Proiectul de lege pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European (PE) a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional, fiind votat proiectul Guvernului, in detrimentul celui al deputatului PSD de Cluj, Vasile Puscas.

Pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in PE va fi constituita o singura circumscriptie electorala, pragul electoral va fi de 5 %, listele de candidati depuse de partidele politice si organizatiile si aliantele politice trebuie sustinute de 200.000 de alegatori, iar candidatul independent va putea participa individual la alegeri daca este sustinut de cel putin 100.000 de alegatori.

Legea alegerilor pentru Parlamentul European, care prevede ca europarlamentarii vor fi alesi pe baza de scrutin de lista inchisa si candidaturi independente, iar mandatul lor va fi de 5 ani. Romania va avea 35 de locuri in Parlamentul European in perioada cuprinsa intre data aderarii efective la UE si data la care se vor desfasura noi alegeri pentru Parlamentul European, in 2009.

PSD Cluj il vrea pe Puscas

Fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana va fi, cel mai probabil, candidatul pe care PSD Cluj in va propune pe lista nationala care va fi alcatuita la sfarsitul acestei ierni, sustin surse din cadrul organizatiei.

Mai mult, liderul PSD Cluj, Ioan Rus, ne-a declarat ca meritele pe care le-a avut ca negociator il califica pe Vasile Puscas pentru unul dintre primele locuri de pe lista PSD, daca nu chiar pentru primul loc. Puscas ne-a declarat, ieri, ca deocamdata, nu s-a gandit la acest proiect.

Nicoara ii va propune lui Marga s` candideze

Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, a declarat, ieri, ca,cu siguranta, organizatia va avea propuneri pentru lista de candidati pentru Parlamentul European. Eu, personal, l-as vedea pe domnul profesor Andrei Marga potrivit pentru un post de parlamentar european. Ma voi consulta, in perioada urmatoare, cu domnul profesor, ne-a declarat Nicoara.

Andrei Marga nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei, insa surse din conducerea PNL ne-au declarat ca o astfel de propunere s-ar putea sa nu intampine opozitie. O alta posibila candidatura propusa de PNL Cluj poate fi a profesorului Nicoale Paun, fostul decan al Facultatii de Studii Europene.

Daniel Buda pariaza pe Stamatian ori Apostu

Liderul PD Cluj, deputatul Daniel Buda, ne-a declarat, la randul sau, ca si din partea filialei judetene a democratilor vor exista propuneri de candidati pentru PE. Cu siguranta vom avea propuneri. Ma gandesc acum ca acestea pot fi Florin Stamatian si Sorin Apostu. Stamatian a declarat, pentru ZIUA de Cluj, ca se va gandi bine daca va accepta o eventuala propunere.

Voi vedea care este linia partidului, insa deocamdata nu mi-am propus sa ma rup de invatamant si de lumea medicala, a precizat Stamatian.

UDMR face selectie

Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, ne-a declarat ca la nivelul Uniunii s-a luat decizia ca viitorii candidati sa aiba diploma universitara, sa cunoasca doua limbi de circulatie internaaional` si sa aiba propriul program.

Lista UDMR va cuprinde 44 de candidati, iar ordinea pe lista o va stabili Consiliul reprezentantilor Unionali, pe baza propunerilor Comisiei interne pentru alegeri, a afirmat Laszlo Attila. De la UDMR Cluj va putea candida oricine va indeplini conditiile de selectie, a conchis liderul maghiarilor clujeni.