Liderul sindicatului din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), conferentiarul universitar Mihai Radan, a acuzat, ieri, in termeni duri practicile de care uzeaza conducerea institutiei.

Rectorul Ioan Mihai este facut responsabil pentru faptul ca nici acum cadrele didactice nu au semnat contractele colective de munca, pentru faptul ca nu exista fise ale postului sau nu se acorda sporuri salariale conform legii.

Tentativa sindicatului din UVT de a urgenta semnarea contractului colectiv de munca a fost sortita esecului pe motiv ca opt dintre membrii sai au dat in judecata, in nume propriu, conducerea institutiei de invatamant superior.

Motivul a fost acela ca UVT nu le-a platit drepturile salariale suplimentare pe ultimii trei ani, pentru orele pe care acestia le-au predat, iar acum este nevoita sa scoata din visterie suma de doua miliarde lei vechi.

"In momentul in care am ajuns aproape de semnarea contractului, rectorul ne-a conditionat acest lucru de renuntarea la proces. Nu am impartasit ideea si suntem hotarati sa mergem pana la instantele europene in cazul in care sentinta emisa in luna octombrie a acestui an nu va fi respectata", a amenintat conferentiarul Radan.

Sindicalistii sustin ca au sesizat si Directia de Munca Timis cu privire la aceasta incalcare a legii, dar pana acum nu au primit nici un rezultat concret la cererea lor.

"Astea-s scorneli"

Principalul acuzat, rectorul Ioan Mihai, a declarat, insa, ca acuzele sindicalistilor sunt "simple scorneli". "Ei au dreptul sa spuna orice. Le-am aratat ca se poate discuta cu mine, iar acum imi intorc spatele si cheama presa sa ma acuze in fata ei", a spus acesta.

Ioan Mihai a adaugat ca, in ceea ce priveste semnarea contractului colectiv de munca, dreptatea este de partea sa. "Nu i-am santajat, ci le-am spus ca negocierile se suspenda pana se va finaliza procesul in care au tarat institutia. Noi am facut recurs si asteptam acum decizia instantelor", a adaugat rectorul.

El a mai afirmat ca este dispus la dialog, ca a aratat si in trecut aceasta disponibilitate si ca ii asteapta pe sindicalisti sa stea mai intai de vorba cu el si abia apoi cu ziaristii.

Femeile de serviciu, amenintate cu datul afara

Imediat dupa ce sindicatul din cadrul UVT si-a intrat in drepturi si a primit un sediu in cadrul institutiei (pana acum un an, sedintele se tineau in parcul din curtea interioara) au inceput sa curga cererile din partea angajatilor.

Femeile de serviciu au cerut sa li se acorde sporul pentru conditiile penibile de lucru (asa-numitul "spor de rusine"), dar conducerea UVT le-a pus in vedere ca pot ramane pe drumuri daca vor continua sa ceara cei 10 la suta legali. Ca urmare, angajatele au renuntat la cererea lor, de teama sa fie date afara.

Acelasi lucru li s-a pus in vedere si angajatilor care asigura paza institutiei. La aceste acuze sindicale, rectorul Ioan Mihai a explicat ca sporul de penibilitate se acorda doar femeilor care lucreaza la WC-urile publice.

"Ele intra doua minute pe zi in toaletele din universitate si pentru asta sa le dau 10 la suta la salariu?", s-a intrebat rectorul, care a adaugat, insa, ca nu le-a amenintat pe angajate ca le va desface contractele de munca.

Mihai Radan, liderul sindical, a mai spus ca rectorul Mihai si conducerea institutiei de invatamant superior reactioneaza doar dupa ce sindicalistii se plang presei, insa contributia nu este altceva decat o "picatura intr-un ocean".

In cadrul UVT mai exista un grup de cadre didactice, constituite in Grupul pentru Reforma Universitara (GRU), care incearca, la randul sau, sa schimbe metodele de lucru ale conducerii universitatii. Pana acum, insa, fara succes. Conferentiarul universitar dr.

Vasile Docea, unul dintre liderii GRU, a spus ca, deocamdata, in UVT nu se respecta legea, nici Carta universitara, ci "domnia bunului plac".