Doua universitati clujene au depasit Universitatea Babes-Bolyai (UBB) in competitia pentru fonduri destinate cercetarii. Un angajat al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) sau al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a atras in acest an mai multe fonduri pentru cercetare decat cei ai UBB.

Situatia a fost calculata de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin impartirea sumelor primite de universitati la numarul de profesori universitari. In total, totusi, fondurile atrase de UBB sunt mai mari, pentru ca numarul de profesori universitari este mult mai mare decat cel al celorlalte universitati din oras. La nivel national, tot profesorii din Cluj sunt cei mai productivi.

In clasamentul pe tara, USAMV si UTCN ocupa primele doua locuri. Anul acesta, Universitatea Tehnica a primit 10,4 milioane de lei noi pentru cercetare. Suma este cu 33 la suta mai mare decat cea din anul trecut, spune directorul cu cercetarea din UTCN, profesorul Ovidiu Tataru. 0,9 milioane de lei provin din fonduri provin din contracte externe.

2,4 milioane sunt concretizarea unor contracte cu firme romanesti iar peste 7,1 milioane de lei noi sunt fonduri oferite de autoritatile guvernamentale din Romania.