Dezvoltarea industrial-economica a municipiului Campia Turzii va demara odata cu lansarea parcului industrial, despre care autoritatile locale vorbesc de mai bine de doi ani de zile. In 2007, planurile in acest sens sunt cristalizate, dupa cum spune primarul Ioan Vasinca.

"In primele luni ale anului viitor se vor construi si vor fi date in folosinta primele birouri pentru servicii, in cadrul parcului industrial, infrastructura si primele hale industriale”, sustine edilul din Campia Turzii. Investitorii care au apelat la firma Reif (care se ocupa de administrarea parcului) sunt nerabdatori sa inceapa lucrarile.

Marea majoritate sunt straini, firmele romanesti nefiind foarte interesate sa investeasca intr-un astfel de obiectiv. Printre cei 6 agenti economici care au „tratat” pentru spatii pe cele 44 ha ale parcului, se numara: constructori de masini, subansamble electrice si impachetare produse cosmetice si chimice. Acestia ar ocupa cam un sfert din suprafata alocata.

Domeniile de activitate sunt la alegerea investitorilor, care pot proveni din industria produselor alimentare, chimicale si chiar servicii catre populatie. „Se poate amenaja o zona pentru servicii oferite populatiei.

De exemplu ar fi binevenita o societate care poate sa faca prestari servicii in domeniul salubritatii si a mediului”, a mai precizat primarul Ioan Vasinca, aratand ca in anul urmator se va colabora cu firme „puternice” de salubritate, care vor lucra si cu Turda si cu Comunitatea Urbana „Aries”.

Facilitati pentru investitori

Pentru a ajuta firmele care doresc sa investeasca in municipiul Campia Turzii, autoritatile vor facilita accesul acestora la utilitati. De fapt, firma Reif a fost de acord sa predea cu titlu gratuit Primariei infrastructura, respectiv energia electrica, apa si canalul. In general, investitorii cauta terenuri la privati, pentru ca patrimoniul local nu mai are ce sa le ofere.

Dar si in acest caz autoritatile se vor angaja sa creeze conditiile de a se racorda la utilitati. Exemplu este firma Henkel, o marca cunoscuta pe piata cosmeticelor, care a cumparat un teren in zona „Lut”. Se pare ca firma va incepe lucrarile in 2007. Pentru inceput, va investi 80 miliarde de lei vechi pentru a realiza halele de impachetare a chimicalelor si cosmeticelor.

Numai pentru autorizatia de constructie, firma a achitat deja 800 de milioane de lei vechi.

Investitori se cauta si pentru Parcul Mare

Cu toate ca este un obiectiv mai mult destinat petrecerii timpului liber, Parcul Mare va fi unul dintre punctele in care sunt asteptate fonduri pentru modernizare. Fie ca vin de la bugetul local, din proiecte finantate sau din banii unor investitori privati, fondurile vor ajuta la imbunatatirea aspectului si realizarea planului de modernizare a parcului.

Este posibila realizarea de baze sportive, locuri de joaca sau chiar puncte de alimentatie publica, pentru ca locuitorii municipiului sa poata petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut si mai divers.

10 ianuarie, start la Parcul Industrial

Mult discutatul parc industrial din Campia Turzii va prinde contur la inceputul lui 2007. In 10 ianuarie, echipa firmei germane Reif isi va stabili cartierul general la Campia Turzii pentru inceperea lucrarilor.

Proiectul Parcului Industrial administrat de firma germana Reif Construct si-a consumat in aceasta saptamana o noua etapa. Consiliul Local a aprobat planul urbanistic de detaliu, parcul urmand a fi amplasat in zona combinatului metalurgic Mechel. Amplasamentul studiat este in prezent teren agricol lipsit de constructii si are o suprafata totala de 43,95 ha.

Terenul este proprietate privata a Reif Construct si este situat in intravilanul municipiului Campia Turzii. Se doreste parcelarea si gasirea variantelor de amplasare pentru grupul de hale ce urmeaza a fi construite, asigurarea racordarii acestora la retelele edilitare existente si asigurarea cailor de acces si circulatie.

In ceea ce priveste drumul de acces spre parcul industrial, se pare ca problememle au fost rezolvate. Firma germana a ajuns la o intelegere cu societatea care administreaza serele pentru un teren de 6000 mp, unde va fi amenajata calea de acces.

Au fost gandite parcele administrative pentru birouri in intreaga incinta sau pentru inchiriere, spatii pentru construirea halelor, teren pentru amplasarea instalatiilor cladirilor sau altor anexe necesare pentru racordarea intregii incinte la retelele edilitare publice sau private, zone pentru spatii verzi si parcare.

In interiorul parcului vor fi amenajate tronsoane de drum carosabil, trotuare pietonale si raze de racordare adaptate circulatiei de autotrenuri pentru containere.

Parcul Industrial Reif va absoarbe un numar mare de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, mai ales in ideea in care restructurarile la Mechel vor continua.