Primarul Emil Boc si-a reafirmat sprijinul financiar pentru Universitatea in returul campionatului 2006-2007, insa, in acelasi timp, a afirmat ca se vor demara procedurile pentru scoaterea la vanzare a pachetului majoritar de actiuni, detinut momentan de CL. Vom face o selectie de oferte.

Am spus-o de mai multe ori si o repet: doresc ca Universitatea sa fie preluata de un brand clujean, de o companie puternica a orasului. Bineinteles ca actualii actionari vor avea drept de preemptiune, insa vom face o selectie riguroasa si, bineinteles, o dezbatere publica, a spus Boc.

Viceprimarul Adrian Popa a vorbit si el despre demararea procedurii pentru vanzarea pachetului majoritar. In prima faza, Popa spune ca se va contacta o societate specializata in astfel de actiuni, care va efectua un audit si o evaluare a clubului pentru a determina valoarea pachetului de actiuni detinut de CL.

Pana in luna iunie, cand se incheie campionatul, am dori ca negocierile cu viitorul actionar majoritar sa se incheie, pentru ca el sa aiba timpul necesar pentru a pregati debutul in prima liga. Pana atunci, Consiliul Local va continua sa se implice si sa sustina echipa pentru atingerea obiectivului, promovarea.

Apoi, noi dorim sa ramanem cu un procent simbolic de 4-5%, a mai spus viceprimarul Clujului, care a mai precizat, in cursul zilei de ieri, ca investitiile totale ale Primariei in clubul Universitatea s-au ridicat la un total de 35-40 de miliarde de lei vechi, adica 3,5-4 milioane de lei noi.

BT nu a fost informata

Pentru ca primarul si viceprimarul au subliniat ca actualii actionari vor avea drept de preemtiune pentru achizitionarea pachetului majoritar, ZIUA de Cluj a luat legatura cu reprezentantii celor trei actionari activi (in afara CL) din CFM U SA.

Nicolae Tarcea, reprezentantul Bancii Transilvania in Consiliul de Administratie al clubului, ne-a spus ca, pana in acest moment, institutia reprezentata de el nu a fost informata despre iminenta vanzare a pachetului majoritar, iar tocmai din aceasta cauza nu a dorit sa faca nici un comentariu, afirmand doar ca, de la intentie si pana la pasul urmator, vanzarea, este o cale lunga.

La ultima AGA, primarul Emil Boc ne-a spus ca nu considera firesc ca CL sa fie actionar majoritar intr-un club de fotbal, si din prisma reglementarilor europene, a declarat Tarcea.

Referitor la Banca Transilvania, acesta sustine ca reglementarile bancare actuale nu permit ca o banca sa fie actionar majoritar la un club de fotbal, dar ca, potrivit unui proiect de lege care se afla acum in pregatire si prin care legislatia romaneasca va fi aliniata celei europene, acest lucru ar fi posibil si in Romania.

Fundatia Transilvania, prin care BT aloca bani clubului, detine acum aproximativ 7% din societatea pe actiuni. In acest moment, clubul Universitatea are datorii la BT de aproximativ doua miliarde de lei, care ar urma sa fie regularizate in luna ianuarie a anului viitor.

Oncos vrea o implicare mai serioasa

Compania Oncos, societate care a intrat in actionariatul CFM U SA in perioada de intersezon a campionatului 2005-2006, a ajuns sa detina un procent de aproape 20% din actiuni.

Marcel Ranga, reprezentantul companiei in Consiliul de Administratie al clubului, ne-a spus ca nu s-a luat, pana acum, in discutie o eventuala preluare a pachetului majoritar din simplul fapt ca primarul Emil Boc nu a anuntat, oficial si ferm, disponibilitatea de a vinde pachetul majoritar. Nu am avut o discutie in cadrul companiei pentru ca niciodata n-a vrut sa vanda (Consiliul Local - n. red.).

In momentul in care ei sunt dispusi sa faca asta, vom avea o discutie si ne vom gandi cum actionam. Noi vrem o implicare mai serioasa si am dori sa achizitionam, in primul rand, un pachet de actiuni care sa ne ridice cota la 30%. Pana acum, domnul primar a vorbit doar cu jumatate de gura despre eventuala vanzare a pachetului majoritar.

Vom avea o discutie in care o sa analizam si posibilitatea de a prelua pachetul majoritar, a spus Ranga.

