In ciuda recomandarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului ca antenele sa nu mai fie amplasate pe blocurile de locuit, populatia va trebui sa suporte efectul radiatiilor pana cand municipalitatea va pune piciorul in prag.

Efectul antenelor de telefonie mobila asupra sanatatii locatarilor din blocurile care "gazduiesc" astfel de sisteme sunt frecvent ignorate.

Daniel Caluser, seful local de control Mures, in cadrul Directiei Teritoriale Cluj a Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, a declarat ca au existat trei sesizari in acest sens in cursul anului, toate telefonic, din partea unor cetateni care reclamau faptul ca radiatiile antenelor de telefonie mobila le-ar afecta grav sanatatea.

Acestia au fost redirectionati catre Institutul National de Sanatate din Cluj, singura institutie care poate face masuratori si interpretari in astfel de cazuri. In ceea ce priveste numarul antenelor telefonice amplasate pe blocurile muresenilor, Caluser a precizat ca datele sunt centralizate la Bucuresti.

"Nu stiu daca companiile de telefonie mobila au fost sau nu atacate in instanta pe un astfel de temei", a mai declarat Caluser. In fiecare caz in parte Directia Teritoriala Cluj este cea care trebuie sa arbitreze aceste conflicte si sa arate daca radiatiile de la antene sunt sau nu nocive.

Prime pentru radiatii

Cu toate ca mai multe persoane care locuiesc in blocurile deasupra carora troneaza antenele de telefonie mobila continua sa se planga de disconfortul cauzat de asa-zisele radiatii, locatarii blocului in care urmeaza sa se amplazeze o astfel de antena, negociaza si primesc anumite sume de bani. Este si cazul locatarilor din blocul 279, de pe Bulevardul 1 decembrie 1918.

"In urma cu cinci ani, au negociat un astfel de contract cu firma Telemobil Bucuresti, operatorul care detine brandul Zapp. Lunar firma de telefonie mobila le trimitea locatariilor in contul Asociatiei de Proprietari banii.

Oamenii si-au gestionat singuri banii, au reusit sa isi puna interfon, usa termopan, contoare la bloc", ne-a declarat Alexandru Moldovan, administratorul Asociatiei de care apartine blocul. Acesta a mai adaugat ca din cunostiintele sale in Uniunea Europeana astfel de antene sunt amplasate in afara oraselor si nicidecum pe blocuri.

"Din cate stiu eu sunt daunatoare, dar daca se demonstreaza tehnic ca nu e asa, nu am nimic de obiectat", a mai spus Moldovan.

Petru Sulumberchian, presedintele Asociatiei ne-a declarat ca sunt amplasate astfel de antene pe multe din blocurile vecine, iar locatarii de acolo se bucura de banii primiti de la companiile de telefonie mobila, in timp ce persoanele care locuiesc in blocurile vecine sunt afectate la randul lor.

Ioana Craciun, locatara unui bloc pe care este amplasata o astfel de antena este de parere ca oamenii nu au de unde sa stie daca afectinile de care sufera sunt sau nu cauzate de antenele de telefonie. "Medicii nu le spun daca de acolo pot proveni bolile sau disconfortul pe care il resimt", a declarat Ioana Craciun.

Au fost si persoane care au refuzat banii oferiti de una din companiile de telefonie mobila in schimbul amplasarii unei astfel de antene, constienti fiind de riscurile la care se expun. "Pe adresa Autoritatii de Sanatate Publica au sosit in cursul anului trei sesizari din partea unor persoane care pretindeau ca ar fi afectati de radiatii.

De aceste sesizari s-a ocupat insa Biroul de Igiena Mediului, ei au facut si diverse studii de impact in acest sens", sustine Gabriela Uifalean, seful Inspectiei Sanitare de Stat, din cadrul ASP.

Pana si Guvernul Romaniei a recunoscut nocivitatea radiatiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobila atunci cand a emis Ordonanta nr. 2/2006, privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru acest an.

Prin acest act legislativ se acorda "spor pentru conditii vatamatoare, de pana la 10 la suta din salariul de baza, functionarilor publici care desfasoara activitate in autoritatile si institutiile publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa, statii de bruiaj".

Deocamdata, pana cand autoritatile locale nu vor interzice montarea antenelor GSM pe blocuri, muresenii vor fi nevoiti sa traiasca cu spaima radiatiilor care le-ar afecta sanatatea.