Compania americana Bechtel a precizat ca sumele cheltuite in 2006 se ridica la cateva zeci de milioane de euro. Compania a programat, pentru anul viitor, un buget de 120 de milioane de euro, fata de fondurile de 70 de milioane pentru 2006. Bugetul se refera la lucrari de terasamente si structuri, pe tronsoanele Campia Turzii-Cluj si Suplacu de Barcau-Bors.

Proiectul a inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, insa lucrarile au fost intrerupte la jumatatea lui 2005 pentru renegociere. Autostrada va atrage benzinarii, structuri de cazare, care se vor concentra in nodurile rutiere, a spus Bogdan Sgarcitu, purtator de cuvant Bechtel.

Explozie in sectorul comercial

Domeniul a fost unul activ in acest an, cand mai multe lanturi de magazine au ajuns la Cluj. Au demarat lucrarile pentru cea mai mare investitie din sector, centrul comercial Polus Center, estimata la 140 de milioane de euro. Se vor adauga inca 15 milioane, investitie proprie a companiilor cu spatii in centrul comercial.

Polus Transilvania Compania de Investitii a facut obiectul unei tranzactii de 210 milioane de euro, la cateva luni de la inceperea lucrarilor, centrul comercial fiind preluat de Immoeast. Suprafata construita este de 85.610 mp, din care inchiriata 67.545 mp.

Si lucrarile la celalalt mare proiect, Iulius Mall, au inceput. Acesta presupune o investitie de 48 de milioane de euro. Centrul va avea suprafata inchiriabila de 30.000 mp si o parcare de 1000 de locuri, va dispune de un supermarket, cinematograf multiplex, 12 fast-food-uri, doua restaurante, cafenele, o gelaterie.

Mall-ul va include sala de fitness si spatiu de joaca pentru copii, patinoar, piscina, perete alpinism, aqua park, pista de role sau terenuri de tenis.

Suprafata magazinului Cora, inaugurat in aceasta toamna, este de 20.000 mp, din care spatii de vanzare de 9000 mp. Hypermarket-ul este rezultatul unei investitii de 21 milioane de euro. Operatorul de hypermarket-uri Kaufland Romania a inaugurat primul sau magazin din municipiu, in cartierul Manastur, o investitie de 8,5 milioane de euro.

Sigma Shopping Center s-a deschis in acest an in Cartierul Zorilor. Investitia a fost de 6 milioane de euro, iar veniturile anuale estimate, de 1,2 milioane de euro. Din totalul de 8000 mp, suprafata inchiriabila este de 6700 mp.

Emerson a inceput lucrarile

In parcul industrial Tetarom I sunt preconizate proiecte care vor totaliza cel putin 115 milioane de euro, potrivit directorului Viorel Gavrea. Energobit (cu 3 milioane de euro) a ajuns la 30% din valoarea investitiei, Babos Holding (5 milioane) a inceput lucrul, in vreme ce EGH Import Export se apropie de finalizare.

De parcul industrial se leaga una dintre cele mai importante investitii demarate la Cluj, cea a companiei Emerson.

Vremea buna ne-a ajutat, asa ca lucrarile sunt in grafic. Avem gata structura de rezistenta a centrului administrativ si cea de la prima hala, a declarat Catalin Banciu, director Emerson Romania. Pana in iulie va fi gata a doua fabrica. Cu un plan pe mai multi ani, Emerson planuieste sa ajunga la cinci fabrici si la 200 de angajati in cercetare-dezvoltare.

Fabrici in judet

Cel mai mare producator de caramizi din lume, concernul austriac Wienerberger, a inceput lucrarile la unitatea din comuna Tritenii de Jos, aflata la limita Clujului cu Muresul. Fabrica va avea o capacitate de productie de 140 de milioane de formate (unitati) pe an. Potrivit proiectantilor, investitia ar putea depasi 20 de milioane de euro, iar suprafata construita va ajunge la 14.000 mp.

Constructia a inceput acum o luna si se va finaliza in vara anului viitor. Grupul austriac Hirsch a inaugurat, in Cluj, prima sa investitie din Romania. Fabrica de polistiren expandat din Rascruci-Bontida este o investitie greenfield de 4 milioane de euro. Tot ceea ce se va produce la Cluj va fi destinat pietei interne.

Automobile Componente Electrice, unul dintre cei mai mari exportatori din Cluj, a investit 1,8 milioane de euro pentru a doua fabrica din Romania, cea din Dej. Primul birou de Clasa A din judet, Maestro Business Center, o invetitie de 9 milioane de euro, are un grad de ocupare de 90%. De asemenea, s-a inaugurat primul hotel de cinci stele, Opera Plaza, o investitie de 4,5 milioane de euro.

Bani pentru afaceri, locuinte si turism

Cele mai mari proiecte asteptate pe piata clujeana anul viitor sunt cele doua cartiere ce vor fi realizate in asociere cu Consiliul Local. Cartierul Tineretului (Polus Real Estate) va necesita o investitie de 500 milioane de euro. Investitia pentru Cartierul Deal Lomb va ajunge la 415 milioane de euro.

Anul viitor vor debuta lucrarile pentru proiecte imobiliare ce vor lua locul unor vechi fabrici clujene.

Complexul gandit pentru spatiile in care, pana anul viitor, se va desfasura activitatea de productie a Tricotaje Somesul, include un hotel cu peste 100 de camere si mai multe sali de conferinte. Proiectul va necesita o investitie de 50 de milioane de euro. Rezident Park, un ansamblu de locuinte ce se va ridica in locul fabricii Feleacul, va presupune o investitie de 30 milioane de euro.

Un centru de afaceri de opt milioane de euro va lua locul unor foste spatii de productie ale societatii Napochim si un altul s-ar putea ridica in parcul de inalta tehnologie Tetarom I, cu o investitie de 15 milioane de euro. Mai multe investitii in domeniul turismului vor avea loc in 2007.

Exista proiecte pentru doua hoteluri de patru stele si unul de cinci stele, dar si investitii de cateva milioane de euro in extinderi sau modernizari ale unor structuri de cazare deja functionale, precum hotelurile City Plaza, Napoca, Rimini.