La sedinta Adunarii Generale a clubului din 6 ianuarie, compania Oncos a imprumutat CFM U cu o suma aproximata de Ranga la 2,5 miliarde de lei vechi si a majorat capitalul cu aproximativ 320 de milioane de lei vechi. O sa stim mai multe dupa urmatoarea Adunare Generala, care va avea loc la inceputul lunii ianuarie, a conchis reprezentantul Oncos.

Ben&Ben, dispusa sa preia pachetul majoritar

Cel mai recent actionar al CFM U SA, compania Ben&Ben, a intrat in club doar ca simplu actionar, cu o suma de aproximativ 100.000 de euro, iar dupa majorarile ulterioare a ajuns la putin peste 11%. Claudiu Dan, asociat la Ben&Ben SA, ne-a declarat ca societatea pe care o reprezinta a fost dispusa inca de atunci sa preia pachetul majoritar si se intereseaza, in continuare, de acest aspect.

Noi suntem dispusi oricand sa preluam pachetul majoritar de actiuni, dar totul depinde de valoarea la care vor fi evaluate actiunile, mai ales ca suntem in sistem si stim exact cam cat valoareaza pachetul majoritar de actiuni. Conducerea Primariei cunoaste pozitia noastra, a conchis Claudiu Dan. n

Ce implica vanzarea pachetului majoritar

Primul pas pentru vanzarea pachetului majoritar va fi facut la inceputul lunii februarie, cand Consiliul Local demara procedurile de evaluare a clubului si va stabili pretul unei actiuni. Aceasta evaluare va fi facuta, conform spuselor viceprimarului Adrian Popa, de o societate specializata.

Auditul si evaluarea vor calcula valoarea clubului, incepand de la lotul de jucatori, palmares, grupe de juniori, culori, eventualul loc in Liga I si pana la echipament, mobilier si alte bunuri. Viceprimarul Popa a spus ca se asteapta la o investitie pe minimum doi ani, cu o valoare de aproximativ trei milioane de euro.

Banii urmeaza sa revina Consiliului Local si sa fie redirectionati catre sportul clujean.

Suporterii milionari ai Universitatii Cluj

De-a lungul timpului, mai multi oameni de afaceri importanti din Cluj si-au aratat interesul de a sprijini, intr-o forma sau alta, U Cluj. Putini, insa, ar prelua pachetul majoritar de actiuni

Horia Ciorcila

Presedintele Bancii Transilvania spune ca achizitionarea pachetului majoritar nu se numara printre intentiile BT. Nu ne intereseaza sa fim actionari majoritari la U. Vrem sa fim alaturi de echipa, dar asta se poate face ca actionari minoritari, ca sponsori, eventual cu o participatie mai mare decat cea de pana acum.

O echipa de fotbal nu are o valoare de piata foarte mare, cel putin nu un club ca acesta, avand in vedere profiturile mici care se pot obtine pe termen de 4-5 ani. Aici e vorba mai degraba de un exercitiu de imagine si de a sprijini un simbol al Clujului, a explicat Ciorcila.

Dan Ioan Popp

Presedintele Impact leaga posibilitatea intrarii in actionariat de cealalta investitie pentru care se pregateste la Cluj - Cartierul Lombului. Eu mi-am manifestat interesul pentru echipa si l-am legat de prezenta societatii noastre ca investitor la Cluj. Vrem sa facem lucrurile intr-o anumita ordine.

Trebuie sa avem certitudinea acestei prezente, in acest moment suntem in faza in care se negociaza contractul pentru cartier. O consider o oportunitate interesanta pentru noi, care va putea intra in discutie. Desigur, o decizie de acest fel se poate lua dupa niste analize si numai dupa ce vom avea toate informatiile, a declarat Popp.

Sorin Dan

Unul dintre cei mai cunoscuti sustinatori ai Universitatii, omul de afaceri Sorin Dan, crede ca intrarea in actionariat a unui investitor puternic ar putea reprezenta cea mai buna solutie pentru echipa. Eu sunt sustinator al echipei de la trei ani.

Sunt si voi fi alaturi de echipa, si sufleteste, si financiar, dar exista investitori mai puternici care vor sa preia U si cred ca trebuie sa ne gandim la binele echipei, a precizat proprietarul Transilvania Development si a hotelului City Plaza.

