Fara sa stie daca vor mai fi retribuiti pentru munca lor, cei doi au luat decizia sa isi continue activitatea la aflarea numarului mare de studenti care au semnat petitia pentru sustinerea lor.

Examen partial in amfiteatrul de Mecanica

Programul de ieri al dr. Hantz Peter, cadru didactic al Facultatii de Fizica din cadrul UBB, cuprindea un examen partial pentru studentii de la Fizica si Fizica informatica, sectia maghiara, anul II.

Asezati la distanta "regulamentara" in bancile amfiteatrului de mecanica din cladirea centrala a universitatii, studentii au avut de rezolvat exercitii si probleme din domenii ca formalismul Lagrange-Hamilton, oscilatii, valori si vectori proprii, precum si teoria undelor si teoria functiilor complexe.

Profesorul le-a scris pe tabla cerintele, le-a explicat regulile si a mai raspuns in rastimpuri la intrebarile acestora, toate acestea intr-un cadru degajat.

"Dupa fiecare capitol important se da un fel de examen partial, cei care nu au rezultate destul de bune avind posibilitatea de a fi examinati din alta parte a materiei decit cea initiala", a precizat Hantz, adaugind ca in acest semestru are un program incarcat, cu trei cursuri, plus seminarii.

"Studentii ne vor la catedra"

"Cind am aflat ca majoritatea studentilor au semnat petitia de sustinere, am hotarit, impreuna cu Lehel, ca daca studentii ne vor, trebuie sa ne facem datoria. Oricum, nu am primit inca nici o hotarire oficiala de excludere...", a declarat Peter Hantz. "Sintem curiosi daca ne vom primi salariul.

Nu m-ar afecta foarte tare sa nu imi dea banii, pentru ca oricum am proiecte si cercetari stiintifice in afara tarii. Nu prea folosesc adresa de e-mail de la UBB si biblioteca deloc, ca nu e dotata. Am contribuit la fondul de publicatii al Bibliotecii Muzeului Ardelean unde ii sfatuiesc si pe studentii romani sa mearga", afirma acesta.

"Nu e o situatie usoara, insa avem sustinerea familiilor, dar si a colegilor profesori, romani si maghiari care ne-au spus ca sint de partea noastra. De la decizia de excludere, am primit foarte multe oferte, de la universitati din tara si strainatate si chiar de la televiziuni si firme multinationale", a precizat Hantz. "Am vrea totusi, sa raminem la UBB.

Daca lucrurile se vor rezolva in acest sens, voi pleca semestrul viitor la studii postdoctorale, la Heidelberg", a mai declarat acesta.

MEdC se pronunta luni

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a desemnat o comisie care a verificat modul in care membrii comunitatii universitare si structurile de conducere ale UBB au respectat procedurile legale privind emiterea deciziei de incetare a raporturilor de munca in cazul celor doi isi va face cunoscute concluziile luni.

Cercetarile au in vedere atit sesizarile lui Hantz si Kovas, o adresa remisa de Hiller Istvan, ministrul educatiei si culturii al Republicii Ungare, cit si una semnata de oficialii UBB in care acestia informeaza despre „actiunile considerate neconforme cu Carta universitara si regulamentele universitatii", savirsite de acestia. Rezultatele controlului vor fi date luni publicitatii.

UBB, premiata pentru multiculturalism in plin scandal al placutelor bilingve!

In toiul scandalului cu iz etnic declansat de decizia excluderii lui Hantz si Kovacs din UBB, o decizie emisa de MEdC este de natura a pune paie pe foc. Printre fondurile atribuite din partea ministerului universitatilor din intreaga tara ca premiu pentru diverse performante realizate pe parcursul acestui an, UBB primeste suma de 5 miliarde de lei vechi, avind ca merit multiculturalismul.

"Acest premiu demonstreaza ca modelul de multiculturalitate pe care noi l-am impus este cunoscut si recunoscut. Desi nu a fost sustinut politic, acesta a functionat si liniile de studii romane, maghiare si germane erau necesare si reflecta aceasta parte a Transilvaniei.

E greu sa spun ca este tardiv, insa ne bucuram ca si MEdC recunoaste aceste merite, iar noi ne vom stradui sa le consolidam si de acum incolo", a declarat Nicolae Paun, directorul Departamentului de Imagine al UBB.

"Intr-o societate normala nu s-ar putea intimpla ca o universitate despre care intreaga Europa stie ca nu este multiculturala este rasplatita tocmai pentru asta. Daca primesc aceste miliarde, vor avea bani ca sa amplaseze placutele bi-lingve si sa deschida facultati in limba maghiara.

Totusi, si Fundatia «Bolyai» are fonduri pentru aceste placute si le va aplica pina la urma", a afirmat Hantz Peter.