Investitia in acest obiectiv a fost facuta din necesitatea adaptarii combinatului la noile norme impuse de Uniunea Europeana din 2007. Produsul rezultat in urma desecarii slamurilor va fi reintrodus in circuitul de productie sau va fi valorificat.

Ideea realizarii unui sistem de desecare slam a venit in urma obligativitatii intreprinderii ca de la 1 ianuarie sa opreasca activitatea de deversare a solutiilor neutralizate la iazul decantor (Racosa). Investitia va fi amplasata in incinta unitatii, motiv pentru care s-a facut un studiu de evaluare a impactului pe care il va avea asupra mediului.

Primele lucrari care se vor face la acest proiect, vor "uni” apele reziduale printr-un sistem de transport pe conducte, intr-o singura statie de neutralizare. Dupa procesarea amestecului de solutii cu lapte de var, se vor obtine slamurile si apele cu PH neutral, care se pot deversa. Slamul va fi ingrosat printr-o alta instalatie si astfel vor rezulta „turtele”.

Capacitatea de filtrare a sistemului va fi de 24 de tone in 24 de ore. Apa cu PH neutru va fi reutilizata in operatiunile de racire, in circuitul de producere a sarmei. In decursul unui an de zile, Mechel Campia Turzii produce circa 3.400 de tone de slam, iar depozitul temporar creat va fi suficient pentru 5 sau 6 ani, iar hala se poate extinde.

Acesta este construit pentru circa 20.000 e tone de slam. Combinatul isi propune realizarea unui depozit ecologic pe un hectar de zgura, iar micul depozit va fi inchis. Investitia este programata abia pentru 2009-2010. Incarcarea si transportul „turtelor” va fi monitorizata si realizata cu ajutorul unor bene, care apoi vor fi spalate pentru a nu contamina solul.

Dezbatere publica pentru evaluarea impactului asupra mediului

Garda de Mediu Cluj si Agentia de Mediu au evaluat impactul pe care il va avea investitia combinatului pentru desecarea slamului asupra aerului, a apei si a solului, unde se produc transporturile cu bene. Iazul in care erau deversate slamurile pana acum va fi inchis, iar in zona se vor varsa straturi de pietris si geotextil impotriva eventualelor ploi ulterioare.

Apa, aerul si solul nu vor suferi poluari in procesul de desecare a slamurilor, doar benele de transport sunt singurele utilaje care ar putea polua aerul, dar nu alarmant de mult. Deoarece contine 60% oxid de fier si carbonat de calciu in proportie de vreo 20%, inspectorii de mediu s-au intrebat daca nu cumva poate provoca poluari, in cazul in care au contact cu solul sau utilajul se defecteaza.

Cu toate ca apele uzate au fost deversate in nenumarate randuri in paraul Racosa, se sustine ca, desi are culoarea rosiatica, in rau inca se mai poate vorbi de o fauna.

"Turte” de slam de vanzare

Mechel Campia Turzii a dat spre analiza materia de slam desecat unor institute de cercetare din Cluj si Baia Mare. In functie de rezultatul analizelor, se va sti care va fi utilitatea „turtelor”. Procentul mare de oxid de fier, ar putea indica faptul ca slamul desecat poate fi folosit din nou in productia de sarma.

In cazul in care merita, conducerea combinatului se gandeste chiar sa il valorifice.