Daca crescatorii particulari de porcine se descurca sa isi vanda marfa direct la populatie, micile ferme de porci se pot descurca doar tratand cu un abator. Porcii nu pot fi vanduti nici in strada nici vii la populatie, pentru ca exista riscul imbolnavirii de pesta porcina odata ce sunt crescuti la gramada. Singurul abator autorizat la care se pot vinde porci este cel din Valcele.

Din pacate, crescatorii din afara localitatii Valcele nu pot vinde porci vii abatorului, doar gata transati, pentru ca nu exista alta maniera de a-i transporta legal dintr-o localitate in alta. In judetul Cluj, Directia Generala pentru Agricultura are in evidenta peste 215.000 porcine, din care circa 200.000 apartin fermelor mici.

In zona Turzii ar fi estimate circa 2.000 de capete de porci apartinand fermelor mici.

In situatia inchiderii targurilor la Turda si Campia Turzii, paguba revine Admimistratiilor Pietelor care pierd sute de milioane de lei vechi, prin interdictia de organizare a targurilor, mai ales in luna decembrie, cand tranzactiile cu carne de porc erau un venit consistent la bugetul local.

La Turda, targul a fost mai mult inchis decat functional, reusind sa aduca venituri doar in 2 luni din acest an. Seful API Turda, Nicolae Suciu, apreciaza ca bugetul a pierdut cel putin 300 de milioane de lei in acest an, din cauza pestei porcine.

Statul despagubeste pierderile cauzate de pesta

In timp ce crescatorii de porcine sunt despagubiti de stat in cazul in care pesta porcina le-a ucis animalele, pierderile la bugetele locale nu sunt acoperite de nimic. Reprezentantii Directiei Agricole Cluj au precizat ca despagubirea proprietarilor de porcine care au avut de suferit de pe urma pestei se va face doar in cazul in care acestia au luat minimul de masuri sanitare.

Valoarea de despagubire este in functie de pretul de piata pentru carne de porc in zona respectiva. Pretul carnii de porc in acest an este comparabil cu cel din 2005, de circa 45-50.000 lei vechi/kg, in viu si de 60-75.000 lei/kg in carcasa.

Cu toate ca in aceste conditii un porc de 100 kg ar putea fi achizitionat la circa 5 milioane de lei vechi, totusi preturile sunt mai mari datorita inchiderii targurilor.

Exista sperante ca porcii sa se ieftineasca

Reprezentantii DSV Cluj au discutat cu autoritatile din Turda si Campia Turzii despre redeschiderea targurilor pentru ca, pe plan local, imposibilitatea viderii porcilor a devenit un caz social.

Daca focarul de pesta porcina din zona Poiana va fi neutralizat la timp se intentioneaza redeschiderea celor doua targuri cu 10 zile inainte de Craciun pentru ca populatia sa poata cumpara porcul de Craciun. Intre timp, vanzarea porcilor in alte localitati sau in grupuri organizate se amendeaza cu pana la 50 de milioane lei vechi.

Cei care cumpara intre timp porci trebuie sa testeze carnea de porc pentru trichinela spiralis, probe care nu costa mai mult de 70-100.000 de lei vechi. Acest examen nu ajuta insa la depistarea porcului infestat cu pesta porcina.

Simptomele pestei porcine

Ziarul OBIECTIV va ajuta sa identificati un porc bolnav inainte de a-l cumpara. Pesta porcina este o boala infectioasa virala la porc, motiv pentru care se interzice vanzarea la un loc a mai multor porci (se imbolnavesc unul de la celalalt). Porcul „atins” de aceasta boala prezinta febra, lipsa poftei de mancare, conjunctivita, tulburari pulmonare, constipatie urmata de diaree.

Porcii bolnavi raman purtatorii virusului, carnea, semipreparatele din carne netratate termic si furajele contaminate reprezinta surse de infectie.