Concernul austriac Petrochemical Holdings a cumparat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) creantele catre bugetul de stat ale rafinariei RAFO Onesti. Acesta este ultimul pas spre realizarea preluarii definitive a rafinariei de catre holdingul austriac.

Tranzactia a costat 23,8 milioane de lei noi. Austriecii sustin ca in ultima perioada, RAFO si-a achitat cu regularitate obligatiile curente fata de bugetul de stat, fata de bugetele locale si fata de furnizori.

Preluarea creantelor marcheaza disparitia opozitiei fata de preluarea oficiala a pachetului majoritar de actiuni de la RAFO de catre compania Calder A, una dintre firmele din Petrochemical Holdings. Fostul presedinte al AVAS, Razvan Orasanu, se opusese operatiunii pentru ca nu a primit informatiile cerute in legatura cu actionarii Petrochemical.

RAFO a fost privatizata in anul 2001. 59,9 la suta din actiuni au fost cumparate de un consortiu format din Imperial Oil si din Canyon Servicos.

Statul roman a redevenit actionar majoritar, cu 94,5 la suta din titluri, dupa ce datoriile RAFO au fost trnasformate in actiuni. Consortiul format din Imperial Oil si din Canyon Servicos a cumparat si aceste actiuni.

In anul 2003, Balkan Petroleum a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la consortiu iar in iulie 2005 l-a vandut companiei Calder A. Dupa ce fosta conducere a AVAS a refuzat sa autorizeze tranzactia, in favoarea Calder A a intervenit unul dintre vicepremierii Austriei.

In disperare de cauza, Calder A a cumparat ti Balkan Petroleum. La sfarsitul lunii trecute, actionarii RAFO au aprobat o noua conversie a datoriilor de 1,9 miliarde de lei in actiuni. In urma acestei operatiuni, Petrochemical, prin Calder A, va avea circa 55,7 la suta din actiuni iar statul roman va primi 41 la suta.

Restul actiunilor vor fi detinute de alte companii.