In 22 decembrie, la Turda va avea loc dezvelirea monumentului revolutionarilor. Insa, momentul va fi unul destul de delicat.

Pentru ca revolutionarii turdeni inca sunt impartiti in doua grupari, care-si revendica fiecare conducerea, iar pe de alta parte, gruparea Zahan-Salagean, care va dezveli prima monumentul, se afla in situatia de a nu detine nici un certificat de revolutionar dupa noua lege si de a fi in cercetari penale, pentru falsificarea unor semnaturi pe baza carora sustin ca au schimbat conducerea asociatiei.

Doua invitatii au aparut in Turda, cu privire la dezvelirea monumentului revolutionarilor. Una, semnata de „presedinte Marian Popescu”, ii chema pe doritori sa asiste la dezvelirea monumentului, care va avea loc in 22 decembrie, de la ora 11.

Cealalta, purtand insemnele Consiliului Local si ale Primariei Turda, semnata de „presedinte Vasile Salagean”, preciza ca manifestarea va avea loc de la ora 10.

Contactat telefonic, primarul Tudor Stefanie a confirmat ca manifestarea oficiala este cea de la ora 10. In aceste conditii, ce reprezentau celelalte invitatii? „Noi am vorbit cu primarul Tudor Stefanie si ne-a spus ca ne acorda tot sprijinul pentru organizarea acestei manifestari.

Noi am obtinut fondurile pentru acest monument, noi am umblat la Bucuresti, noi ne-am ocupat de tot, inclusiv de tiparirea unei carti despre revolutia de la Turda.

Sunt surprins ca acum spune ca sustine gruparea lui Zahan si Salagean, in conditiile in care ei sunt cercetati penal pentru falsificarea unor semnaturi ale unor membri ai asociatiei, nu detin niciunul certificate de revolutionar, in conditiile in care noi vom fi 52 de persoane cu certificate eliberate dupa noua lege, si nu au avut curajul sa-si solicite adeverinta de la CNSAS, cum ca n-au fost

colaboratori ai fostei Securitati, asa cum planeaza unele suspiciuni la adresa lor, in timp ce eu am obtinut un astfel de certificat in care se precizeaza ca nu am fost colaborator al fostelor structuri de politie politica.

Relatiile dintre membrii asociatiei noastre si unii lideri politici din Turda s-au racit tocmai dupa ce noi am solicitat ca toti sa prezinte adeverinte de la CNSAS cum ca nu au facut politie politica sau nu au fost colaboratori ai fostelor structuri ale Securitatii. Ori, in acest moment, in Turda doar eu si consilierul Virgil Blasiu am prezentat astfel de documente.

Probabil ca acesta este si motivul pentru care, dintr-o data, s-a schimbat optica”, spune Marian Popescu.

De partea cealalta, cu cateva zile inainte de tiparirea invitatiilor care anuntau evenimentul de la ora 10, se pare ca nu se stia mare lucru despre dezvelirea monumentului. „A fost Zamfir Pop, de la Ziarul 21, si ne-a intrebat ce se intampla. Noi i-am spus ca va avea loc dezvelirea monumentului eroilor, la care el a spus ca domnul Zahan nu stie nimic de asta. Erau mai multi martori acolo.

Acum, ei vin sa dezveleasca rodul muncii noastre. Nu e normal. Noi am avut o intalnire cu primarul, in sala mare a Primariei, in care ne-a promis ca ne va da tot sprijinul pentru organizare si ca luni (n.r. 18 decembrie), ne vom intalni pentru a-i prezenta in detaliu actiunile intreprinse de noi. Eram 14 oameni acolo”, sustine Marian Popescu.

I-am comunicat ca e un moment solemn si nu are rost sa-l patam, ca putem fi prezente ambele grupari. Mai sunt 4 zile pana la dezvelirea monumentului si l-am ruga pe domnul primar sa nu cada in plasa unor oameni rau intentionati.

Chiar i-am sugerat ca avand in vedere litigiile dintre noi, situatia nefiind clarificata, cel mai bine ar fi sa organizeze Primaria acest eveniment, in acest an”, a mai precizat Marian Popescu.

Gruparea Salagean-Zahan, cercetata penal

Gruparea condusa de Vasile Salagean este cercetata penal pentru falsificarea unor inscrisuri, respectiv a unor semnaturi ale unor membrii ai asociatiei, pe baza carora ei au operat la Judecatoria Turda schimbarea conducerii. Surse judiciare au spus ca s-ar fi confirmat falsificarea semnaturilor si ca cei responsabili risca intocmirea unui dosar penal in acest sens.

Pe de alta parte, scandalul e pe cale sa se amplifice, avand in vedere ca schimbarea conducerii s-a produs cu largul concurs al unui judecator turdean (n.r. Doica), presupus amic cu avocatul Nicolae Giurgiu, care reprezinta interesele gruparii Salagean-Zahan.

Acesta a gresit si a inscris o alta conducere a asociatiei, desi in documentele prezentate de Vasile Salagean se facea referire la „realegerea” conducerii asociatiei, nicidecum la schimbarea ei! Pe baza acestei „greseli”, Vasile Salagean a devenit presedintele asociatiei.