Ca niciodata, spiritul vesel al sarbatorilor de iarna a cuprins Sibiul, pe acordurile muzicii lui Strauss. Vremea mohorita de miercuri nu a oprit citeva sute de sibieni sa umple Sala Thalia, la cele doua reprezentatii ale spectacolului „Craciun vienez", adus de ansamblul "Johann Strauss" din capitala Austriei si de angelica soprana Judith Halasz.

Printre ei s-au aflat primarul Klaus Johannis, Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, si reprezentantii Prefecturii. Concertul a fost organizat de Monitorul de Sibiu, in colaborare cu BCR, Radiocom, Ambient si Scandia, sub inaltul patronaj al Primariei Municipiului Sibiu.

Ocazie unica

Aflati pentru a doua oara in Romania, membrii "Johann Strauss Ensemble" au incheiat la Sibiu un ciclu de concerte ce i-a purtat de la izvoare si pina la gurile de varsare ale Dunarii. Implinesc, astfel, o calatorie reala pe valurile "Dunarii Albastre".

Sub bagheta dirijorului Rusell McGregor, "Johann Strauss Ensemble" si soprana Judith Halasz au prezentat un repertoriu format din creatiile familiei de muzicieni Strauss si creatii de Philipp Fahrbach si Emmerich Zillner. Iubitorii muzicii clasice au umplut de doua ori marea sala a Filarmonicii, ca sa se bucure de cadoul pe care ziarul lor preferat l-a adus in Sibiu.

Oaspete european

Printre cei care s-au ridicat in picioare sa aplaude si sa solicite nu mai putin de patru bisuri, la finalul ultimului spectacol, s-a aflat un inalt oficial din partea Comisiei Europene. Donato Chiarini, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a ramas uimit de concertul ansamblului vienez.

"Am venit astazi sa-i cunosc pe primar si pe prefect si aceasta este prima mea vizita de la sosirea in Romania, acum cinci saptamini. Acesta a fost scopul. Iar acum mi s-a oferit acest cadou minunat, sa asist la concertul de Craciun in aceasta sala minunata. A fost uimitor!", a spus Chiarini, dupa ultimul acord.

Incintati de atmosfera

„Exceptional" a fost cuvintul de ordine al serii. De la simpli spectatori, pina la oficialitati, optimismul a prins aripi. „Un concert exceptional! Mi-a facut placere sa vin la acest concert. Piesele care au fost prezentate au creat o atmosfera deosebit de frumoasa in sala... un concert reusit pentru aceasta perioada", a apreciat primarul Klaus Johannis, adaugind ca ansamblul „Johann Strauss" ar putea concerta la Sibiu si in timpul programului „Capitala Culturala Europeana".

"Daca isi vor exprima dorinta, noi le vom face loc in programul nostru", a mai spus Johannis. Si Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, s-a aratat incintat de darul Monitorului. „A fost foarte frumos, piese cunoscute in cea mai mare parte, scurte, usoare si placute", a apreciat Bottesch.

La fel de entuziasmat, subprefectul Marin Craciun a exclamat: „Extraordinar! Un concert pe care sibienii il meritau din plin, pentru ceea ce inseamna viitorul apropiat: Sibiu - Capitala Culturala Europeana. A fost un concert deosebit si cred ca asemenea manifestari ar trebui sa fie mai dese in Sibiu si nu numai".

O voce de exceptie

Invitata speciala a fost o voce cunoscuta pe scena mondiala de opera. Judith Halasz a absolvit Conservatorul din Viena, dupa care a participat la master-classes tinute de Hilde Zadek, Walter Berry sau Patricia Wise. In perioada 2001-2003, ea a devenit membra a Operei de Stat din Viena.

In aceasta perioada, Judith Halasz a interpretat roluri in „Parsifal", „Cosi fan tutte", „La Sonnambula", „I Pagliacci", „Rigoletto" sau „Figaro". Pina in prezent, soprana maghiara are editate sapte discuri, cu lucrari de Haydn, Franz Lehar, Puccini sau Mozart.