Au un televizor in fiecare camera, pat individual, iar mancarea este acceptabila. Cu toate acestea, detinutii de la Penitenciarul Targu Mures au intrat sambata seara in greva foamei, pentru a fi solidari cu colegii lor din celelalte 25 de penitenciare din tara. Acestia cer gratierea celor cu pedepse sub cinci ani si conditii mai bune.

Jumatate din cei 603 detinuti inchisi la Targu Mures au primit pedepse sub cinci ani si cer gratierea, dar mare parte din ei sunt cercetati sau se afla in arest preventiv si urmeaza a fi judecati si pentru alte fapte comise, situatii in care aceasta gratiere nu se mai poate aplica.

In cursul zilei de ieri mai erau doar 20 de detinuti care protestau si strigau "hotii" sau "nu mancam". Conducerea recunoaste ca penitenciarul este supraaglomerat, in camere fiind cate 20-25 de detinuti, dar toti au paturi individuale.

"Avem doar 400 de locuri si 600 de condamnati, deci suntem si noi in aceeasi situatie de supraaglomerare cu care se confrunta si celelalte penitenciare din tara, dar pana in prezent am reusit sa oferim paturi pentru fiecare detinut in parte", a precizat inspector sef principal Szollosi Geza, directorul Penitenciarului Targu Mures.

Protestele in penitenciarul Targu Mures au inceput sambata dupa stirile serii, au continuat vehement in ziua de duminica si s-au extins si ieri.

Un numar de aproximativ 90 persoane private de libertate din mai multe camere de detinere si-au manifestat protestul in semn de solidaritate cu detinutii din celelalte penitenciare, pentru urgentarea unui eventual act normativ de gratiere colectiva, precum si pentru rezolvarea problemelor legate de supraaglomerarea din penitenciare.

S-au purtat discutii cu reprezentantii camerelor de detinere si li s-a explicat de catre directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar, seful serviciului de interventie psihosociala, comandantii de sectie si alte cadre prezente ca materializarea unei astfel de initiative legislative are loc dupa derularea unor proceduri specifice, tot acest proces necesitand timp pentru a fi incheiat.

"Protestele din Penitenciarul cu Regim Inchis Targu Mures se manifesta prin lovirea gratiilor de la ferestre cu flacoane de plastic, cani si alte obiecte, prin strigate "libertate si gratiere", fara a se recurge la distrugeri de bunuri sau acte de violenta", a precizat inspector principal Mirabela Nicusan, purtator de cuvant al Unitatii.

Detinutii fac trimitere la proiectul de legi privind gratierea. "Noi le-am explicat care este "drumul" unui proiect de lege pana cand acesta este aprobat si intra in vigoare. Protestele s-au mai diminuat de sambata, astfel ca astazi (n.r. ieri) acesta mai continua vehement doar in doua camere.

Eu sunt de parere ca, deocamdata, fara nici o discutie, cei care au comis o infractiune trebuie sa ramana dupa gratii.

Rolul nostru este, insa, acela de a le respecta demnitatea si pentru a-i ajuta sa se reabiliteze, organizam diferite activitati la care sa ia parte, dar mai intai ei trebuie sa inceteze protestul pentru ca solicitarile lor nu au baza legala", a incheiat directorul Penitenciarului.

Mentionam ca in dimineata zilei de ieri, in timp ce detinutii din cele doua camere continuau protestele, un numar de 300 de colegi ai lor, au iesit in strada pentru munca in folosul comunitatii.