Mechel Campia Turzii a anuntat inca din aceasta toamna un program de restructurare a pesonalului in urma reducerii activitatii la cateva din sectiile tehnologice. Astfel, 13% din personalul angajat la combinatul rus isi vor pierde din aceasta luna serviciul.

Sindicatul metalurgist al Mechel a mediat programul de restructurare oferind persoanelor vizate alternative in locul job-ului pe care il aveau, printre care si un loc de munca la alta sectie, la acelasi combinat.

In jur de 650 de persoane provenind de la Otelarie si Laminorul 4, precum si cei care au avut probleme cu concediile medicale, au fost vizate de conducerea Mechel in programul de restructurare.

In urma unor studii, patronii rusi au ajuns la concluzia ca o parte din pierderile suferite in 2006 se datoreaza consumului excesiv de gaz si electricitate si uzurii morale a echipamentelor in doua dintre sectii, Laminorul 4 si Otelaria, motiv pentru care au decis inchiderea acestora.

Sindicatul a pus problema muncitorilor care ramaneau fara serviciu, motiv pentru care fiecare dintre cei aflati pe listele de reducere, a trecut pe la un interviu cu patronii.

Liderul de sindicat al Mechel, Ioan Pascu, a precizat ca fiecarui disponibilizat i s-a oferit sansa recalificarii prin AJOFM Cluj, respectiv un loc de munca in sectiile deficitare, in functie de calificarea pe care o avea. Chiar si cei care ar fi putut sa nu isi piarda serviciul, au optat pentru bani.

Salariile compensatorii pe care a reusit sa le negocieze sindicatul se ridica la circa 150 de milioane de lei vechi, respectiv „30% din ultimul salariu de incadrare pentru fiecare an lucrat, plus 5.000 RON bonus”, a mai spus Ioan Pascu.

Rusii au promis "turnarea continua”

Dupa ce a inregistrat pierderi de circa 14 milioane lei in primele luni din acest an, conducerea „Mechel” s-a gandit la un program de restructurare, dar nu a scapat de sindicat fara a face o promisiune.

Liderul sindicatului metalurgist, Ioan Pascu, a subliniat „s-a obtinut o promisiune de modernizare, respectiv vor cumpara o masina de turnare continua pentru Otelarie si inca un laminor”. Iar cei care totusi s-au decis sa ramana angajati ai combinatului, dar la sectiile deficitare in personal, vor primi o majorare salariala de 15%, care se va aplica din aceasta luna.

De fapt, cresterea salariilor se a face gradual in 4 etape: octombrie, decembrie, martie si iunie. Intrebat ce vor face disponibilizatii dupa luna decembrie, Ioan Pascu a sugerat ca o parte din acestia s-ar putea angaja in domeniu, respectiv la Autostrada Transilvania, unde din primavara acestui an se pare ca se vor mai face angajari pe masura ce sectorul de drum Campia Turzii- Gilau avanseaza.

Cei care nu au insa calificarea ceruta pentru a lucra la autostrada, se vor putea recalifica prin cursurile organizate de AJOFM Cluj. Avand in vedere ca provin din randul disponibilizatilor, fostii metalurgisti vor putea face cursuri de trei luni de zile, fara a le plati, iar apoi, aproape in vara, se vor putea angaja la santierul autostrazii.

Mechel Campia Turzii a avut anul trecut o cifra de afaceri de 360 de milioane lei si totusi a inregistrat pierderi pentru ca nu si-a putut recupera banii de la datornici si a avut greutati in desfacerea produselor. In acest an, sperantele au fost puse in ultima achizitie de valoare: o instalatie care poate produce 42.000 tone de sarma pe an.

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, rusii s-au pus la punct cu standardele de mediu impuse, facand investitii de 3,5 milioane de euro.