Ministrul Sanatatii ii roaga pe consilierii locali ai municipiului Targu Mures sa aprobe proiectul Spitalului Regional de Urgenta, printr-o scrisoare tiparita in presa. Desi sustine ca proiectul este vital pentru mureseni si sanatatea lor, ministrul Sanatatii n-a discutat cu consilierii.

Mai mult, recunoaste ca nu exista comunicare institutionalizata, si ca e de preferat sa comunice si cu primarul prin presa. "Am fost informat ca au avut loc discutii intre consilierii PNL si cei reprezentand celelalte formatiuni politicie", a declarat Nicolaescu, sambata la Targu Mures.

"Eu sunt liderul fractiunii UDMR din consiliu, si nu am cunostinta de asemenea discutii", a declarat ieri pentru Zi de Zi, consilierul Benedek Istvan. Seful Autoritatii pentru Sanatate Publica, Silviu Morariu, a fost desemnat de ministrul Nicolaescu sa prezinte consilierilor studiul privind realizarea spitalului.

Sedinta Consiliului Local este programata maine, iar Nicolaescu a amenintat ca in cazul unui vot negativ, muresenii pierd investitia pentru un spital regional.

Ministrul Sanatatii a prezentat sambata seara "versiunea finala" a scrisorii deschise pe care a compus-o pentru consilierii locali, incercand sa-i sensibilizeze sa aprobe amplasarea viitorului Spital Regional de Urgenta in vecinatatea actualului Spital Judetean de Urgenta. "Sper ca luni si marti sa apara in presa scrisa din Targu Mures", a declarat Nicolaescu.

"Va rog sa deschideti portile orasului"

In documentul amintit Nicolaescu arata ca avem la Targu Mures "un corp medical de elita, o scoala medicala de renume, dar din pacate cu o infrastructura departe de a satisface conditiile optime ale unui act medical modern".

Ministrul sustine ca este in faza elaborarii studiilor de fezabilitate pentru acest spital, si ca a trimis o echipa de arhitecti la Targu Mures pentru a evalua amplasarea obiectivului. Nicolaescu ii roaga pe consilieri sa deschida portile orasului prin "alocarea terenului necesar pentru ca acest proiect sa devina realitate".

"L-am rugat pe dl Morariu sa participe la sedinta CL si sa prezinte toate datele necesare", a mai declarat Nicolaescu.

Comunicare lipsa

Intrebat daca a discutat cu liderii grupurilor politice din Consiliul Local Targu Mures, ministrul Sanatatii a raspuns ca i-a rugat consilierii municipali PNL sa discute cu celalte grupuri din CL. "Am fost informat ca au avut loc asemenea discutii si ca au promisiuni ca nu va exista o opozitie la acest proiect", a mai declarat Nicolaescu.

Despre folosirea scrisorilor deschise, in comunicarea proiectelor importante pentru comunitate, Nicolaescu s-a vazut nevoit sa recunoasca: "nu exista comunicare, corecta si eficienta intre o serie de institutii locale, si cei care dorim sa discutam cu aceste institutii.

Mai sunt si alte institutii care incep sa lucreze prin scrisori deschise, pentru ca pe sistem institutionalizat acest lucru nu se poate realiza. Iar daca cineva doreste sa discute cu primarul, cred ca cea mai buna solutie este sa discute cu el prin presa. Altfel se comporta cum nu trebuie si nu dorim sa avem asemenea abordari", a incheiat Nicolaescu.

Majoritarii maghiari, au dubii

"Nu trebuie sa convinga pe nimeni, nu cred ca cineva este impotriva spitalului regional. Comunicarea prin scrisori are un fel de iz electoral. Eu sunt liderul fractiunii UDMR din CL, dar nu am cunostinta de discutii intre colegii de la PNL si celelalte grupuri politice. Nu stim inca detaliile clare ale proiectului, asteptam sa ne explice ce trebuie, unde trebuie construit.

Am avut doar o discutie cu dl doctor Morariu, in am ramas sa ne prezinte un studiu de prefezabilitate", ne-a declarat ieri, Benedek Istvan, consilier local UDMR, liderulul fractiunii UDMR a CL.

"Administrativ, capitala Regiunii Centru, nu e la Targu Mures. Am facut acest efort, sa aduc acest proiect la Targu Mures, eu sper ca se va intelege bine de catre consilieri acest lucru. Daca CL nu va da curs, vom duce spitalul regional in alta parte din Regiunea 7 de dezvoltare. Vom fi raspunzatori in fata populatiei de faptul ca un asemenea spital nu se va putea construi la Targu Mures"

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

"In acest moment in tot orasul sunt rasfirate puncte medicale extrem de greu de manageriat. In conditiile in care discutam si de patrimoniu unde avem deficit, sa nu fii de acord cu asemenea proiect este o actiune total antitargumrueseana ", Akos Mora, consilier judetean PNL