Un conducator auto dezinformat sau insuficient informat reprezinta un adevarat pericol, atat pentru sine, cat si pentru ceilalti participanti la traficul rutier. Ultimele statistici legate de accidentele rutiere releva consecinte grave - prea multe persoane decedate sau grav ranite.

Potrivit inspectorilor Politiei Rutiere Cluj, viteza excesiva si conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice reprezinta principalele cauze ale producerii de accidente rutiere.

La nivelul judetului Cluj, "drumul negru”, adica zona cu risc ridicat de producere a accidentelor este DN 13 (E 60) care face legatura intre Sighisoara, Targu Mures si Cluj Napoca, loc in care se produc cele mai violente accidente rutiere.

Potrivit unei statistici realizate de catre politisti, zilele de sambata si duminca (intre orele 13-18) reprezinta perioada cea mai favorabila producerii de accidente. O data cu intrarea in vigoare a noului cod rutier, in raport cu alte orase, soferii clujeni au fost insa mai atenti.

Cu toate acestea, politistii de la sectia rutiera a IPJ Cluj au avut mult de furca cu cei care „au uitat sa-si puna centura de siguranta, sa semnalizeze sau au fost surprinsi vorbind la telefonul mobil”. „Noul cod rutier nu iarta. Ai gresit, trebuie sa platesti.

Exista insa si un mare beneficiu si anume faptul ca soferii pot sa se autoevalueze, stiind ca au un anumit numar de puncte si daca mai gresesc o data sau de doua ori li se poate ridica carnetul”, a declarat Marius Stuparu, comisar in cadrul serviciului de politie rutiera Cluj.

La nivelul orasului Cluj, in aproximativ o saptamana de la inceperea aplicarii noilor reglementari s-au ridicat circa 20 de permise auto si s-au aplicat peste 100 de sanctiuni.

Politia la atac!

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 49/2006 emisa de catre Guvernul Romaniei, circulatia pe drumurile publice trebuie sa se alinieze incepand cu anul viitor la standardele europene. Astfel, se va impune siguranta rutiera maxima, iar soferii care sfideaza legea vor fi aspru trasi la raspundere. Avand in vedere toate acestea, IPJ Cluj a lansat programul „Viata ta conteaza, informeaza-te!”.

Programul proaspat lansat, isi propune sa creeze un curent de informare rapida si corecta, pentru prevenirea si reducerea semnificativa a accidentelor rutiere.

Astfel, incepand de saptamana trecuta, aproximativ 200 de voluntari, insotiti de politistii Seviciului Rutier, Politiei de Proximitate si Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, impart brosuri si pliante in principalele intersectii din orasele judetului, precum si pe drumurile judetene si comunale.

Paralel cu actiunile directe, vor fi difuzate spoturi cu tematica rutiera si vor fi realizate emisiuni pe aceasi tema. In cadrul acestui program, conducatorii auto vor primi aproximativ 20.000 de brosuri cu modificarile noului cod rutier, iar pietonii vor primi aproximativ 10.000 de pliante care vor cuprinde principalele reglementari legislative ce ii privesc in mod direct.

De la inceputul anului si pana acum, pe raza judetului Cluj s-au produs aproximativ 200 de accidente grave, soldate cu aproximativ 100 de morti si circa 200 de raniti. Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul accidentelor a scazut cu aproximativ o treime.

Daca la inceputul lunii martie eram printre primele judete in ceea ce priveste numarul accidentelor rutiere, din fericire, acum am ajuns printre judetele in care s-au inregistrat scaderi ale numarului de accidente rutiere si a ranitilor.

De la inceputul anului si pana acum, ofiterii de la politia rutiera din cadrul IPJ Cluj au aplicat peste 83 de mii de sanctiuni contraventionale, dintre care aproximativ 30 de mii au fost pentru nerespectarea regimului legal al vitezei de deplasare. De asemenea, in urma nerespectarii prevederilor legale, aproape trei mii de clujeni au ramas fara permis de conducere.

Potrivit SMURD, echipajele de reanimare au intervenit de aproximativ 2000 de ori, (in medie aproximativ sapte interventii intr-o zi), dintre care circa 300 de cazuri erau traumatisme si politraumatiste cauzete de accidentele rutiere.