Proiectul unui spital regional la Targu-Mures naste scandal intre Consiliul Local si sefii sanatatii muresene. Seful Autoritatii de Sanatate Publica Mures, Silviu Morariu, acuza Consiliul Local Targu-Mures de jocuri politice si interese economice. Si asta pentru ca ieri, in CL Targu-Mures s-a votat un proiect de alocare "in principiu"a unui spatiu destinat construirii spitalului regional.

"Pe baza unui vot de principiu, nimeni nu poate angaja cheltuieli de zeci de milioane de euro. Trebuie sa ne asumam anumite responsabilitati. Acest consiliu astazi nu si le-a asumat, acest consiliu este un consiliu anti-Targu-Mures.

Sunt marsavii care au fost puse in balanta astazi si jocurile politice, jocurile economice, am sa fac si dovada acestor jocuri economice: e problema anumitor retrocedari, e problema alocarii altor spatii" a declarat Morariu.

In timpul discutiilor aprinse din sedinta de CL, Morariu a adus mai multe argumente in sprijinul construirii acestui spital. Acesta a vorbit despre gradul de uzura al spitalelor din municipiu, aflate in 22 locatii, dand ca exemplu starea foarte proasta a clinicilor de oncologie, pneumoftiziologie sau clinica buco-maxilo-faciala.

"Construirea in alta parte a acestui spital regional face ca pacientii de la Targu-Mures, 77.000 externati pana la 1 decembrie, sa se reduca foarte mult. Mai mult, acest spital clinic regional de urgenta va fi dotat "la cheie", pentru 20-25 de ani de acum incolo" a subliniat Morariu.

Consilierii locali au cerut insa ca inainte de alocarea unui teren sa se realizeze un studiu de prefezabilitate pentru a vedea oportunitatea acestui proiect. "Speram ca Targu-Muresul sa fie capitala unei regiuni, iar initiativa este binevenita.

Ce se intampla cu acele spitale care au interese nationale? Ce se intampla cu acea aparatura care nu e montata, folosita? Ce se intampla cu aceste structuri, nu am vazut o strategie in acest sens. Nu putem lasa o cladire asa uriasa in aer, cea a Spitalului Judetean" a atras atentia consilierul UDMR Benedek Istvan.

Reprezentantul PD Doru Opriscan a sustinut ca Targu-Mures nu va fi singurul oras in aceasta situatie. "Nu cred ca vom fi singurii din cele opt orase care vor avea asemenea pretentii, nu vor merge administratiile cu ochii inchisi pe mainile Guvernului" a declarat acesta, adaugand ca raspuns la cele spuse de colegul de la UDMR.

Consilierul ministrului Sanatatii, Victor Mora a atras atentia consilierilor asupra faptului ca nu se poate realiza un studiu de prefezabilitate pe un teren cu acord de principiu. "Problema este alta.

Daca se justifica alocarea de bani publici pentru un studiu de prefezabilitate si fezabilitate pe un teren care are un aviz de principiu, si nu avem certitudinea ca este o destinatie clara catre spital. Poate sunt si alte studii care se realizeaza pentru acest teren" a afirmat Mora.