Actiuni concrete, insa fara finalitate

Municipalitatea clujeana a demarat in acest an un amplu proces de stopare a constructiilor ilegale din Cluj-Napoca si a amendat doi constructori cu suma-record de 1 miliard de lei. Insa, pina in acest moment, cei doi afaceristi nu au platit un sfant din amenda data de autoritati.

Pe strada Negoiu la nr. 16 si pe Bulevardul Muncii nr. 219 inca troneaza bine-mersi constructiile ridicate fara autorizatii. Desi Primaria clujeana le-a cerut tuturor retelistilor sa se mobilizeze si sa opreasca racordul la utilitati in cazul in care blocurile nu aveau contracte in legalitate, ambele constructii amendate cu 1 miliard trec in noul an fara probleme.

Constructori pe faza

Constructorul primului bloc amendat de autoritati in luna septembrie care ar fi trebuit sa plateasca municipalitatii 1 miliard a contestat amenda in instanta, neplatind inca nici un ban. Blocul aflat pe strada Negoiu nr. 16 nu a fost deconectat nici de la utilitati, constructorul obtinind pasuirea retelistilor pe termen nelimitat.

Nici constructorul celui de-al doilea bloc, situat pe Bulevardul Muncii nr. 219, amendat tot cu 1 miliard de lei la sfirsitul lunii noiembrie nu a platit amenda data de inspectorii Politiei Comunitare. Motivul? Acesta sustine ca nu a primit procesul-verbal in urma caruia era instiintat de plata sumei.

"Desi a fost trimis cu aviz de primire, a fost returnat fara semnatura la Primarie“, afirma surse din cadrul Politiei Comunitare.

Ce se intimpla mai departe?

Locatarii de pe strada Negoiu nr. 16 pot ramine linistiti, deoarece, gratie constructorului abil, nu vor fi debransati de la apa, curent sau gaz. Mai mult, pina nu se solutioneaza procesul demarat de Primarie impotriva constructorului, acesta nu este obligat sa plateasca in nici un fel pentru ilegalitatea in care se afla.

Situatia pare sa se schimbe, insa, pentru constructorul de pe Bulevardul Muncii. Inspectorii de specialitate din cadrul Politiei Comunitare vor duce personal si vor fotografia procesul verbal la adresa constructorului, facind astfel dovada instiintarii constructorului, acesta fiind nevoit, in cele din urma, sa plateasca amenda.

21 de constructii ilegale verificate

Directia Politiei Comunitare din cadrul Primariei Cluj-Napoca a trimis in toamna acestui an o adresa tuturor furnizorilor de utilitati din oras cu 21 de cladiri construite ilegal prin care li se solicita acestora debransarea ilegalistilor de la utilitati.

Cu toate ca adresele au fost trimise in regim de urgenta, nu toate institutiile au raspuns cererii municipalitatii, iar cele care au dat un raspuns nu au luat nici o masura impotriva constructorilor. E-ON Gaz inca nu a trimis nici un raspuns municipalitatii. Compania de Apa Somes a descoperit 15 blocuri fara autorizatii de constructie, iar SC Electrica i-a pasuit pe locatarii de pe Negoiu nr. 16.