Oamenii de afaceri clujeni se pregatesc pentru un 2007 aglomerat si profitabil. Pana atunci, urmeaza cateva zile de relaxare, cu familia si cu prietenii la Cluj, la schi in Austria, la intalniri in Poiana Brasov sau escapade in Sicilia.

Stefan Vuza, presedintele grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), ramane in tara si se pregateste sa marcheze intrarea in Europa. Anul acesta petrecem in Neamt, la familia mea. Am retinut o vila de protocol, cu toate facilitatile si cu dotari de cinci stele.

Vreau sa traiesc in tara momentul integrarii, unul important pentru noi. Noi avem, in aceasta perioada, festivitati de ridicare a steagului Uniunii Europene la toate fabricile noastre, a spus Vuza. Craciunul mi-l petrec cu familia, iar de Revelion voi sarbatori impreuna cu 12 perechi de prieteni.

Pe 27 decembrie este si Sfantul Stefan, intotdeauna am musafiri. Zilele acestea le petrecem in mod traditional, cantam la chitara, avem si semineu, spune presedintele SCR. 2007 inseamna un moment de cotitura pentru Somes Dej, care urmeaza un program de reorganizare. Avem un moment decisiv la inceputul anului.

Daca reusim, ceea ce sper ca se va intampla, fabrica nu va avea probleme tot anul. Daca nu, va trebui sa gasim alte solutii pentru Somesul. De asemenea, 2007 este un an de achizitii pentru grupul condus de Vuza. Vizate sunt mai multe societati, printre care Rulmentul Brasov sau Electroputere Craiova.

Gansca va colinda la Fantanele

Gicu Gansca, actionar la trei dintre cele mai puternice companii de constructii din Transilvania, Grup 4 Instalatii, ACI Cluj si TIM, isi petrece sarbatorile in comuna Manastireni. Craciunul mi-l petrec cu familia, iar de Revelion vom fi tot in zona Fantanele, cu un grup de prieteni.

Acolo petrecem in stil traditional: mergem la colindat si vizitam rudele mai in varsta. Gansca spune ca urmeaza achizitii in 2007 si cel putin un milion de euro investiti in Grup 4.

Ilea, pe partia de schi

Mircea Ilea, director regional de operatiuni UPC-Astral, pleaca inainte de Craciun la schi in Austria, impreuna cu membrii familiei. Facem o exceptie anul acesta. De obicei, nu plecam de Craciun, dar acum nu am reusit sa ne facem rezervari decat in aceasta formula.

Ne vom petrece acolo sarbatorile, practicam cu totii sporturile de iarna, schi sau snow-board, pentru cei mai tineri, spune Ilea. 2006 a fost unul dintre cei mai grei ani in aceasta industrie, a presupus schimbari de servicii la un numar mare de clienti si operatiuni de fuziune UPC-Astral.

Anul viitor va fi mai bun, fiindca lucrurile au inceput sa se aseze. Cat despre investitiile imobiliare personale, urmeaza proiecte si anul viitor, sper ca mai multe decat in 2006, spune Ilea.

Un nou membru in familia Pal

Peter Pal, vicepresedinte al grupului Energobit, se pregateste de sarbatori cu un membru in plus in familie. Cu siguranta voi sta acasa. Vom petrece in familie, cu fiul meu de trei saptamani, si vom avea cele mai frumoase sarbatori din ultimii ani, spune Pal.

Pentru afaceri urmeaza un an cu noutati: finalizarea sediului din parcul industrial Tetarom si produse noi pentru companie. Energobit are un portofoliu de comenzi de 30 de milioane de euro pentru anul viitor.

Sorin Dan inchide parantezele

Sorin Dan isi petrece sarbatorile cu familia si cu prietenii la Cluj, iar dupa Anul Nou merge, in aceeasi formatie, la schi, in Austria. De Craciun petrecem in stil traditional - facem bradul, impartim cadouri. Masa va fi cu tuica si cu vin de la tara. Nimic sofisticat, spune Dan.

Proprietarul Transilvania Development intentioneaza ca, in 2007, sa se ocupe mai putin de afaceri si mai mult de proiecte culturale. Vreau sa imi limitez afacerile. Activitatea de business va insemna concentrarea pe bursa, unde lucrurile sunt clare, dar si profiturile mari.

Incerc sa imi fac timp pentru proiectele culturale, cum ar fi galeria de arta pe care tocmai am renovat-o. E obositor sa faci afaceri in Romania, a observat Sorin Dan. Anul acesta a fost unul de tranzitie: am inchis pozitii, am clarificat afaceri incepute inainte, am inchis niste «paranteze».

Rotta pleaca in Sicilia

Craciunul il voi petrece acasa, cu familia. Vin aproape toti, ceea ce inseamna cam un autocar. De Anul Nou plec in Sicilia, sa vad ce mai face Vezuviul. Este prima data cand mergem acolo. Ne intalnim cu prietenii, ne facem vizite si gustam din vinul fiecaruia, spune Razvan Rotta, director general Compexit.

Dupa perioada de relaxare urmeaza un an cu proiecte, printre care se numara si o investitie Compexit de un milion de euro pentru un show-room si service in municipiul Bistrita.