar si alti arhitecti clujeni mai tineri lucrau cu firma Bogart pentru ca puteau obtine mai usor autorizatiile de construire.

Pe de alta parte, clientii Bogart incheiau cu firma contracte pentru realizarea structurii de rezistenta a imobilelor la preturi duble sau triple decat cele de pe piata tocmai pentru ca obtineau fara batai de cap autorizatiile care, in mod normal, solicitate de alte firme de arhitectura, ar fi fost respinse.

A plecat din motive de sanatate

Primarul Emil Boc a declarat, in exclusivitate pentru ZIUA de Cluj, la sfarsitul saptamanii trecute ca nu a primit nici o instiintare oficiala privitoare la dosarul deschis de DNA Cluj pe numele fostului arhitect-sef al orasului, Adrian Iancu.

Boc sustine ca, daca va fi cazul, Primaria va pune la dispozita procurorilor toate documentele necesare si ca justitia trebuie sa-si faca datoria indiferent de numele persoanelor implicate in dosare.

Pe de alta parte, primarul sustine ca existenta unor simple plangeri sau reclamatii nu inseamna automata ca cineva este vinovat.

Iancu si-a dat demisia din motive de sanatate, a precizat Boc, lamurind speculatiile legate de plecarea arhitectului din functia oficiala de sef al Serviciului Urbanism, pe care o ocupa in organigrama Primariei.

Pana in prezent, DNA Cluj nu a emis un comunicat oficial privitor la cercetarile asupra activitatii fostului arhitect-sef, desi procurorul Crin Bologa, seful structurii teritoriale, a confirmat pentru jurnalisti existenta unor acte de cercetare premergatoare privitoare la Iancu.

Dupa plecarea de la Primarie, Adrian Iancu nu a mai putut fi contactat pentru a comenta acuzatiile care i se aduc.