Nu mai putin de 7,2 milioane de lei noi au fost "turnate" in visteria comunelor si oraselor bistritene pe ultima suta de metri a acestui an. Din-colo de faptul ca banii se vor intoarce la bugetul de stat daca nu sunt cunsumati pana la finele lui 2006, fapt ar putea genera cheltuirea lor intr-un mod haotic, din 62 de comune din judet 12 nu au primit nici un leu la echilibrarea bugetara. Este vorba de localitatile care au primari PSD sau independenti politic.

Desi in cursa catre acapararea puterii aliatii promiteau ca nu vor pune partidul mai presus de oameni si nu vor exercita nici un fel de presiuni asupra primarilor pentru ca acestia sa migreze politic, o astfel de presiune exista in judetul Bistrita-Nasaud si se resimte mai ales la nivel financiar.

Altfel, greu s-ar putea explica cum comunele Caianu Mic (PSD), Cetate (PSD), Chiuza (PSD), Cosbuc (PSD), Feldru (PSD), Ilva Mare (PRM), Mariselu (Independent), Magura Ilvei (Independent), Rebra (PSD), Rebrisoara (PSD), Poiana Ilvei (PSD), Zagra (PSD) nu au primit nici un leu din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2006, pentru asigurarea unor cheltuieli curente si de capital ale autoritatilor administratiei publice locale. Asta, in timp ce visteriile altor 48 de comune - conduse in marea lor majoritate de primari PD si PNL - au fost "echilibrate" cu sume osciland intre 30.000 RON si 450.000 RON.

Discrepantele in alocarea acestor fonduri este cu atat mai evidenta in cazul celor trei orase, de dimensiuni si cu nevoi relativ asemanatoare. Astfel, au primit bani: Nasaud (PD) - 450.000 RON, Beclean (PSD) Ð 100.000 RON si Sangeorz Bai (PSD) Ð 100.000 RON.

Alti bani, alta distractie

Potrivit prefectului Ioan Szilagyi, care s-a abtinut sa comenteze aceasta stare de fapt, pe langa cele 7,2 de milioane de lei noi alocate pentru cele 48 de localitati, judetul a mai primit de la buget, in prag de Mos Craciun, alte 4,5 de milioane de lei pentru refacerea drumului judetean de la Valea Vinului, comuna Rodna, afectat de puternice alunecari de teren.

Alte 4,6 milioane de lei noi trebuie sa fie trimise de la Bucuresti, fiind destinate altor 29 de comune.

Daca primarii nu vor reusi sa cheltuiasca banii alocati in urmatoarele doua saptamani, fondurile se vor intoarce la bugetul de stat.