Iulian Dascalu

Omul de afaceri care a inceput prima constructie pentru un mall in judet afirma ca intentioneaza sa sprijine financiar echipa, dar nu si sa preia pachetul majoritar. Eu nu ma pricep la fotbal. Sprijinim U Cluj, asa cum sprijinim si Poli Iasi, dar o decizie privind cumpararea de actiuni nu constituie o prioritate pentru noi, nu dorim sa ne implicam in acest fel.

Nu acesta este obiectul nostru de activitate. Putem sprijini echipa prin alte modalitati, prin sponsorizari sau parteneriate, a declarat Dascalu.

Liviu Florian

Nu pot sa spun ca ma intereseaza achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la U, dar nici ca resping de tot ideea. Noi avem multe probleme in agricultura si in acest domeniu e nevoie de investitii mari, a declarat Liviu Florian, proprietar al Agroflip Bontida.

A spus pas majorarii de 700.000 de lei

Viceprimarul Adrian Popa a declarat, ieri, in conferinta de presa, ca s-a impotrivit majorarii de capital de 700.000 de lei propusa pe ordinea de zi a Adunarii Generale a CFM U, din data de 6 decembrie, pentru ca, astfel, Consiliul Local (CL) ar fi pierdut aproximativ 14 procente.

Pentru ca CL nu a putut tine pasul cu ceilalti actionari la majorarea de capital propusa in sedinta din data de 6 decembrie, Popa a declarat ca s-a opus. CL nu avea bani si atunci s-a pus problema vanzarii, dar s-ar fi pierdut un procent insemnat, de 14%. Am gasit o solutie de compromis, adica ceilalti investitori sa imprumute clubul, a explicat Popa.

Aceeasi pozitie a avut-o si in fata consilierilor locali in sedinta din data de 12 decembrie, cand viceprimarul a criticat indirect activitatea reprezentantului CL in conducerea Universitatii, Lucian Danciu. Ieri, Popa a anuntat ca va expune situatia CL, urmand ca alesii locali sa decida soarta lui Danciu. Nu stiu daca se pune problema demiterii sau nu.

Consilierii locali vor decide ce se va intampla cu acest club in continuare si cu Danciu in particular, a completat Popa.

1,5 milioane de la CL

Consiliul Local (CL) va aloca din bugetul pentru anul viitor 1,5 milioane de lei pentru U Cluj. Acestia vor acoperi partea CL, care detine 65 la suta din actiunile clubului clujean. Adunarea Generala a CFM U SA a trasat petru returul acestui campionat un buget de 2,6 milioane de lei, restul pana la aceasta suma urmand a fi suportat de ceilalti actionari ai guparii clujene.

Tot ieri, Lucian Danciu (foto) a anuntat si de ce buget ar avea nevoie echipa pentru turul campionatului viitor, in cazul in care va intra in prima liga. Acesta a spus ca U are nevoie de 2,3 milioane de lei, bani la care s-ar adauga si o suma ce provine din drepturile de televiziune care se acorda echipelor din Liga I, dar si celelalte drepturi ale formatiilor din primul esalon. n

Impotriva Ben&Ben

Viceprimarul Clujului, Adrian Popa, a declarat, ieri, ca in spatele companiei Ben&Ben, actionar al CFM U SA, s-ar afla un anumit grup de interese din cadrul Partidului Social Democrat si ca tocmai din aceasta cauza nu vede cu ochi buni intentiile acestei societati. Am discutat cu mai multi aceasta problema. Este vorba despre interesul unui mic grup din PSD,si ma refer aici la Ben&Ben.

M-am opus unei preluari a unui pachet mai mare de actiuni tocmai din aceasta cauza. Cand a fost vorba de a imprumuta clubul cu bani (la AGA din 6 decembrie - n. red.), doar Ben&Ben s-a abtinut, a spus Popa, care a refuzat, ieri, in mai multe randuri, sa precizeze despre ce grup de interese vorbeste.

In timp ce reprezentantii companiei clujene nu au dorit sa comenteze afirmatiile viceprimarului, Lucian Danciu, presedintele clubului, a spus ca pe el nu-l intereseaza culoarea politica a actionarilor. n

Cea mai iubita echipa

La Gala Campionilor Clujeni, eveniment care a avut loc la inceputul acestei saptamani, Universitatea a fost recompensata cu premiul de excelenta pentru cea mai iubita echipa a orasului.